Translate

Sabtu, 19 September 2020

KUIH ULAT BULU

Resipi Kuih Ulat Bulu
.
Bhn2..
3 cwn tepung pulut
2 sb tepung gandum
1 cwn air
Sedikit air kapur
Secubit garam
Kelapa parut
Pewarna ikut suka
Inti kacang hijau .
Bhn inti..
Sedikit kacang hijau
Gula melaka
Gula
Garam
Daun pandan
Sedikit santan
.
Cara buat inti..
.
-rebus kacang hijau bersama daun pandan..rebus hingga empuk ye
-bila dah kering air masukkan sedikit santan, gula, gula melaka dan garam
-rasakan manis masinnya ikut selera sendiri
-bila dah hampir kering bolehlah diangkat..keluarkan semua daun pandan dan blend kacang hijau tadi sehingga hampir hancur
-sejukkan dahulu
.
Cara2 membuat ulat bulu
-satukan tepung pulut, tepung gandum, garam dan air kapur.. gaul semua sehingga sebati
-jika inginkan yg warna warni buat asing2 dan letakkan sedikit pewarna ye
-masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh..agak2 ye x lembik dan x keras..sama lbh kurg doh utk buat buah melaka
-ambil sedikit doh dan leperkan atas tapak tangan dan letak inti kacang hijau
-kemudian tutup doh dan gentel bujur -ulang semua sampai habis
-panaskan air sampai mendidih kemudian masukkan doh ulat bulu dan biarkan sampai ianya timbul
-apabila dah timbul angkat toskan air skjp masukkan dlm kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam..golek2kan biar kelapa tu melekat rata
-siap utk dimakan
.
*jika suka boleh goreng sedikit beras pulut taburkan atas kuih ulat bulu masa hidang
.
selamat mencuba 😊

.
kredit : Faezan Afza & Ida Hanie

RESEPI KEK GULA HANGUS

🍮 RESEPI KEK GULA HANGUS KUKUS 🍮

Resepi ni senang sangat, yang tak ada oven boleh laa cuba resepi ni 😉 Boleh buat untuk minum petang, atau sebarang majlis.. Lembut je kek nye..

Bahan dan cara² nye semua hakak dah letak sesiap dlm gambar.. Selamat mencuba 😘💕

RESEPI PAU SIMPLE/SENANG

Bahan-bahan

1/2 kg tepung gandum
11/2 sudu gula
1 camca kecil baking powder
1 sudu shortening
1 cawan air suam
1/2 pkt mauripan
Inti ikut suka

Cara2:
 
1. Campurkan 1/2 sudu gula & yis dlm air suam. Tunggu yis berbuih
2. Campurkan semua bahan2 lain... tepung, gula, baking powder & shortening.. gaul rata
3. Masukkan campuran yis & tambah sdkt air sambil uli
4. Uli sampai doh lembut (uli macam sental baju tu)
5. Rehatkan doh dlm 30min (tutup rapat /tutup dgn kain lembap)
6. Lepas 30min, tumbuk doh utk buangkan angin. Uli lagi dlm 5 minit
7. Bulat2kan, besar ikut suka, masukkan inti
8. Kukus selama 7 minit dlm air yg dah mendidih , api kukusan besar
9. Cukup 7 minit, alihkan dulu pengukus baru bukak penutup pengukus


Credit》Marlia lia via mahn

RESEPI PIZZA MINI

Resepi pizza mini. Jom try!

BAHAN-BAHAN
- 250ml cawan air suam
- 1 peket yis mauripan
- 1sk gula
- 1sk susu pekat
- 4 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 1/4 sk garam
- 1 cawan majerin

CARA-CARA
1. Campurkan gula, susu pekat ke dalam air suam dan masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.

2. Dalam mangkuk Yang lain masukkan 4 cawan tepung gandum, majerin, garam, telur ke dalam mangkuk dan gaul sehingga menjadi serbuk roti.

3. Kemudian baru masukkan yis yang dah naik tuang sedikit demi sedikit sehingga doh tidak melekat ditangan.

4. Bila doh dah tak melekat ditangan boleh tutup biar dalam 20 atau 30 minit untuk bagi doh naik 2x ganda.

5. Letak topping dan bakar pada suhu 190°C selama 20 minit.

TOPPING
* Tomato puri
* Vages campur 
* Sosej
* cheese cheddar atau mozarella
* sos cili
* mayonis


Kredit: Natasha Jeffrey

RESEPI MEE KARI SIMPLE

Resepi Mee Kari
.
Bahan² untuk kuah:
🥘Ayam @ daging
🥘Tauhu pelampung (goreng sekejap)
🥘2biji bawang merah besar *
🥘3biji bawang putih*
🥘2s/b udang kering*
🥘10tangkai cili kering*
🥘1batang serai (ketuk)
🥘4s/b serbuk kari√
🥘2s/b serbuk cili√ (nak skip pn bole)
🥘1kotak kecik santan
🥘1cwn air
🥘1pc kiub pati ayam
*Kisar*
√bancuh degan sedikit air√
.
Cara:
👉Panaskn minyak... Masuk serai.. masuk bahan kisar * dan √... Tumis sampai pecah minyak... Masuk ayam@dging.. bia bagi masak sekejap ya... Lepastu bru masuk santan dan air serta kiub pati ayam....kepekatn kuah agak² je ya.. jagan cair@pekat sangat.. Perasakan garam... gula dan perasa... Biar mendidih... Baru masuk tauhu tadi.. siap...
.
Bahan lain:
🔸Mee kuning (celur sekejap)
🔸Fishball (goreng&hiris)
🔸Fishcake (goreng&hiris)
🔸Tauge
🔸Daun sup (hiris)
🔸Lada merah/hijau (hiris)
🔸bawang goreng
🔸Limau kasturi
🔸Telur rebus belah dua
🌱Nak tambah kerang/udang pun bole🌱

.
Selamat mencuba🧡

kredit: Bunga Jua

RESEPI SATE AYAM (anggaran 130 cucuk)

Resepi sate ayam (anggaran 130 cucuk)

Bahan -Bahan
- 3 kg dada ayam dipotong dadu sedang2 jangan kecik sangat 
- Lidi sate.. Rendam dalam 4jam atau lebih untuk elak lidi sate 
 terbakar semasa dibakar hehhehe
- 25 sudu gula pasir
- 2 sudu garam

Bahan disangai
2sudu jintan putih
3sudu jintan manis
8sudu ketumbar
Sangai bahan diatas didalam kuali jgn sampai hangus agak2 dah naik bau matikan api.

Bahan-Bahan kisar
4ulas bawang kecik
8 ulas bawang putih
serai 3 batang
halia
kunyit hidup (kalau x da pakai kunyit serbuk)
lengkuas
bahan yang disangai
air secukupnya
Masukan semua bahan di pengisar ..kisar hingga halus

sediakan bekas  letak dada ayam yang dah di potong masukan garam ,gula dan bahan yang telah dikisar.gaul sampai rata n sebati. kemudian tutup dengan wrap n masukan didalanm peti sejuk bawah dalam 2 jam untuk rasanya sebati.

selepas 2 jam keluar dari peti ais  dan mula la mencucuk .1 lidi sate sis letak 3pcs dada ayam..lepastu masukan dalam plastik simpan di peti ais atas sejuk beku untuk tahan lama .selesai cucuk  lebihan perapan  boleh campur dalam kuah kacang baru rasa sedap hehehehe

sis biasa buat   3 hari sebelum nak bakar.sebelum bakar keluarkan dulu dalam 3 jam 
kalau malas nak bakar boleh jer goreng sedap jgak 
 
RESEPI SAMBAL KACANG:
Bahan-Bahan
2cawan kacang tanah digoreng dan dikisar dengan 4cawan air. 
*3 sb lada kering
*3 sb ketumbar
*2 sb jintan manis
*2 ulas bawang putih
*2ulas bawang kecik
*2 ulas bawang besar
*Lengkuas
1batang seri dititik atau diketuk
Air asam jawa
Garam
Gula
Serbuk perasa
3s sb sos cili
3sudu sos tiram

Cara-cara
1.Kisar ke semua bahan yang bertanda *. 
2.panaskn minyak didalam kuali
3.minyak panas masukan serai dan bahan yang dikisar.. Tumis sehingga pecah minyak. Letak garam gula n serbuk perasa.. 
4.kemudian masukan kacang yang dikisar. Biarkan sambal kacang kita mendidih (kalau kurang air tambah air hehehe) 
5.Masukan sos cili sos tiram n air asam jawa.. Kecik kan api sambal kacang mendidih lgi... Kemudian rasa... Rasa dah ok.. Siap la sambal kacang kita....  
TIPs:nak bagi sambal kacang sedap... Rempah bahan perap sate yg lebih tu sis letak sikit ke dalam sambal kacang.. Rasa dia lg terangkat


Sb: Sudu Besar
#syafirafiera

BUBUR LAMBUK

Bahan2..

