Translate

Ahad, 1 Ogos 2021

Blueberry Cheesecake Oreo (Tanpa Bakar)

Bahan-Bahan:

Bahan-bahan untuk blueberry puree:
 
1)200g blueberry segar
2)70g/5 sudu besar gula kastor
3)3/4 sudu besar jus lemon
 
Bahan-bahan untuk lapisan bawah:
 
1)11 keping biskut oreo (tanpa inti gula)
2)35g mentega
 
Bahan-bahan untuk lapisan cheese:
 
1)250g krim keju
2)50g/3 1/2 sudu besar gula kastor
3)inti gula dari biskut oreo biscuits
4)2 sudu besar yoghurt perisa asli
5)gelatin 1 (2 sudu kecil gelatin + 2-3 sudu besar air panas)
6)150ml krim putar tenusu
7)1/3 cawan puree blueberry puree
 
Bahan-bahan untuk lapisan ungu:
 
1)1/2 cawan puree blueberry
2)60ml krim putar tenusu
3)gelatin 2 (1 sudu kecil gelatin + 1-2 sudu besar air panas )
 
Cara Penyediaan:
 
Cara-cara untuk lapisan bawah:
 
*Asingkan inti gula dan biskut.
*Hancurkan biskut oreo sehingga halus (inti gula boleh simpan dulu).
*Cairkan butter.
*Tuang butter dalam serbuk oreo dan gaul sekata.
*Tuang serbuk oreo dalam loyang (removable bottom) dan ratakan supaya padat.
*Masukkan dalam peti sejuk.
 
Cara-cara untuk blueberry puree:
 
*Perah jus lemon.
*Masukkan blueberry fresh, gula kastor dan lemon kedalam kuali dan masak sehingga kesemua bahan hancur dan pekat sikit.
*Kemudian kisar halus.
*Bancuh gelatin dengan air panas
 
Cara-cara untuk lapisan cheese:
 
*Kacau sekata creamcheese, gula kastor, inti oreo, plain yogurt, jus lemon dan gelatin.
*Pukul whipping cream.
*Campur whipping cream dengan adunan cheese dan kacau sekata.
*Keluarkan loyang dan tuangkan separuh adunan.
*Letakan blueberry puree atas adunan cheese dan buat corak swirl.
*Tuang baki adunan.
*Ulang langkah yang sama dengan blueberry puree, corakkan dengan bentuk swirl kemudian boleh sejukkan 10 hingga 15 minit.
 
Cara-cara untuk lapisan atas blueberry:
 
*Kacau sekata blueberry puree, whipping cream (x perlu putar) dan gelatine.
*Tuang adunan keatas permukaan kek tadi.
*Tutup dengan plastic clean wrap.
*Sejukkan 4/5 jam sebelum dipotong.
 
Tips:
Dairy whipping cream kena guna yang baru keluar dari peti sejuk, kalau tidak whipping cream akan jadi cair dan tak kental bila dipukul
 
Kredit: che nom

Kek Tornado

 

Rugi kalau tidak cuba kek tornado viral. Kek tornado ialah kek moist layer cream cheese dengan topping krim coklat pekat lekat memikat. Sesuai namanya, kek ini akan mampu tunggang langgangkan lidah anda dalam sekejap. Makan kek tornado tak muak. Sekali makan kek tornado mesti ketagih lagi. Lagi sedap masuk peti sejukkan dulu baru disantap.
 
Bahan-bahan :
 
3 biji telur,
1 cawan gula,
1 sudu kecil esen vanilla,
1 cawan minyak,
1½ cawan tepung naik sendiri + 1 sudu kecil soda bikarbonat (boleh guna 1 cawan tepung untuk kek lagi moist, kalau kalau boleh pakai tepung gandum + 1 sudu kecil soda bikarbonat + 1 sudu kecil baking powder diayak).
½ cawan serbuk koko@blh ganti dengan milo kalau tidak ada serbuk koko/coklat,
¼ cawan air panas.
 
Cara-cara :
 
Pukul rata telur, gula, dan esen vanilla.
Masukan minyak masak, dikacau biar sebati.
Masukkan tepung, baking powder, dan soda bicarbonate.
Masukkan serbuk koko/coklat/Milo.
Akhir sekali masukkan air panas, kacau rata.
Bakar api atas bawah suhu 180°C selama 50 minit bergantung pada tahap kepanasan oven. Kalau mahu kukus boleh kukus selama 40-45 minit.
 
Tip: Untuk kek gebu tidak perlu guna mixer. Hanya kacau guna sudip sahaja macam buat kek brownies.
 
Bahan Cream cheese : 
 
250 gram cream cheese,
60 ml whipping cream (kalau ingin lebih gebu boleh lebihkan whipping cream),
3-4 sudu besar susu pekat boleh sesuaikan ikut manis yang disuka.
 
