Translate

Rabu, 4 Ogos 2021

RESEPI SOTONG SUMBAT BERSOS

Bahan-Bahan:

400g sotong – bersihkan
Inti secukupnya
1 biji bawang besar – potong bulat

Bahan Inti –

2 biji telur – dipukul sedikit
½ biji bawang besar – cincang
1 batang cili merah – cincang
1 sudu besar lobak merah – cincang
2 helai daun bawang – cincang
garam dan lada putih secukup rasa

Bahan Kisar –

5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
½ inci halia
½ inci kunyit
1 hiris lenkuas
1 batang serai – diracik

Bahan Sos –

3 sudu besar cili kisar
2 sk ketumbar – siap kisar
½ sk jintan manis – siap kisar
½ sk jintan putih – siap kisar
2 sudu besar kicap soya
1 keping asam gelugur
garam + gula secukup rasa
minyak utk menumis

Cara Memasak:

1. Campurkan telur bersama bawang, cili cincang, lada putih dan garam secukup rasa. Goreng hancur (scramble) telur tadi.

2. Tutup api dan gaulkan lobak merah dan daun bawang. Sejukkan sebelum disumbat ke dalam perut sotong.

3. Sumbatkan inti ¾ penuh kedalam sotong, tutup dengan kepala sotong, cucuk dgn pencungkil gigi supaya tidak bergerak.

4. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan semua bahan kisar dan siap kisar hingga naik bau dan sedikit garing.

5. Masukkan kicap, asam keping, garam dan gula secukup rasa. Biar kuah sedikit kering. Masukkan sotong, gaul sebati dan biarkan hingga sotong masak.

6. Taburkan bawang yang dipotong bulat sebelum dimatikan api. Hiaskan sebelum dihidang.

Kredit to : ResepiSedap@fb.com

Resepi Udang Masak Diraja

Bahan Kisar :

4 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
5 biji cili padi/besar atau ikut citarasa
3 sudu sk cili kering kisar (nak pedas letak la lebih)

Bahan Lain :

1 kg Udang galah / udang kulit putih etc
2 batang serai dititik
Daun kunyit dihiris halus
2 keping Asam keping
Garam dan gula sesedap rasa
1 cawan santan pekat

Cara Memasak :

Tumiskan bahan yang dikisar.
ila minyak naik masukkan serai dan asam keping. Masukkan santan pekat, gaulkan dan masukkan daun kunyit. Buarkan merenih, pekat skit. Kemudian masukkan perasa garam sedikit dan gula secukup rasa.Akhir sekali masukkan udang.. Masak jangan lama sangat, nanti udang tak fresh.

kredit:Zulfaza Loves Cooking ZLC
 

Resepi Kek Oreo Red Velvet Cheese

Base kek : 
1 pack @ 14 keping Oreo Red Velvet
(biskut sahaja, asingkan creamnya)
80gm butter (dicairkan)

Bahagian Cream Cheese :
500gm cream cheese
250ml whipping cream
4sb @ 50gm gula icing
1sb @ 10gm serbuk gelatin
Cream oreo yang diasingkan
6 biskut oreo (dicincang kasar)

Lapisan atas :
200ml whipping cream
2sb @ 25gm gula icing
2gm serbuk gelatin
Sedikit red velvet emalco @ pewarna merah/pink

Sukatan bahan dan step by step juga ada di setiap gambar ye. Loyang yg digunakan saiz 8 inci

Sumber  : 1001 resepi

Resepi Sotong Bakar Thai

Bahan-Bahan:

Sotong saiz besar
Isi Udang segengam
Telur 1 biji

Bahan Sos:

5 ulas Cili kecil
4 sudu Gula
secubit Garam
3 sudu Cuka makan
3 ulas Bawang putih
2 ulas Bawang merah
2 sudu kecil tepung jagung
sedikit air
Hirisan daun ketumbar

Bahan kisar utk inti:

1 ulas Bawang merah
2 ulas Bawang putih
3 hirisan Halia

Cara-cara membuat inti:
Hancurkan isi udang & Gaul dgn telur & bahan Kisar

Cara-cara menyumbat inti:
Sumbat inti tadi dlm sotong.Ambil lidi atau apa shj yg blh cucuk utk tutup sotong & kepala bersatu.

Cara-cara memasak sotong:
Bakar sotong sumbat tadi,(sy guna pemanggang ajaib shj) kemudian bila sudah masak potong sedikit tp buat jgn bagi terpisah.

Cara-cara membuat sos:
Tumis semua Bahan. Masak sehingga mendidih kuahnya dan taburkan hirisan daun ketumbar.

