Translate

Ahad, 8 Ogos 2021

Korean egg toast/gilgeori toast (길거리 토스트)


Bahan:-bahannya:  
 
2 keping roti
2 keping chicken slice
1 keping cheese
Mayonnaise
Sos tomato/cili
Gula
Campur sekali:
Kobis dihiris
Carrot dihiris
2 biji telur
Lada hitam
Garam secukup rasa.

Cara:
Goreng campuran telur &sayur mcm buat telur dadar. Asingkan.
Goreng chicken slice. Asingkan.
Roti sapu butter. Panaskan atas pan. Asingkan.

Bentang roti.
Letak chicken slice.
Letak telur dadar sayur.
Tabur sikit gula.
Letak mayo & sos tomato/cili.
Letak chicken slice.
Letak cheese slice.
(Boleh susun ikut sukahati😅)
Siap. Hidang.
Mudah saja👍

Sumber resepi : Elaine Tan

PUDING BISKUT CREAM CRACKERS

BAHAN²

25 keping biskut cream crackers
4 biji telur
1/2 cwn susu pekat manis
2 sdb gula perang 

CARA-CARANYA:

~sediakan loyang 7x7 sapu sedikit minyak
~rendam biskut ke dalam air panas sehingga kembang,kemudian toskan
~masukkan biskut, susu, telur dan gula perang ke dalam blend
~blend sehingga halus
~bahagi adunan kepada 2 bahagian atau lebih.. terpulang
~masukkan pewarna (optional/milo) ~kukus selapis² sehingga masak
setiap lapisan 5min sahaja, 
lapisan terakhir 10 min
5 min akhir bukak penutup kukus 
tujuan nak bagi air ats permukaan puding kering
~siap / sejukkan baru dipotong
**boleh kukus menggunakan acuan kecil, lebih mudah
** 2/3 cwn utk setiap 1 lapisan
**opah guna loyang 9x5x2

Kredit: 1001 aneka resepi biskut raya

Resepi Biskut Butter Mudah

Bahan-bahannya:

1)250g butter (suhu bilik) -guna pure butter lagi sedap, saya guna buttercup je..hehe
2)½ cwn gula icing
3)1 tsp vanilla extract (sy tambah 1sdt butter oil utk lagi wangi)
3)2 cwn t. gandum -ayak (sy tambah 1sdb susu tepung)

Cara :
•Mix butter sampai creamy, masukkan gula, vanilla, pkul lagi sampai kembang dan ringan selama 12 minit.
•Masukkan tepung dlm 3 kali tuang. Gaul sebati dengan spatula. masukkan dlm piping bag dgn star tip, buatlah bentuk yg disukai. 
•Bakar selama 10-12 minit (180°C) @ sampai base biskut nampak perang2 skit. Siap dah! :)

Senang kan?hehe..
Selamat mencuba! :) :)

credit : Noor Aina Syuhana‎
#mahn

Resepi Lasagna Daging

Bahan inti :

👉 Daging kisar (1paket 400g) kak guna brand Ramly.
👉🏻Sos Prego spageti (1 tin) 
👉🏻 Sos cili - kak tambah sebab nak rasa pedas
👉🏻 Bawang besar (1biji) - cincang
👉🏻 Bawang putih (5ulas) - cincang
👉🏻 Serbuk lada itam
👉🏻 Garam

Cara-cara :

👉🏻 Tumis bawang besar dengan bawang putih sampai naik bau.
👉🏻 Masukkan daging kisar. Masak sampai empuk. Boleh masukkan sikit air sampai cepat masak.
👉🏻 Masukkan sos Prego, sos cili. Kacau.
👉🏻 Perasakan dengan garam & serbuk lada hitam.
👉🏻 Siap dan ketepikan.

Cara buat sos putih :

👉🏻 5 sudu besar mentega
👉🏻 3 sudu tepung gandum
👉🏻 500ml susu segar
👉🏻 2 keping keju - kak guna Cheesedale

Cara masak :

👉🏻 Cairkan mentega
 Masukkan tepung gandum. Kacau jangan sampai berketul. Guna api perlahan.
👉🏻 Masukkan susu & cheese. Kacau sebati & cheese cair. Siap. Bila sejuk sos akan pekat.

