Resepi Pulut Inti Kelapa Manis
Bahan Resepi Pulut Inti Kelapa Manis :
1/2 biji kelapa parut
3 keping gula melaka (3kerek )
1 sudu makan gula putih
2 sudu makan tepung gandum
2 helai daun pandan disimpul
1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam
Cara Buat Inti Kelapa :
#1: Dalam kuali,campurkan gula melaka,gula putih,daun ,garam dan air. Masak hingga semua cair guna api sederhana.
Baru tambah masuk kelapa parut dan juga gandum. Kacau sebati dan masak hingga sedikit kering tapi masih lagi lembab. Baru lah sedap inti nya. Ketepikan seketika.
Bahan Resepi Pulut Inti Kelapa – Pulut :
4 cawan beras pulut
3 cawan santan sederhana pekat ( 2 kotak santan + air hingga cukup 3 cawan )
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan disimpul
Bahan Lain :
Daun pisang yang dilayur secukupnya
Cara Buat Resepi Pulut Inti :
#1: Rendam dulu beras pulut minima 1 jam 30 minit. Saya suka guna beras pulut susu. Dah siap rendam,basuh dan toskan.
Panaskan air dalam pengukus hingga mendidih. Tuang beras pulut dalam loyang.Tambahkan santan,garam dan daun pandan.
Kukus pulut 15 minit dan kacau bagi rata.Sambung kukus 10 minit lagi. Dah siap,sejukkan dulu pulut.
Sedapnya resepi pulut inti ni. Buat dengan kelapa parut sebagai inti,lepas tu kukus pulut pula. Buat sebagai menu sarapan memang best. Cara buat pun senang
Ambil daun pisang yang telah dilayur ikut saiz anda suka,ambil pulut letak atasnya,tambah satu sudu makan inti di atas pulut,bungkus seperti bungkus nasi lemak.
Dah siap dah resepi pulut inti kelap yang sedap ni. Berlemak elok. Sedap makan waktu pagi ni.
Selamat mencuba.