Cara-cara hidangan:
Curah sos cili di atas sotong, perahkan limau nipis& Siap utk dimakan. 😋
 

*** Bahan2 mengikut kuantiti sotong & saiz.

Selamat Mencuba!

Kredit Resepi: Fadhilah Esa@fb.com

RESEPI SOTONG SUMBAT

Bahan-bahan:
 
1. Telur ayam - 3 @ 4 biji
2. Carrot - dicincang halus
3. Daun bawang + daun sup - cincang halus
4. Bawang besar - potong dadu
5. Udang - cincang (jika suka)

Cara-cara membuatnya:
 
1. Satukan kesemua bahan & perasakan.
2. Panaskan kuali & goreng bahan campur & jadikan telur hancur.
3. Sejukkan & sumbatkan ke dalam sotong yg telah dibersihkan.
4. Cucuk dgn lidi pencungkil gigi utk kemaskan bahagian kepala.
5. Lumurkan sotong dgn sedikit pewarna kuning telur & serbuk kunyit.
6. Bakar ats kuali dgn api yg slow.
7. Sotong yg telah siap dibakar bolehlah dihiris & curahkan sos di atasnya.

Bahan untuk sos:

Bahan tumbuk:
1. Cili padi - 5 biji
2. Bawang putih - 4 ulas
3. Gula & garam

Bahan lain:
1. Sos cili - 3 sudu besar
2. Sos pencicah - 4 sudu besar
3. Air limau nipis - 2 biji
4. Hirisan daun ketumbar
5. Sos ikan
6. Sedikit air

Cara-cara membuatnya:
1. Gaulkan semua bahan bersama bahan tumbuk.
2. sesuaikan rasa & jika terlalu pekat boleh tambah sedikit air.
 


Kredit: Adila Razak@fb.com

RESEPI KERABU TAUGE BERSAMA KERANG

Bahan-bahan:

2 cawan tauge
5 batang kacang botol
1 biji bawang besar - boleh kurangkan
1 biji cili merah - boleh ditambah
1/2 cawan udang kering
1 cawan isi kerang rebus - boleh ditambah
jus limau nipis secukupnya
sedikit belacan
kerisik secukupnya
garam dan gula secukup rasa

*boleh ditambah cili api jika sukakan pedas


Cara:

1. Bersihkan kacang botol dan potong nipis. Kemudian bersihkan tauge dan celur dalam air panas selama 5 saat saja, kalau nak rangup tak payah celur pun tak apa.
2. Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan dulu.
3. Tumbuk udang kering, belacan dan cili merah sampai lumat, perah limau kasturi dan ambil jusnya.
4. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata.
5. Jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah mengikut citarasa.

Resepi kredit : proviral masakan


 

Resepi Kerabu Daging

Bahan-Bahan:

300g daging, rebus smpai lembut
1 biji bawang besar, hiris nipis
1 batang serai, hiris nipis
1 biji tomato, hiris nipis
5-7 biji cili padi, hiris nipis
2 sudu besar sos ikan
1 biji limau nipis, ambil jus
3 helai daun limau purut, hiris halus
garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan: 

1. Hiris daging rebus nipis-nipis dengan cara melintang urat.
2. Gaulkan daging bersama kesemua bahan di atas.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Lebihkan sedikit gula
kerana dapat mengimbangi rasa masam dan pedas.

Kredit: iResepi@fb.com 



 

RESEPI SOS SAMBAL VIRAL THAI

Jika anda peminat makanan thai mesti ada biasa dengan 3 jenis sos thai tiap kali makan. Sesuai dengab MiangPla, somtam nasik putih, nasik campur semua pon boleh wahhh..
Sos ni makan dengan nasik putih pun sedap tak terhingga.
 
3 SAMBAL/SOS INI SESUAI UNTUK
 
🌶 Daging dan Ayam bakar
🌶 Ikan Goreng ayam goreng
🌶 Nasi Putih
🌶 Daun Salad
🌶 Nasi Putih
🌶 Kari dan Gulai
🌶 Lokcing
🌶 Makanan barbeque
🌶 Ulaman
 
Kredit resepi asal CIk Nadiaa di Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN) / SirapLimau
 

SOS MERAH / THAI SWEET SAUCE
 
Bahan-bahan:

3-4 biji cili api
6 biji cili merah
6 ulas bawang putih
1/2 kiub ayam
3 sb sos nam pla
gula putih / gula kabung secukup rasa
perahan air limau nipis @ cuka
sedikit air
sedikit tepung jagung
 
Cara-cara:

Kisar semua bahan. Kemudian masak sampai pekat atas api dengan menambahkan sedikit tepung jagung.