Lasagna @ roti Gardernia

👉🏻 Kalau guna lasagna kene celup dengan air panas sekejap. Pastu susun dalam loyang.
👉🏻 Kalau guna roti, gelek roti bagi nipis dan celup dengan susu. Susun dlm loyang.
👉🏻 Susun selang seli.
Lasagna, inti, sos putih.. Buat berlapis.. Lapisan atas sekali biar sos putih.. Tabur dengan mozarela cheese. Lagi banyak lagi sedap.
👉🏻 Bakar pada suh u 150'C dlm 30-40 minit @ sampai bahagian atas perang-perang..

Siap untuk dimakan! 🤤
# Uwan taburkn sikit serbuk cili atas chese tu supaya ada rasa2 pedas

Kredit resepi: Wahida Zakaria

Resepi Puding Ais Krim Soda

Bahan-Bahan :

Bahan A –

Separuh agar-agar bertali (agar-agar bertali yang 20gm gunting tengah-tengah, bahagi 2, kalau boleh agar-agar tu rendam dulu 1 jam)
1/2 cawan gula (Nak manis, tambah gula lagi)
1 cawan air
1 tin susu cair
1 cawan aiskrim soda F&N
Sedikit pewarna biru
Secubit garam

Cara Buat:

1. Masak agar-agar dengan air hingga larut agar-agar. Masukkan gula, biar gula larut.

2. Masukkan aiskrim soda, kacau-kacau. Kemudian, masukkan susu cair dan bubuh pewarna biru.

3. Kacau-kacau hingga sebati, masukkan secubit garam. Kacau hingga mendidih baru tutup api.

4. Basahkan loyang dulu. Tuang agar-agar tu dalam loyang dan biarkan sederhana beku.

Bahan B –

Separuh lagi agar-agar bertali (yang di gunting tadi)
3 cawan air
1/2 cawan gula (Nak manis, tambah gula lagi)
1 cawan aiskrim soda F&N
Pewarna ikut suka

Cara Buat:

1. Masak agar-agar bertali dengan air hingga larut, masukkan gula. Masukkan aiskrim soda dan kacau rata hingga mendidih.
2. Kalau nak buat layer, bahagi adunan kepada 3 bekas sama banyak. Warnakan ikut suka, kalau tak nak buat, satu warna ikut suka pun boleh.

3. Kalau nak buat layer, tuang layer warna pertama perlahan-lahan atas agar-agar aiskrim soda. Biarkan sedikit beku, kemudian layer kedua dan ketiga. Bekukan.

4. Masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam. Boleh keluarkan, telangkupkan puding atas pinggan yang rata. Sedia untuk dipotong dan boleh makan.

Kredit Resepi: umie saffiya

PUDING SELASIH/BASIL PUDDING

BAHAN-BAHAN

LAPISAN BAWAH:

1/2 peket serbuk agar2 10g - 11g
1 tin susu cair
1 cawan air
1/2 cawan gula.. Nak manis tambah gula lagi
Secubit garam halus

CARA2:

1) Masak air, serbuk agar2 dan gula hingga larut gula

2) Tuang susu cair dan kemudian masuk secubit halus.. Kacau sebati

3) Masak hingga mendidih.. Tutup api.. Tapis dan tuang dalam loyang @ acuan yang di basahkan dengan air

4) Biarkan ia mengeras

LAPISAN ATAS:

1/2 peket serbuk agar2 10g - 11g yang berbaki tadi
3 cawan air
3/4 cawan gula.. Boleh kurangkan sedikit gula
3 sudu besar biji selasih 
2 sudu besar pati sirap ros.. Nak warna pekat lagi boleh tambah
4 helai daun pandan.. Simpulkan
Secubit garam halus

CARA2:

1) Sebelum tu rendam biji selasih selama 2 jam lebih (bagi kembang) 

2) Didihkan air, serbuk agar2 dan gula hingga larut.. Tuang pati sirap ros.. Kacau2 rata Masukkan daun pandan dan secubit garam

3) Biarkan mendidih sekejap.. Tutup api.. Tapis dan tuang dalam bekas biji selasih.. Kacau sebati

4) Sebelum tuang.. Cakar2 kan dulu permukaan agar2 tadi

5) Baru tuang agar2 selasih di atasnya.. Biarkan mengeras.. Sejukkan dalam peti sejuk 2 jam lebih

6) Sedia untuk di potong dan di hidangkan.. 😃

Kredit Resepi : Zura Zul