Translate

Khamis, 17 September 2020

CEK MEK MOLEK

Bahan-Bahan (10 biji)

• 400-450gram ubi keledek (2 cawan keledek lecek)
• 1 cawan tepung gandum @ secukupnya
• Gula putih
• Minyak masak

Cara-cara:
1. Ubi keledek direbus hingga empuk ( masukkan sedikit garam ).Biarkan ubi keledek rebus sejuk,kemudian lecek halus
2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, adun hingga boleh dibentuk.(jangan masukkan terlalu byk tepung, nnt kuih akan menjadi keras).
3. Bahagikan adunan kepada 10 bahagian, bulat2 (besar sket dr bola pingpong), leperkan masukkan setengah sudu kecil gula kat tengah.
4. Pastukan bentukkan seperti kuih cekmek molek.
5. Goreng dgn api sederhana hingga kuning keemasan. SeLamaT MeNcUbA

Note:
• Pastikan ubi keledek betul2 sejuk,barulah masukkan tepung.kalau masih suam2..akan menambahkan penggunaan tepung.
• Jika adunan masih melekat kat tangan, sapukan tangan dengan tepung supaya kuih boleh dibentuk.
• Berhati2 kalau makan cekmek time panas2 sbb gula cair masih panas kat dalam..nnt melecur lak 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan