Translate

Rabu, 11 Ogos 2021

Resepi Kuih Talam kaswi keladi

Bahan-bahannya:

2cwn tepung gandum
1cwn tepung ubi
1cwn gula castor.. Kku nk mnis sikit tmbh lagi stengh cwn
Santan pekat 200ml..campur air jadi 5cwn
Esen keladi
Pewarna keladi
1sdk air kapur
Campur semua bhn..
Kacau hingga x berketul
Kalau nk kaler cam saya. Msuk sikit Red velvet emulco sikit je tau
Tapis..
Pnskn kukusan
Sapu minyk pada loyg
Lapik plaatik
Kukus 45minit

15minit nk msk. Bukak je tudung kukusan.. Biar air kering atas permukaan kuih..

Kelapa parut putih. Gaul sikit grm kukus sekejsp

Sejuk kn dahulu kaswi bru potong 
#RESEPIHARIINI
#KASWIKELADI

Credit : Iedaa Jahaya

Resepi Kuih Wajik/Pulut Kacau

BAHAN - BAHAN
☑1kg beras pulut
☑1kg gula merah
☑2 cawan gula putih
☑Santan secukup lemak
(selalu saya buat sukatan 1kg pulut, santan dalam 1/2kg lebih sikit)
☑Daun pandan

Cara-cara
๐Ÿ‘‰๐ŸปBeras pulut direndam 4-5jam
Dan kukus spt biasa kemudian sejukkan

๐Ÿ‘‰๐ŸปMasak gula merah dan tapis dahulu
๐Ÿ‘‰๐Ÿปkemudian masukkan gula putih
๐Ÿ‘‰๐Ÿป Masukkan santan & daun pandan

➡Masak sehingga agak-agak nak pekat (jgn pekat sgt) dan masukkan pulut yg dikukus asing tadi

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Kemudian kacau lagi sehingga agak2 pekat likat
(mcm meletop2 gitu )

➡Jgn terlalu pekat atau terlalu lembik

➡Tutup api dan masukkan dalam bekas

Siap!
.
Kredit kpd Pemilik Resepi ini Semoga dipermudahkan segala urusan 
Resepi Masakan

NASI LEMAK UTARA SPECIAL

Bahan-bahannya:(nasi)
5 cawan beras Basmathi.. (basuh, rendam selama 10 minit dengan 1 sudu besar serbuk kunyit...kemudian toskan)
6 cawan air
1 cawan santan perahan pertama
2 sudu teh garam
2 helai daun pandan(carik dan simpul)

Bahan tumis:
1 senduk minyak masak
1 biji bawang besar(hiris nipis)
4 ulas bawang putih(hiris nipis)
Sebesar ibu jari halia(hiris nipis)
2 sudu teh jintan manis(basuh dan tumbuk guna lesung batu)
1 batang kulit kayu manis
4-5 pcs bunga lawang
1 sudu teh lada hitam biji

Cara2nya:
Panaskan minyak.. Masukkan semua bahan tumis.. Tumis hingga bahan hiris layu dan wangi.
Tutupkan api..
Masukkan beras yang dah ditoskan ke dalam periuk elektrik.. Masukkan air, santan, daun pandan, garam dan curahkan bahan tumis tadi(sekali dengan minyak yang kita menumis tu yer)
Tekan cook..biarkan masak elok.. Bila button dah naik ke atas.. Tekan sekali lagi.. Dah naik sekali lagi..barulah boleh kacau nasi perlahan2..
SIAP..
 
Tips= Untuk beras dan air/santan sukat cawan yang sama..
 
SAMBAL KOSONG

Bahan kisar
 
35 tangkai cili kering
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
3 sudu besar ikan bilis(yang ni sy agak2 jer)
1/2 sudu teh belacan(sikit jer tau)
1 1/2 cawan minyak masak
(kisar semua bahan ini)
 
Bahan lain
 
1 biji bawang besar(hiris)
3 sudu makan gula pasir
1 sudu makan gula merah
3 sudu makan air asam jawa(sederhana cair)
Sedikit garam
Sedikit bahan perasa
 
Cara2nya:
 
Masukkan bahan kisar dalam kuali masak guna api sederhana..(jangan letak minyak dah yer sbb kita dah kisar dengan minyak..salah satu teknik bila masak sambal x mercik/percik merata)
Bila cili dah mula masak elok..masukkan bawang hiris,gula pasir,gula merah,air asam jawa dan bahan perasa..
Masak hingga pekat..dah pekat masukkan garam..sesuaikan rasa..
 
