Translate

Khamis, 17 September 2020

CEK MEK MOLEK

Bahan-Bahan (10 biji)

• 400-450gram ubi keledek (2 cawan keledek lecek)
• 1 cawan tepung gandum @ secukupnya
• Gula putih
• Minyak masak

Cara-cara:
1. Ubi keledek direbus hingga empuk ( masukkan sedikit garam ).Biarkan ubi keledek rebus sejuk,kemudian lecek halus
2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, adun hingga boleh dibentuk.(jangan masukkan terlalu byk tepung, nnt kuih akan menjadi keras).
3. Bahagikan adunan kepada 10 bahagian, bulat2 (besar sket dr bola pingpong), leperkan masukkan setengah sudu kecil gula kat tengah.
4. Pastukan bentukkan seperti kuih cekmek molek.
5. Goreng dgn api sederhana hingga kuning keemasan. SeLamaT MeNcUbA

Note:
• Pastikan ubi keledek betul2 sejuk,barulah masukkan tepung.kalau masih suam2..akan menambahkan penggunaan tepung.
• Jika adunan masih melekat kat tangan, sapukan tangan dengan tepung supaya kuih boleh dibentuk.
• Berhati2 kalau makan cekmek time panas2 sbb gula cair masih panas kat dalam..nnt melecur lak 

BUTIR NANGKA KELANTAN

 Bahan-bahan ( 7-8 orang )

• 4 cawan tepung beras pulut ( saya buat 1 cawan jer)
• air
• sedikit kapur makan
• secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
• (bahan utk kuah)
• santan dari setengah biji kelapa
• gula
• 1 sudu makan halba.. tak letak
• garam
• daun pandan
#5 ulas nangka dipotong memanjang - saya tambah

Cara-cara
1. masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
2. masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
3. buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
4. panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul..
5. apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
6. untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
7. bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
8. lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.
masak butir nangka dan hirisan nangka bersama kuahnya sehingga mendidih.. 

ASAM GUPPA / SAGUPPA

 Resepi asam guppa / saguppa


Bahan-bahan:
4 cawan sagu
8 cawan air panas
1 biji kelapa - diambil santannya
1 inci halia - di potong memanjang
2 ulas bawang merah - di mayang
1 helai daun pandan
2 sk halba
1 cawan kacang hijau
1 cawan gula
air secukupnya untuk masak inti kacang
daun pisang

Cara-cara:

1. masakkan kacang hijau bersama air & gula sehingga empuk dan pecah.
2. kacau sehingga kering. matikan api dan biarkan sehingga sejuk
3. bulat2kan inti sebesar biji guli dan ketepikan
4. rendamkan sagu bersama air panas (air yang betul2 mendidih). tunggu sehingga sejuk.
5. kepalkan sagu dan masukkan inti kacang hijau tadi.
6. Letakkan dalam kukusan yang di alas dengan foil atau daun pisang. Kukuskan sagu sehingga masak. 15-20 minit.
7. untuk kuah, masakkan santan dengan halia, halba, bawang merah dan daun pandan sehingga mendidih.
8. Masukkan sagu dan masakkan sebentar.
9. Sejukkan dan hidangkan 

KUIH LOMPAT TIKAM

Lapisan hijau:

2 cawan tepung beras
3 cawan air
1 cawan air daun pandan
1/2 sk garam
1 sk air kapur

Lapisan putih:
1 senduk leper tepung beras (sukatan menggunung)
2 cawan santan
1/2 cawan air
1/4 sudu kecil garam

Pulut Merah
1 cawan pulut - rendam terlebih dahulu
Santan cair secukupnya
Garam secukupnya
Sedikit pewarna merah

Air gula melaka:
1 keping gula melaka
Air secukupnya
1 helai daun pandan

Cara lapisan hijau:
Gaul rata semua bahan lapisan hijau dalam mangkuk dan tapis. Kecairan mestilah bila senduk kayu diangkat tinggi, ianya mengalir laju dan tak melekat di senduk.

Masakkan adunan ini ke dalam kuali tembaga (jika ada) dan kacau atas api yang sederhana sehingga menggelegak. Mula mula saya kacau dengan whisk, lagi mudah. Lepas dah mengeras, baru guna senduk kayu.
Terus dikacau sehingga adunan menjadi pekat dan berkilat serta menggelembung. Masukkan ke dalam loyang dan disejukkan.

Cara lapisan putih:
Satukan semua bahan lapisan putih dalam mangkuk dan tapis. Masak atas api sederhana dengan sentiasa dikacau dengan whisk sehingga mendidih dalam 15-20 minit.