Cara-cara :
 
Mixer cream cheese sampai lembut.
Tambahkan susu pekat (rasa tahap kemanisan yang anda suka).
Masukkan whipping cream dan mixer sampai gebu dan ringan.
Bahan Coklat Ganache :
100 ml whipping cream,
250 gram milk compound,
2 sudu besar mentega/majerin,
(Double boil sampai sebati akhir sekali masukkan marjerin. Tuangkan coklat ganache sebagai topping kek tornado).
 
Kredit: fatimah saari

PUDING ROTI BERSOS KASTARD

 

BAHAN-BAHAN :
7 keping roti dipotong petak
1 biji telur*
1 1/2 cup susu segar*
4sdb gula*
1 penutup esen vanilla*
Secubit garam*
1sdb marjerin/ butter*
Hiasan - choc chips, kismis, ceri, hirisan badam
 
CARA-CARA:
Sapukan marjerin di sekeliling loyang
Susunkan roti yg dipotong petak
Kisar bahan bertanda * & tuang ke atas roti
Tekan2 roti *PASTIKAN SEMUA ROTI MENYERAP ADUNAN TADI*
Taburkan bhn hiasan
Bakar suhu 160deg selama 35 min
 
RESIPI SOS KASTARD:
3sdb tepung kastard
1 1/2 cup susu segar
3sdb gula (ikut kemanisan masing2)
 
CARA-CARA:
Masak sehingga mendidih & sedikit pekat
Tuangkan ke atas roti yg siap dibakar
 
kredit: saiful nasuha@fb.com

Kek Lapis Gula Apong

Bahan-bahannya:

10biji telur gred A@ AA
500gm butter
1 st esen vanilla
80gm srikaya
505gm susu pekat
250gm tepung gandum
150gm horlicks
50gm serbuk santan
150gm gula apong

Cara-caranya:

pukul butter & esen vanilla sampai kembang & putih. masukkan telur 1per1. pukul sampai kembang. masukkan susu & srikaya. pukul sebati. masukkan horlick sikit2 sambil putarkan perlahan mixer. masukkan serbuk santan. sebatikan. masukkan tepung gandum. gaul sebati. bahagikan kpd 2 adunan. 1 adunan letak gula apong. gaul sebati. warna ikut suka. kukus berlapis sampai masak. pastikan betul2 masak baru tuang lapisan baru. sekian. slmt mncuba.

 

 Resepi Kredit : Aneka Resepi Kek @ fb.com

Info extra:

APA ITU GULA APONG?
 
Gula apong adalah manisan asli yang berasal dari Sarawak.
Pokok Apong adalah merupakan pokok Nipah dalam bahasa sarawak.
Gula Apong dihasilkan dari air nira yang diambil dari perdu (tangkai) buah Apong yang dipotong.
Berbeza dengan Gula Melaka yang berasal dari Nira Kelapa, dan Gula Kabong yang berasal dari Nira pokok Kabung, gula Apong mempunyai tekstur yang agak halus dan rasa kemanisan yang unik.
Bentuk Gula Apong asli juga berbeza, dimana ia adalah cecair likat, berbanding gula melaka dan Gula kabong yang dibentukkan menjadi pepejal.
 
info about Gula Apong kredit to:
 Mokti's Ice Cream Gula Apong Senawang

 

KEK LAPIS COCO-HORLICKS

 Bahan-bahannya:

250 gram butter (suka hati nk pkai brand apa)
1/2 cawan gula halus
5 biji telur A
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan horlicks
2@3 sudu besar serbuk koko (sya ltk 2sdb je)
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan tepung hongkong@tepung gandum (sya guna t.gndum je)
Pewarna kuning

Cara-caranya:
 

1.. griss loyang dan alas baking paper

2.. pukul mentega, gula hingga berkrim

3.. masukkan telur sebiji-sebiji.. pukul hingga kembang

4.. masukkan esen vanilla. . Sebatikan

5.. masukkan susu pekat dengan tepung secara selangseli.. kaup balikkan

6..adunan dibahagi 2
★campur dengan horlicks, pewarna kuning
★campur dengan serbuk koko

7.. kukus berlapis-lapis..contohnya.. kukus lapisan serbuk koko 6 minit.. kemudian baru kukus lapisan horlicks 6 minit... ulangi langkah tersebut sampai habis adunan secara selangseli..

8.. untuk lapisan yang terakhir kena kukus 30 minit supaya masak sekata.