Sos merah ni rasanya manis pedas macam sos maggi.
 
 

SOS HIJAU

Bahan-bahan:


3-4 biji cili api hijau
6 biji lada hijau
segenggam daun ketumbar (sekali dengan akar)
6 ulas bawang putih
3 sb sos nam pla
1/2 kiub ayam
1/4 cwn gula putih / gula kabung
1/4 cwn air limau nipis
1/4 cawan air
garam secukup rasa
sedikit tepung jagung
 
Cara-cara:

Kisar semua bahan, kemudian masak dengan tepung jagung sampai pekat.

Sos hijau ni rasanya masam manis. Tak payah bubuh garam banyak sangat atau tak payah bubuh pun tak apa sebab dah ada rasa masin sedikit dari kiub ayam tadi..
 
SOS HITAM

Bahan-bahan:


1/2 sb beras pulut – disangai & ditumbuk halus
1/2 sb udg kepai / geragai – disangai
1 sb thai chilli flake -kalau tak ada, sangai sekejap cili kering & tumbuk
3-4 biji cili api- dihiris
1 biji bawang merah – dihiris
sedikit daun ketumbar – dihiris
2 sb sos nam pla (sos ikan – cari yang ada gambar sotong dengan sticker hijau)
1/4 cwn gula putih + gula perang / nisan kerek / gula kabung
1/2 cwn air + pes asam jawa secukup rasa
sedikit tepung jagung

Cara-cara:

Masakkan semua bahan dengan sedikit tepung jagung KECUALI beras pulut, cili, bawang, daun ketumbar & udang kepai.

Bila dah pekat dan sejuk baru campur semua bahan sangai dan hiris tadi. Sos hitam ni rasanya masin, manis dan pedas.

Sos ini pun boleh dimakan bersama Miang Kham, cuma tak payah letak beras pulut.

RESEPI KEK SPAN MARBLE SUSU

Bahan-bahan:

- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1/3 cawan susu tepung
- 3/4 cawan gula kastor
- 1/4 cawan susu segar
- 6 biji telur
- 40g ovalette
- 80g mentega (dicairkan)
 
Cara-cara:
 
1. Pukul kesemua bahan-bahan (kecuali mentega cair) sehingga menjadi warna putih dan betul-betul gebu.
2. Cedokkan sedikit adunan dan gaul bersama mentega cair. Kemudian tuangkan semula ke dalam mangkuk adunan dan gaul rata.
3. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Titiskan pewarna-pewarna yang diingini.
5. Gunakan lidi dan lorekkan pewarna untuk hasilkan corak yang diingini. Hentakkan loyang beberapa kali.
6. Bakar 35 ke 40 minit pada suhu 170°C dengan setting bakar atas-bawah.
7. Siap untuk dihidang!
 
P/S: Untuk pilihan pewarna dan corak, anda boleh mengikut kreativiti sendiri
 
 

 
Resepi: Irfan Syazwanshah@fb.com
 

KEK HARIMAU MALAYA (loyang 8.5”)

Bahan A :
 
500gm mentega anchor/golden churn
150gm gula castor
1sdm ovelete
10 biji telur gred Aa
250gm susu pekat
1 tin kecil serikaya
200 gm horlick
250gm tepung pau
1 sd kcl esen vanila
 
Bahan B :
 
150 gm cream cheese
pewarna oren
 
Bahan C : 
 
1 cup metrik Milo
2 sudu koko powder
1-2 sd browning liquid
 
Cara-cara :
*pukul mentega,gula castor dan ovelete hingga kembang putih gebu.
*masukkan telur satu persatu
*kemudian masukkan susu pekat dan serikaya pukul hinggga sebati baru masuk bahan kering seperti horlick dan tepung pau. pukul lagi hingga tidak beketul kemudian masukkan esen vanila sebatikan.
*bahagi adunan kepada 2 bahagian
 
1-masukkan bahan A:cream cheese dan pewarna oren
2-masukkan bahan B: milo,serbuk koko dan browning liquid. 
 
*masukkan adunan dalam piping bag atau botol sos
 
Cara Melapis:
 
lapik loyang dengan kertas minyak
panaskan oven api bawah atas 150c ikut oven masing2.
selang seli adunan oren dan coklat menggunakan piping bag atau botol sos.
bakar ,kemudian tukar api atas sahaja piping lagi untuk lapisan kedua dan seterusnya sehingga habis.saya dapat 13 lapisan.
 
Kredit : nurul haniza mohamad
 

 
 

Kek pandan versi sponge kek

Senang Jer,,,!
 
Bahan-bahan:
Telor 5bji
Tepung kek bluekey 1cawan(ayak)
Gula blend halus 1cawan
Perisa pandan 1sudu mkn
Pewarna hijau 1sudukecil
Ovellet 1sudu mkn
(satukan bahan diatas ni dan mix sampai gebu)
Dah gebu letak minyak 1/2cwn dan kacau sampai sebati,
Letak dalam loyang yang dah dialas baking paper
Bakar suhu 170c 40minit api atas bawah.
Selamat mencuba!
 
Kredit: Hidayah fareez@fb.com

 

Resepi Tart Teratai

Bahan²nya :

➡ 140 gm butter (apa² brand pn blh)
➡ 100 gm marjerin (sy guna planta@daisy)
➡ 60 gm gula aising
➡ 1 bj kuning telur
➡ 1 sdk esen vanila
➡ 330 gm tepung red rose
➡ 50 gm tepung jagung
➡ Jem nenas secukupnya

Cara²nya :

➡ Ayakkn kedua² tepung..ketepikan.
➡ Kemudian pukul butter,marjerin n gula aising sampai sebati.
➡ Kemudian masukkn kuning telur n esen vanila,pukul sebati lagi.
➡ Masukkn tepung td n uli sampai jadi doh yg tak melekat di tangan..kalau terlalu lembik,blh tambah tepung red rose sikit demi sedikit.
➡ Bulatkn doh..balut dgn plastik n rehatkn doh dalam chiller untuk 15 - 20 minit.
➡ Keluarkn doh ,canai setebal 3mm n terap mnggunakan acuan biskut jakarta 6 kelopak @ 5 kelopak.
➡ Masukkn dlm mngkuk kertas dan susun dlm tray..isikn jem nenas.
➡ Kemudian hiaslah sesuka hati anda,pd yg rajin btlah mcm sy..pd yg x berapa nk rajin blhlah letak manik n sebagainya yg sesuai..
➡ Bakar dlm oven yg telah dipanaskn trlebih dahulu..bakar selama 20 - 25minit @ sehingga masak.
➡ Suhu 170°c @ brgantung pd oven masing²..api atas bawah yer,

Kredit: nor haslina md nor @fb.com


 

Semperit Cream Cheese

First time buat hari tu asalnya saja2 utk mkn sendiri. Tp jadi sumber pendapatan plk pd musim PKP ni. Alhamdulillah.

Sy share resepi.

🌸250 butter cup
🌸1/2 tin susu pekat
🌸5Og cream cheese tatura

Sebatikan bhn diatas. Tak perlu pakai mixer.
Pastu masukkan..


🌸500g tepung jagung
🌸3 sudu tepung kastad
🌸1 sudu esen vanila
🌸pewarna ikut suka.

Utk dptkn warna warni..asingkn 3 bhgn utk letak pewarna..masa nak tekan campurkn tiga2 warna.


Saya guna acuan tembaga saiz 13 .
Sekali adunan dpt 4 tray hitam yg dpt masa beli oven tu .

Slmt mencuba

Sumber : Yusliana Amoy@fb.com

 

Apam Berkuah

 Apam kuoh menu k.Zana ptg ni..

Bahan-bahan  untuk Apam :


1 1/2 cwn tepung beras cap teratai
1/2 cwn tepung gandum  cap rose
1 sdb yis mauripan.(letak dalam bekas) 

Blend 
1 cwn nasi sejuk
3/4 cwn gula
1 1/2 cwn air
 
Lepas blend..masukkan dalam tepung...kacau biar..selama 4 jam..tutup bekas dengan kemas.
Lepas 4 jam.. masukkan dalam bekas acuan kecil2 dan kukus lebih kurang 10 minit..jangan lupa sapukan sedikit minyak pada acuan supaya apam tidak melekat bila sudah masak.

Bahan-bahan untuk kuah:
 
6 ulas bwg merah *
1 ulas bwg putih *
1 sudu kecil lada hitam *
1 sudu kecil ketumbar *
1 sudu kecil jintan manis *
1 sdb gula perang*
4 sdb kelapa parut*
Isi seekor ikan sardin * (bergantung pada saiz ikan , kalau besar ambil seekor dah cukup , tapi kalau kecil, ambillah dalam 2-3 ekor)
 
1/2 kg santan
Gula Melaka (anda agak2 sendirilah nak manisnya setakat mana)
Garam

Blend semua bahan lepastu masukkan terus dalam periuk, bersama santan , gula melaka dan serbuk perisa dan garam..ikut sedap selera masing2 ya.. Tunggu gelegak masak dulu baru makan dengan apam ya...........selamat mencuba.......


 
 
  Kredit :Zana Anuar@fb.com