RESEPI SAMBAL SOTONG  
 
1 kg sotong(bersihkan dan digoreng sekejap dengan sedikit minyak untuk matikan air sotong.. Toskan)
2 1/2 sudu besar membukit gula pasir
2 sudu teh garam
1 pcs asam keping(nak buh air asam jawa bleh ja)
1 biji bawang besar(potong bulat)
Air jika perlu
 
Bahan kisar
 
25-30 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
4 senduk minyak masak
Sedikit halia
(kisar semua bahan ini)

Caranya..
 
Masukkan bahan kisar dalam kuali..masukkan asam keping, garam dan gula serta bahan perasa... Kacau hingga sambal betul2 masak dan naik minyak..masukkan sotong dan bawang yg di potong bulat.. Kacau sekejap dan sesuaikan rasa.. Siap..(jika nak berkuah tambah sikit air)boleh buang lebihan minyak dalam sambal..

Sumber : Mariana Zainal
#bestmalaysiafoodviral

Resepi Ikan Bawal Steam Chinese Style

Bahan-Bahan:

Ikan Bawal dibasuh bersih.
Halia potong batang mancis.
Batang Daun Bawang.
Cili Padi.
Bawang Putih.
.
Bahan Sos:
 
Kicap Cair 2 sudu besar.
Sos Tiram 1 sudu besar.
Minyak Bijan 1 sudu besar.
Gula ½ sudu.
.
Cara-Cara Penyediaan.
.
-Bawang putih digoreng hingga keemasan tutup api letak bahagian batang daun bawang yg dimayang kemudian curah diatas ikan.

-Kukus Ikan bersama Halia dalam 5 minit + Letak bahan Sos + bahan goreng & siap.

Kredit: raja azreen
#bestmalaysiafoodviral

RESEPI CUCUR CRABSTICK

Jom buat cucur bulat crabstick, rangup diluar lembut didalam.

Bahan - bahannya:

1 1/2 cawan tepung gandum cap sauh
1 1/4 cawan air panas mendidih
12 crabstick, hiris halus
daun sup
lada putih
garam
seasoning

Satukan kesemua bahan diatas kecuali air panas.
Tolakkan sedikit tepung ditepi bekas, tuangkan air panas sedikit demi sedikit.
Apabila tepung masak dan pekat tolak ketepi dan gaul lagi bahagian tepung yang belum digaulkan.
Apabila semua tepung dah digaulkan dengan air panas, keadaan tepung akan menjadi seperti doh.
Setelah doh agak sejuk sedikit, sapukan tapak tangan dengan minyak.
Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan.
Goreng dengan minyak yang panas api sederhana.

Hidangkan dengan sos kesukaan.

Sumber : kualihelena
#bestmalaysiafoodviral

RESEPI GULAI IKAN KERING NENAS KELANTAN STYLE

Bahan-bahan

- 2 ekor ikan kering (sy guna ikan cencaru)
-1/2 biji nenas
-3 biji bawang merah (blend)
-2 ulas bawang putih (blend)
-1 inci lengkuas (blend)
-2 inci kunyit hidup
-2 sudu besar cili kering kisar
-lada hijau
-1/2 biji santan
-1 biji timun

Cara-cara

-masukkan semua bahan yg diblend
-biarkan mengelegak masukkan santan
-biarkan mengelegak
-kemudian masukkan ikan masin , nenas, timun, lada.
-masukkan gula secukup rasa
-jika kurang masin ( tambH garam)
sbb ikan dh masin.
-biarkan mendidih seketika dan siap ๐Ÿ˜Š 

kredit:empunya resepi
#bestmalaysiafoodviral

RESEPI BROWNIES KUKUS CREAM CHEESE

Bahan2 (1)
 
300 grm tepung segera brownies
120 grm myk jagung atau myk masak
50 grm coklat cabury milk atau cooking coklat
4 biji telor
45 grm susu pekat
25 grm gula halus
campurkan semua bahan 1, mix hingga sebati dan gebu

Bahan2 (2) cream cheese
 
125 grm cream cheese
50 grm gula halus
50 grm tepung gandum
1 biji telor
campur semua bahan 2, mix atau blend hga halus sebati.