Apabila adunan menjadi pekat dan berkilat masukkan ke dalam bekas dan sejukkan.
Nota: lapisan putih mesti rasa masin sedikit, baru sedap

Cara Pulut Merah:
Panaskan periuk pengukus dan kukus beras pulut selama 10-15 minit.

Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk. Tuangkan santan cair yang telah dicampur dengan garam halus, agak agak sehingga pulut menjadi lembut. Masukkan dalam pengukus dan kukus sekali lagi dalam 10 minit. Buka penutup dan dibalik balikkan pulut supaya masak rata.

Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk dan dikacau rata. Taburkan sedikit gula bagi menjadikan pulut berkilat dan bersinar. Siap untuk dihidangkan. 

KUIH PUTERI MANDI

Bahan-Bahan:

1 paket tepung pulut
1/2 cawan tepung beras
2 1/2 cawan air daun pandan

Bahan Inti –
1 biji kelapa parut muda
Gula melaka secukupnya
Air secukupnya

Cara Membuat:
1. Campurkan tepung pulut, tepung beras dan air pandan.Gaul hingga sebati dan ketepikan.
2. Setelah itu, bentukkan doh dalam bentuk bulat-bulat kecil kemudian penyetkan ditengahnya supaya leper. Lakukan proses yang sama hingga semua doh habis dibentuk.
3. Sementara itu, didihkan 4 cawan air dan setelah selesai membentuk kuih, masukkan ke dalam air mendidih tersebut hingga masak.
4. Kuih akan kelihatan terapung apabila sudah masak, angkat dan toskan airnya.
5. Sementara itu, masak air gula melaka sehingga pekat dan masukkan kelapa parut. Masak sehingga kering atau ikut citarasa sekiranya ingin sedikit lembab.
6. Akhir sekali, masukkan kuih tadi gaul bersama inti hingga sebati. Hidangkan. 



Sumber: Resepi.my

PULUT DAKAP

Bahan-bahannya:

3 cawan beras pulut
1 sikat pisang raja atau pisang awak yang masak ranum
3 cawan santan pekat + ½ sudu teh garam
daun pisang secukupnya ( dilayur sehingga layu)
tali untuk mengikat secukupnya

Cara-cara menyediakannya:

1. Rendam beras pulut selama 1 jam dan kukus hingga masak. Gaul rata dengan santan ketika pulut masih panas dan ketepikan seketika.

2. Ambil pisang dan belah dua. Sendukkan pulut dan letakkan ditengah-tengah daun pisang. Ratakan pulut dan letakkan pisang ditengah-tengahnya.

3. Lipatkan daun pisang seperti membalut lepat. Pastikan pulut membalut keseluruhan pisang. Buat sehingga pulut dan pisang habis.

4. Ambil dua bungkus pulut dan kembarkan keduanya secara bersemuka iaitu lipatan bertemu lipatan.Ikat dengan tali di bahagian atas dan bawahnya sehingga habis semua berpasangan.

5. Setelah selesai bolehlah dikukus selama lebih kurang 25 minit atau 30minit. Angkat dan hidangkan.

KUIH BUAH PERIA

 Kuih buah peria


Bahan- Bahan
300 gm tepung pulut
250 ml/1 cawan santan pekat (kalau guna kelapa parut - boleh kisar kelapa parut dan beberapa helai daun pandan untuk mendapatkan aroma kuih yg lebih harum)
Sedikit garam
Pewarna hijau

Bahan lain
Minyak masak
Inti kelapa atau kacang hijau
Daun pisang

Masukkan tepung ke dalam mangkuk. Masukkan pewarna dan garam ke dalam santan dan kacau rata. Tuangkan santan ke dalam mangkuk tepung sediiit demi sedikit sambil uli hingga menjadi doh lembut.

Resepi inti kacang hijau

1 cawan kacang hijau (rendam 3 jam atau lebih - sesekali ganti air - kalau rendam kacang ni cepat empuk...jimat gas)
1 keping gula nise
Gula putih secukup rasa dan sedikit garam
Air utk merebus

Rebus kacang hingga empuk. Air jgn banyak sangat dalam 3 cawan. Sesekali kacau. Kalau kacang masih belum empuk tapi air dah kering boleh tambah air. Masukkan gula dan garam. Kacau dan pastikan gula hancur dan inti pekat dan agak kering. Sejukkan dan sedia digunakan. Kalau buat banyak boleh simpan dalam freezer. 

KUIH NONA MANIS

 Jom buat Nona Manis.. Senang jee.. 


