BAHAN A
2 cawan nasi sejuk
1½ cawan gula pasir
2 cawan air
BAHAN B
1½ cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 peket yis mauripan
Sedikit pewarna kesukaan anda (jika suka)
CARA²NYA
1)Kisar bahan A sehingga halus.
2)Campurkan bahan B ke dlm satu bekas. Gaul rata.
3)Tuang bahan A ke dlm bekas berisi bahan B.
4)Kacau sehingga sebati semuanya.
5)Masukkan pewarna yg disukai & gaul lagi sehingga sebati.
6)Peraplah lebihkurang 1~2 jam.
7)Setelah cukup masa perapannya gaul²kan adunan tadi supaya sebati.
8)Panaskan pengukus dulu.
9)Sapukan minyak pada acuan² kecil supaya senang nk dikeluarkan.
10)Tuanglah adunan apam tadi ke dlm acuan & kukuslah 15~20 minit.
Siap! ....selamat mencuba..😋
Resepi asal oleh..saudari ..Syana Anuya Manmad..💗
.................................................................................................................................................................................................................
APAM BAKAR
Resepi:
2cwn tepung beras.
1sudu besar tepung gandum.(supaya kekal lembut)
Yis 1sudu.
Gula 2sudu.
Garam sikit.
Blender:
pisang sebiji.atau 2biji.
lada hitam sikit.
halia sikit.
lengkuas sikit.
bwg merah sbiji.
air 1cwn...
cara- caranya:
Campur dengan tepung tadi kacau2 perap dalam 3 atau 4 jam., lagi lama lagi sedap.
Dah Naik berbuih.bakar..griss minyak makan sikit je.masukkan adunan 2senduk tutup kuali..balik tutup kuali lagi.siap.
Cicah kelapa parut. Gaul garam sikit.
Selamat Mencuba..!
Korang yg gemar makan apam balik tu.. skrg dh blh buat sndiri..
nie admin share resipinya...
lagi ranggup..lagi sedap...
yg penting blh letak banyak jagung..
tue buat admin suka sgttt..😃😄😄
Apam Balik Homemade
Bahan-bahan untuk apam balik:
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 biji telur
1 1/2 cawan susu full cream atau susu cair
1/2 sudu kecil garam
sedikit pewarna kuning
Sedikit minyak, untuk disapu pada kuali
Bahan-bahan untuk di tabur:
sebuk kacang tanah
1 tin jagung krim
gula pasir secukupnya
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk apam balik:
1) Ayak tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan garam.
2) Pukul telur bersama gula sehingga sebati. Masukkan susu dan pewarna kuning. Teruskan kacau sehingga sebati.
3) Masukkan bahan ayak dan kacau sehingga adunan tepung menjadi licin dan tidak berketul.
4) Perap selama 1 jam. Panaskan kuali non stick dan ambil tisu atau kain bersih. Lap permukaan kuali dengan minyak cukup sekadar lapisan nipis di permukaan.
5) Tuang adunan anggaran satu senduk lebih. Biarkan seketika sehingga gelembung udara naik.
6) Tabur sedikit gula, jagung dan kacang tanah. Lipat dan angkat apam balik.
Selamat mencuba..
Kredit: Chu Hy Lea @ facebook