Cara2nya
Lapik loyang kukusan dgn plastik dipermukaan bwh loyang potong plastik mengikut besar tapak loyang anda, ambil 3 senduk makan bahan 1, masukkan pd layer pertama, masukkan pula bahan 2, 1 sudu makan keatas lapisan pertama td, buat sehingga abis semua lapisan, kukus 25 minit hingga masak brownies cream cheese. Slmt mencuba
 
Nota:pastikan tudung pengukus anda dibalut dgn kain atau tuala supaya permukaan brownies tdk dimasuki air wap.

kredit:empunya resepi
#bestmalaysiafoodviral

RESEPI AYAM BERSALUT RANGGUP

Bahan- bahan :

➡ Isi ayam (nak banyak mana pun boleh)
➡ Bread crumbs / cornflakes
➡ Mayonis / tepung bestari

Cara- cara :
 
➡ Hiris nipis dan memanjang isi ayam...
➡ Masuk mayonis n breadcrumbs dalam mangkuk
➡ Celup isi ayam dlm mayonis
➡ Salut pulak dengan breadcrumbs.
➡ Kalau ada plastik zip lock masukkn breadcrumbs pastu terjunkn ajer isi ayam yang dah salut mayonis dalamnya, goncang2 biar bersalut..
➡ Atur dulu dalam pinggan pastu simpan sejam dalam peti ais. biar suma bahan kenal mesra dulu
➡ Kalau xde breadcrumbs boleh gnti cornflakes... ramas2 bagi hancur sikit
➡ Option lain kalau xde mayonis... boleh guna tepung ni
➡ Tabur tepung bestari tu dan letak air skit... gaul bagi rata
➡Salut dengan breadcrumbs / cornflakes ikut suka.
➡ Simpan peti ais

Dah sejam tu, panaskn minyak... guna api sedang2 jer... minyak jangan panas sangat nanti luar dah garing dalam x masak... masuk isi ayam dan goreng sampai perang
Cicah dengan sos n mayonis.. terlajak sedap!

Sumber : FB Nor Izan Mustapa

SINGGANG PEDAS IKAN KERISI

BAHAN-BAHAN:

4 ekor ikan kerisi
5 biji cili padi
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit
3 cawan air
5 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
2 kuntum bunga kantan | belah 2
8 tangkai daun kesum

CARA MEMASAK:

1. Siang ikan kerisi dengan membuang sisik. Basuh bersih dan kelar.
2. Masukkan cili padi, bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit dan 1 cawan air ke dalam pengisar. Kisar halus.
2. Masukkan bahan kisar, asam gelugur, 2 cawan air dan garam ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, bunga kantan dan daun kesum ke dalam periuk.
4. Biarkan mendidih lagi dengan perlahan-lahan selama 5 minit. Hidangkan.

RESEPI CHICKEN PERATTAL

CHICKEN PERATTAL
******************

BAHAN-BAHAN
Ayam – dipotong kecil
Sebiji tomato 
Daun kari sikit  
Daun ketumbar (pilihan, tiada pun takpa)
5 biji bawang kecil  
5 ulas bawang putih  
2 halia saiz ibu jari  
1 batang kayu manis  
5 buah pelaga  
2 bunga lawang 
1/2 sudu besar jintan manis 
2 1/2 sudu besar serbuk cili 
2 sudu besar serbuk kari ayam atau daging 
1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit  
Garam  

CARA PENYEDIANNYA
1. Kisar bawang merah kecil, bawang putih dan halia.
2. Kemudian, panaskan kuali dengan minyak dan masukkan buah pelaga, bunga lawang dan jintan manis. Masukkan juga daun kari.
3. Selepas itu, masukkan bahan yang telah dikisar tadi
4. Masukkan sedikit air dan tumis sehingga pecah minyak.
5. Bila dah pecah minyak, masukkan ayam dan 1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
6. Kacau sebati dan masukkan buah tomato.
7. Masukkan 2 1/2 sudu besar serbuk cili dan 2 sudu besar serbuk kari ayam/daging.
8. Kacau sebati dan masukkan garam. Biar ayam masak dalam api sederhana. Kacau sekali sekala. Jika terlalu kering, boleh tambah air sedikit.
9. Masukkan daun ketumbar. Kacau sebati dan biar masak dalam 5 minit lagi.
10. Siap! Boleh makan dengan nasi panas, capatti, thosai, idly, roti canai, lemang, ketupat. Semua boleh.

SELAMAT MENCUBA ๐Ÿ˜ƒ

kredit resepi: 
sheena supramaniam

#yatiemarvellous 
#looksgoodtoeat 
#fasa3bserimanjung 
#chickenperattal

Resepi Ikan bawal emas goreng kerabu mangga

Goreng ikan bawal emas mcm biasa letak garam dan kunyit dan ajinomoto sikit. Ajinomoto tu optional la. Tak letak pun xpe....

Untuk kerabu mangga

Bahan2nya

Mangga muda
Serai
Bawang kecil thai
Daun ketumbar
Cili api
Bunga kantan
Hiris halus semua bahan dan ketepikan.

Untuk sos

Sunquick orange
Sanquick lemon
Sos tiram
Sos ikan
Madu
Garam

Masukkan semua bahan dan panaskan sekejap atas api perlahan. Biar sekejap smpi pekat. Tutup api dan sejukkan sekejap. 

Bila dah sejuk sikit masukkan  sos dalam bahan2 yg dihiris halus td dan gaul rata. Letakkan atas ikan yg dah di goreng td. Siappp...

RESEPI MINI PAVLOVA

Bahan-bahan:

4 biji telur putih
1 cawan gula
1/2 sudu kecil jus lemon
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar tepung jagung

Bahan Krim:
 
1 1/2 cawan krim putar tenusu (sejuk)
2 sudu besar gula

Cara-cara:
 
Panaskan oven pada suhu 110ยบC.

Pukul putih telur sehingga menjadi seperti buih halus.

Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus memukul sehingga putih telur menjadi ringan dan kaku lebih kurang 10-15 minit. Gunakan kelajuan yang tinggi.

Tambahkan jus lemon dan juga esen vanila ke dalam adunan tadi. Kaup balik adunan sehingga rata.

Masukkan pula tepung jagung. Kaup balik lagi sehingga adunan sebati. Jangan terlalu lama dan kuat.

Masukkan adunan ke dalam piping bag supaya lebih mudah untuk dibentuk.

Pipekan ke atas dulang secara membulat. Biarkan tengahnya rendah daripada bahagian tepi untuk meletakkan krimnya kemudian. Pastikan dulang di alas dengan kertas pembakar.

Bakar selama 1 jam 15 minit atau sehingga sedikit kekuningan (hampir putih).

Selepas bakar, biarkan ianya di dalam ketuhar selama 30 minit. Kemudian biarkan ia betul-betul sejuk di luar sebelum letak krim di atasnya.

Untuk membuat krim, pukul krim putar (whipping cream) bersama gula sehingga kental. Jangan pukul terlalu lama kerana krim akan mencair jika terlebih pukul. 

Pipekan krim ke atas mini pavlova yang telah sejuk tadi dan hiasankan dengan buah-buahan kegemaran.

=====

Tips untuk membuat meringue (adunan putih telur) :

Pastikan bekas untuk membancuh adunan, bekas untuk mengisi semua bahan, dan semua alatan untuk membuat meringue betul-betul bersih dan kering.
Pastikan putih telur tak bercampur sedikit pun dengan kuning telur dan tidak terkena air, minyak dan sebagainya.

Untuk memastikan meringue betul-betul kental, terbalikkan mangkuk selama lebih kurang 10 saat. Jika adunan tidak jatuh, meringue tu dah ok. Jika jatuh, pukul lagi sehingga kental.

Pukul dengan kelajuan yang tinggi.

Kredit: buat orang lapo

Resepi kerepek kentang cheese

Bahan :
 
1) Kentang
2) 2 sudu besar Cuka makan
3) Minyak
4) 500 ml Air
5) garam
6) Serbuk cheese ( nak ganti dengan lain pun boleh cth : serbuk blackpaper, serbuk cili)

Cara-cara

1) koyak kulit kentang
2) Guna pisau kupas kulit untuk hiris kentang halus2.
3) Rebus air bersama 2 sudu cuka makan, bila dah gelegak masukkan kentang, biarkan selama 3 minit (Tips untuk kentang kekal rangup dan tidak lembik bila di goreng)
4) Basuh dan toskan kentang, biarkan kentang kering seketika.
5) Panaskan Minyak dan pastikan minyak panas baru goreng kentang yang dh di tos sehingga kering airnya.
6) Goreng sehingga warna bertukar kuning keemasan and gelap sedikit.
7) Tapis dengan tisu dapur, biarkan minyak serap di tisu.
8) Masukkan kentang ke dalan bekas tertutup, Tabur garam sedikit with serbuk cheese.
9) Tutup Bekas and goncang bekas. Siap!

Cdt abs azhar