2 mug beras ( rendam dlm 20min).
Daging ( 1/2 kg...campur yg berlemak).
Rempah sup..( 1 bungkus kecil)
Santan.. (.250 ml)
Lada hitam...3 sb.
Bwg merah...3 biji.
Bwg putih...8 ulas.
Halia....2 jari.
Kentang.
Lobak merah.
Daun sup.
Bwg goreng.

Cara2...

Blend bwg2 & halia...tumis sehingga bwg agak garing.
Masukkan rempah sup....tumis sehingga rempah masak.
Masukkan daging...gaul sebati & masukkan beras.
Goreng beras seketika...masukkan air.
Rebus beras sehingga nmpk lembut.
Masukkan santan & garam..
Lada hitam serbuk masukkan juga.
Masukkan kentang & lobak merah..
Bila sayur dah lembut...tabur daun sup & bwg goreng...
Sesuaikan rasanya..
Bubur Lambuk siap.

*boleh digandingkan dgn ayam/ udg juga.
*bubur lambuk amat popular di bulan ramadhan...
*yg penting...berkhasiat..mudah disediakan & menyelerakkan.


kredit: jamal & asmahan

RESEPI KETUPAT SOTONG KELANTAN/KLATE

BAHAN-BAHAN:

1 kilo sotong saiz sederhana yang segar
Sekilo santan pekat
3 ketul gula melaka (nise)
Pencungkil gigi
1 cawan beras pulut
10 helai daun pandan
Garam dan gula

CARA MEMBUATNYA:
1. Bersihkan sotong, buangkan hitam dan kulitnya, toskan.
2. Basuh beras pulut dan rendam seketika dengan sedikit santan dan garam.
3. Ambil sotong, gunakan sudu kecil, masukkan beras pulut tadi sehingga separuh badannya.(jangan isi penuh nanti isi pulut yang terhasil keras dan mentah)
4. Ambil kepala sotong dan masukkan ke dalam badannya yang berisi beras pulut tadi.
5. Cucukkan pengcungkil gigi depan dan belakang kepala.
6. Di dalam periuk, lapik bahagian dasarnya dengan daun pandan sehingga melitupi kesemuanya.
7. Susun sotong biar memenuhi ruang dasar dan tindan perlahan di atasnya.
8. Masukkan santan pekat tadi bersama sedikit garam, dan gula melaka.
9. Hidupkan api yang paling kecil, tutupkan periuk dan masak selama 30-45minit (hingga pulut dalam sotong tu masak). Santan tu akan pecah minyak.

sedia utk dihidang....

KUIH KACANG

Kuah kacang.

Takde belacan, takde santan. Resepi arwah bonda mak senior sekolah dulu.

Resepi kredit untuk kak asma Nurul Mansor.

500g kacang tanah
13 tangkai cili kering 
2 biji bawang besar 
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras (saya letak dua biji)
Sejemput air asam jawa (saya guna satu sudu asam jawa paste adabi)
2 keping asam gelugor (saya guna 3 keping)
5 sudu gula (ikut resepi asal sedap kalau guna gula merah, tapi takada, saya letak 5 sudu gula perang, tiga sudu gula biasa)
Garam.
Perasa (resepi asal ada, tapi saya tak letak)
Saya tambah 2 batang serai

1. Panaskan minyak api dengan api perlahan, masukkan kacang. Kacau sampai ada bunyi meletup.
2. Masukkan bawang besar dan buah keras. Goreng sehingga agak garing, masuk cili kering, serai dan goreng sampai garing semuanya. 
3. Kemudian tos minyak. Dan biarkan sejuk sedikit. 
4. Kisar semua bahan yang digoreng, campur dengan air dalam dua cawan.
5. Masukkan semula bahan kisar dalam minyak goreng tadi. Minyak perlu banyak baru kuah kacang garing dan cantik.
5. Masukkan gula, air asam jawa,asam gelugor, garam semua sekali dan perlu kacau selalu. Sebaiknya api yang kecil.
6. Bila dah nampak dah pecah minyak, kuah kacang dah siap.

credit : Cr Nur Hafizah‎

Selamat Mencuba.....👍🥰