== Bahan-bahan ==

Bahan A
1/2 cwn gula
1 cwn tepung gandum
1 cwn santan
1 biji telur

Bahan B
1/2 cwn santan
1/2 cwn air
Pandan emulco
Sedikit pewarna hijau
1/4 cwn tepung jagung

Bahan C
1 cwn santan
1 tbsp tepung gandum
1/2 tspn garam

== Cara-cara ==

Pukul telur dengan gula hingga sedikit kembang. Masukkan tepung berselang-seli dengan santan.

Ulang hingga habis. Ketepikan sebentar.

Satukan kesemua bahan B kedalam periuk, dan masak hingga berkilat.

Kemudian, satukan bahan A ke dalam bahan B. Kacau rata

Dalam periuk lain, satukan kesemua bahan C dan masak hingga pekat.

Ambil acuan lompang, dan sapukan dengan minyak. Paipkan adunan hijau 3/4 bekas. Ulang hingga habis.

Paipkan pula adunan putih di tengah-tengah supaya menjadi bulat. Kukus selama 15minit.

Pastikan kuih sejuk dahulu, kemudian keluarkan kuih dari acuan. Sedia dihidang

Tips dari M&S Santan Kelapa :
• Pilihlah santan yang beraroma harum dan segar
• Dengan kepekatan sederhana, janganlah likat seperti susu pekat
• Ia seharusnya berwarna putih krim

 

TEPUNG GOMAK

 Resepi Tepung Gomak

by Pn.Tahrunnisah Jali

2 cawan tepung pulut
sedikit garam
2/3 cawan air

caranya...
Campurkan tpg pulut garam dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tak melekat di tangan..Adunan tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembik.
Bulatkan adunan ini (besar 2x dari onde2 gula melaka)

inti Kelapa Manis
1 biji kelapa parut /kelapa segera/kelapa kering(guna sedikit air panas tuk lembapkannya)
1 biji gula melaka
3/4 cwn gula pasir
1 sudu besar tepung gandum dibancuh dgn sedikit air sahaja
daun pandan disimpul

caranya
masak gula melaka, 3/4 cawan gula pasir daun pandan dgn sedikit air..masak sehingga gula melaka hancur...kemudian tapis..
masukkan kelapa parut tadi..kalau takde kelapa parut guna kelapa kering(kelapa kering tambah sikit air panas tuk lembapkannya) masak sekejap atas dapur..agak2 dah kering masukkan bancuhan tpg gandum tadi..masak sehingga ia lembap2 ..kemudian sejukkan

bulat2kan inti tersebut

1 cawan kacang hijau
dibersihkan dan digoreng sebentar..jgn hangit ye..sekejap je.
kemudian kisar kacang ni sampai hancur
tapis/ayak dan boleh dijadikan serbuk tpung utk tepung gomak..lebihan tepung boleh disimpan

Caranya
Masukkan inti kelapa yang dibulatkan kedlm adunan tepung dan bulatkan.
Sementara itu panaskan air
rebus adunan ini.. nampak terapung angkat dan toskan
salutkan adunan ni dgn tepung kacang hijau yang diayak tadi..siap 

KUIH PENERAM

 Resepi kuih PENERAM

500g tpg beras cap gajah sekor
300g gula merah
1/2 cup gula putih
1 1/2 cup Santan
Secubit Garam
**cawan sy guna cup

Step 1
Tuang dulu tepung dlm bekas tahan panas buat lubang di tengah..

Step 2
Masukkan santan, gula putih, gula merah & garam
Buka api sederhana kacau sampai btul2 mendidih..TOLONG jgn tinggalkan dapur masa ni na sbb nnt dia akn meruap..

Step 3
Dah tutup api trus tapis masukkan dlm bekas tepung tadi..gaul sekata akn nmpk time ni buih2 skit..Biakan selama 6jam

Step 4
Lps 6jam perap tekan2 adunan klau terlampau lembut Blh masukkan tepung gaul sebati..klau adunan sngt keras masukkan air panas mendidih..adunan tu mesti agak2 lah ye..xlembut xkeras sngt..

Step 5
Sapu minyak tempat nk lempirkan adunan..Guna kayu yg panjang tu utk bg lepir sekata agak2 dlm 1/2 cm ja..tekap guna acuan donut size paling kecik tu utk dptkan size yg sma..sapu minyak pada loyang na..

Step 6
Panaskan minyak api yg sederhana samp btui2 panas tau..BETUL2 panas ye..ambil adunan yg dah di tekap tadi..masukkan dlm kuali di bawah bg keatas tau..bru kembang dua2..Faham kan hehehe..
Guna chopstick kayu kecik utk balikkan dan angkat masukkan dlm chopsticks besar bg minyk betul2 trun tau utk mengelakkan perat minyak..
Ok dah siap 




Kredit Resepi : nur azliza hamid via mahn