Jangan hidup semata2 untuk makan , tetapi makanlah untuk kamu terus hidup....
Translate
Rabu, 4 Ogos 2021
RESEPI SOTONG SUMBAT BERSOS
Resepi Udang Masak Diraja
Resepi Kek Oreo Red Velvet Cheese
Resepi Sotong Bakar Thai
RESEPI SOTONG SUMBAT
RESEPI KERABU TAUGE BERSAMA KERANG
Bahan-bahan:
2 cawan tauge
5 batang kacang botol
1 biji bawang besar - boleh kurangkan
1 biji cili merah - boleh ditambah
1/2 cawan udang kering
1 cawan isi kerang rebus - boleh ditambah
jus limau nipis secukupnya
sedikit belacan
kerisik secukupnya
garam dan gula secukup rasa
*boleh ditambah cili api jika sukakan pedas
Cara:
1.
Bersihkan kacang botol dan potong nipis. Kemudian bersihkan tauge dan
celur dalam air panas selama 5 saat saja, kalau nak rangup tak payah
celur pun tak apa.
2. Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan dulu.
3. Tumbuk udang kering, belacan dan cili merah sampai lumat, perah limau kasturi dan ambil jusnya.
4. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata.
5. Jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah mengikut citarasa.
Resepi kredit : proviral masakan
Resepi Kerabu Daging
Bahan-Bahan:
300g daging, rebus smpai lembut
1 biji bawang besar, hiris nipis
1 batang serai, hiris nipis
1 biji tomato, hiris nipis
5-7 biji cili padi, hiris nipis
2 sudu besar sos ikan
1 biji limau nipis, ambil jus
3 helai daun limau purut, hiris halus
garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
1. Hiris daging rebus nipis-nipis dengan cara melintang urat.
2. Gaulkan daging bersama kesemua bahan di atas.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Lebihkan sedikit gula
kerana dapat mengimbangi rasa masam dan pedas.
Kredit: iResepi@fb.com
RESEPI SOS SAMBAL VIRAL THAI
3-4 biji cili api
6 biji cili merah
6 ulas bawang putih
1/2 kiub ayam
3 sb sos nam pla
gula putih / gula kabung secukup rasa
perahan air limau nipis @ cuka
sedikit air
sedikit tepung jagung
Kisar semua bahan. Kemudian masak sampai pekat atas api dengan menambahkan sedikit tepung jagung.
Sos merah ni rasanya manis pedas macam sos maggi.
Bahan-bahan:
3-4 biji cili api hijau
6 biji lada hijau
segenggam daun ketumbar (sekali dengan akar)
6 ulas bawang putih
3 sb sos nam pla
1/2 kiub ayam
1/4 cwn gula putih / gula kabung
1/4 cwn air limau nipis
1/4 cawan air
garam secukup rasa
sedikit tepung jagung
Kisar semua bahan, kemudian masak dengan tepung jagung sampai pekat.
Sos hijau ni rasanya masam manis. Tak payah bubuh garam banyak sangat atau tak payah bubuh pun tak apa sebab dah ada rasa masin sedikit dari kiub ayam tadi..
Bahan-bahan:
1/2 sb beras pulut – disangai & ditumbuk halus
1/2 sb udg kepai / geragai – disangai
1 sb thai chilli flake -kalau tak ada, sangai sekejap cili kering & tumbuk
3-4 biji cili api- dihiris
1 biji bawang merah – dihiris
sedikit daun ketumbar – dihiris
2 sb sos nam pla (sos ikan – cari yang ada gambar sotong dengan sticker hijau)
1/4 cwn gula putih + gula perang / nisan kerek / gula kabung
1/2 cwn air + pes asam jawa secukup rasa
sedikit tepung jagung
Cara-cara:
Masakkan semua bahan dengan sedikit tepung jagung KECUALI beras pulut, cili, bawang, daun ketumbar & udang kepai.
Bila dah pekat dan sejuk baru campur semua bahan sangai dan hiris tadi. Sos hitam ni rasanya masin, manis dan pedas.
Sos ini pun boleh dimakan bersama Miang Kham, cuma tak payah letak beras pulut.
RESEPI KEK SPAN MARBLE SUSU
Bahan-bahan:
KEK HARIMAU MALAYA (loyang 8.5”)
Kek pandan versi sponge kek
Resepi Tart Teratai
Bahan²nya :
140 gm butter (apa² brand pn blh)
100 gm marjerin (sy guna planta@daisy)
60 gm gula aising
1 bj kuning telur
1 sdk esen vanila
330 gm tepung red rose
50 gm tepung jagung
Jem nenas secukupnya
Cara²nya :
Ayakkn kedua² tepung..ketepikan.
Kemudian pukul butter,marjerin n gula aising sampai sebati.
Kemudian masukkn kuning telur n esen vanila,pukul sebati lagi.
Masukkn tepung td n uli sampai jadi doh yg tak melekat di
tangan..kalau terlalu lembik,blh tambah tepung red rose sikit demi
sedikit.
Bulatkn doh..balut dgn plastik n rehatkn doh dalam chiller untuk 15 - 20 minit.
Keluarkn doh ,canai setebal 3mm n terap mnggunakan acuan biskut jakarta 6 kelopak @ 5 kelopak.
Masukkn dlm mngkuk kertas dan susun dlm tray..isikn jem nenas.
Kemudian hiaslah sesuka hati anda,pd yg rajin btlah mcm sy..pd yg x berapa nk rajin blhlah letak manik n sebagainya yg sesuai..
Bakar dlm oven yg telah dipanaskn trlebih dahulu..bakar selama 20 - 25minit @ sehingga masak.
Suhu 170°c @ brgantung pd oven masing²..api atas bawah yer,
Kredit: nor haslina md nor @fb.com
Semperit Cream Cheese
First time buat hari tu asalnya saja2 utk mkn sendiri. Tp jadi sumber pendapatan plk pd musim PKP ni. Alhamdulillah.
Sy share resepi.
250 butter cup
1/2 tin susu pekat
5Og cream cheese tatura
Sebatikan bhn diatas. Tak perlu pakai mixer.
Pastu masukkan..
500g tepung jagung
3 sudu tepung kastad
1 sudu esen vanila
pewarna ikut suka.
Utk dptkn warna warni..asingkn 3 bhgn utk letak pewarna..masa nak tekan campurkn tiga2 warna.
Saya guna acuan tembaga saiz 13 .
Sekali adunan dpt 4 tray hitam yg dpt masa beli oven tu .
Slmt mencuba
Sumber : Yusliana Amoy@fb.com
Apam Berkuah
Apam kuoh menu k.Zana ptg ni..
Bahan-bahan untuk Apam :
Blend semua bahan lepastu masukkan terus dalam periuk, bersama santan , gula melaka dan serbuk perisa dan garam..ikut sedap selera masing2 ya.. Tunggu gelegak masak dulu baru makan dengan apam ya...........selamat mencuba.......
-
Bahan-bahan : 1) 4biji telur gred A 2) 500gram tepung gandum 3) 400gram fresh milk sejuk (dari peti ais) 4) 360gram gula pasir 5) 1sudu besa...