Translate

Selasa, 31 Januari 2023

SAMBAL PAUH IKAN BAKAR

Bahan-bahan:
* Ikan bakar
* 5-6 biji lada merah
* Garam
* Gula
* Pauh Muda – dihiris halus

Cara-cara: 
1. Tumbuk lada merah sampai lumat 
2. Kemudian tambahkan garam dan gula mengikut citarasa 
3. Campurkan sambal tadi dengan isi ikan bakar. Tumbuk lumat
3. Akhir sekali, masukkan pauh mudah yang dah dihiris halus ke dalam sambal ikan. Gaul rata semuanya.

Kredit: Noryue Rania

TALAPIA MASAK SOS ALA THAI

BAHAN-BAHAN :

2 ekor ikan talapia
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 helai daun limau purut
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar asam jawa - direndam dengan air dijadikan pes
Garam
Gula

Bahan kisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
7 biji cili api
2 inci kunyit
1 inci halia

CARA MASAK :

Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam.

Gorengkan ikan sehingga garing.

Tumiskan bawang kisar dengan cili kisar sehingga pecah minyak.

Apabila peca minyak masukkan air asam jawa, garam, gula dan daun limau purut. Biarkan merenih.

Kemudian masukkan ikan. Gaul sehingga sebati ikan dengan kuahnya.
.
Kredit : Khadijah Jaafar

SAMBAL BILIS TEMPOYAK

Bahan-bahan:
* Ikan bilis - goreng garing kemudian ketepikan
* Cili api - ditumbuk
* Bawang kecil - ditumbuk
* Bawang putih - ditumbuk
* Petai - dihiris
* Bawang besar - dihiris
* 2-3 sudu besar tempoyak
* Asam keping
* Sos tiram

Untuk buat sambal tempoyak, cili api dan garam ditumbuk kemudian gaulkan. 

Cara-cara:
1. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk
2. Masukkan sos tiram, asam keping. Kacau rata.
3. Masukkan petai, bawang besar dan goreng dlm beberapa minit 
4. Kemudian masukkan tempoyak, kacau dan sebatikan, pastikan garam secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan ikan bilis.

Kredit: SuiSan Aliezsha