 


 Kredit to : Aneka Resepi Kek @ Fb.com

Kek Lapis Bumi

 

Resepi...(sukatan cawan yg sama ye)
 
1. 2 cawan butter (golden churn) sy bli kt kedai bakery klu xda guna butter biasa pn boleh utk mkn sendiri xpyh cerewet sgt ..
2. 10 biji telor
3. 1 cawan gula halus (sy blend bg halus lg nk dptkn kek yg licin)
4. 2 tin kaya ( sy guna brand yeos & tin yg kecil ye)
5. 1 tin susu pekat manis
6. 3 sudu makan nescafe
7. 1 sudu teh asen vanilla
8. 1 sudu teh baking powder
9. 1cawan setgh tpg gandum ( diayak bersama baking powder) sy guna cawan baking,klu xda guna je sukatan cawan teh,sb sukatan cwn teh sama sukatan cawan baking..
 
 
Cara-caranya:

Satukn gula,asen vanilla & butter..mix sehingga kembang..masukkn telor satu persatu pukul sehingga sebati & kembang,masukkn kaya & susu mix lg..last masukkn tepung, mix lg sampai ringan & aduan licin ..bagikn pd dua bahagia, bahagian prtama letak nescafe kacau sehingga nescafe sebati, bahagian satu lg pewarna hijau atau nk bt 2,3 warna trpulg.. kukus setiap lapisan tu dlm 3 minit agk² jgn trlalu lama nt lapisan xmelekat.. ikot kukus masing² sy guna kukus elektrik mmg cpt brbanding kukus dapur, tips utk setiap lapisan korg guna sudu,slow² ratakn..lg nipis layernya lg sedap kek korg..last kukus selama 1jam..buat kek ni perlu ada kesabaran ye,mmg lambat siap..hasilnya mmg sedap, jgn lupa alas loyang korg dgn kertas myk atau sapukn butter, nt da masak biarkn sejuk kemudian tebalikkn permukaan ats kebawah, kemudian kebawah keatskn semula..permukaan kek korg akn jd licin seperti dibawah,nt simpan dlm peti time nk mkn korg akn rasa nikmatnya....
 

..selamat mencuba semua,..kredit to

SuiSan Aliezsha via Masak Apa Hari Ni (MAHN)


Kek Lapis Cadbury

Bahan - bahan:

500g butter
200g gula halus
1sm ovallate
1/2 tin  susu pekat
1sk esen vanilla
10 biji telur
1tin kecil srikaya
50g santan peket
250g tepung pau/hk
kelapa kering secukup nya
2botol cadbury
 
cara-cara:

*butter,gula halus,ovallate,susu pekat,esen vanilla pukul hingga kembang & sebati.
*masukkan telur satu persatu,pukul rata..
*masukkan srikaya & santan peket..pukul sebati..
*masukkan tpg sikit2..pukul perlahan hgga sebati..
*bahagi adunan kpd 10 lapisan
*letak kelapa kering dkt lapisan 1,2,4,5,7,8,10
*tabur atas adunan
 
letak cadbury dkt lapisan ke 3,6,9
**susun coklat dulu,baru letak adunan.
**lapisan pertama guna api atas bawah..
**lapisan kedua & seterusnya guna api atas sahaja..
**lapisan terakhir guna api atas bawah..
**suhu 160c/10minit .. atau ikut kepanasan oven masing2..sebab lain oven lain suhu kepanasan..

***Guna loyang 8x8***

 
 

 
 

kredit : Ieqa Schafieqa via Resepi Mama Kent


 

Resepi Rendang Telur

Rendang telur kalau makan dengan nasi putih panas-panas atau nasi lemak..perghh mesti bertambah-tambah nasi ni..
 
Resipi Rendang Telur
 
* Telur anggaran 30 biji rebus ( Digoreng, tapi tak goreng pun boleh).
* Serai 5 btg .halia 2 in.lengkuas 2 in.
11 ulas bwg merah.
* Cili kering / cili api ikut suka bnyk mne.
* 2 sudu mkn rempah kari daging babas.( rempah rendang jenama ape ikutlh.)
* 1 sudu mkn serbuk jintan manis.
* 2 sudu mkn kerisik.
* 1/2 caw santan kotak..( mak mmg guna santan tak bnyk ).
* 2 helai daun kunyit.
* Asam kpg gula dan garam secukup rasa.
 
Cara..
 
*Blendkan bawang, halia, lengkuas, serai dan cili.
*Tambahkan sekali sehelai daun kunyit.yg lagi sehelai tu utk hiris2 nti bila rendang dh siap msk.
*Tumis bhn yg diblend agak2 wangi msukn rempah kari/ rempah rendang dan serbuk jintan    manis.masukkan santan, asam kpg gula & garam. tmbhkn sikit air ltk assm kpg masukn kerisik .dh mendidih kuat pelankn api masukn telur.terpulang lh nk kuah banyak ke kuah kering.
*Taburkn hirisan daun kunyit yg tinggal
sehelai tadi tu.....dh siap.selebihnye air tangan memasing.....

 

Rendang telur juga enak dimakan bersama nasi lemak.
Selamat Mencuba...
 
 
 Kredit Resepi : siti anah saleh via mahn