Translate

Rabu, 16 September 2020

AYAM PANGGANG ALA DOMINOS

Sekilo drumstik yg kecik tu yer...kalau ikut resepi asal guna sekor ayam..cuci bersih..toskan

120g sos cili
120g sos tomato
120g sos tiram (yg ni saje2 makcik tambah)
2sb madu (yg ni pon makcik tambah)
2sb gula
1sb garam
1sb serbuk cili
2sb lada hitam
2ulas bwg putih di tumbuk lumat
60g butter

-masak kesemua bahan sampai butter cair
-sejukkan
-lumur pada ayam dan letak sedikit minyak
-perap (lagi lama lagi sedap)
-bakar suhu 180°-200° ikut oven masing2 qpi atas bawah...
-30-40 min (ikutlah nak garing mane yer..jgn rentong sudah😅)


SeLamAt mEnCUba

Kredit Resepi : fiza sezali

POPIA CHEESE

Popia Cheese, Kalau Buat Confirm Kena Buat Lagi!

Nak share resepi sikit nie, gigih buat sebab masa raya hari tu tak puas makan.
Simple sangat ce try buat, konpem semua golongan suka 😋

Bahan²
- Kulit Popia 1 paket ( gunting ikut kreatif anda )
- 4 Sudu Gula Halus
- 1 Cawan Serbuk Cheese
- 1 Sudu Kecil Garam
- 1 Sudu Besar Serbuk Cili

Cara²
- Gunting kulit Popia , jemurkan sekejap dan goreng kekuningan
- Kisarkan serbuk cheese , serbuk cili , garam n gula .
- Gaulkan bahan yang dikisar dengan kulit popia yang dah digoreng tadi
- Sedia untuk dimakan.


Selamat Mencuba
Kredit: Farah Subhi

RESEPI MUDAH CHAR KUEY TEOW

 Makan panas-panas sedap wuuu. Kuah pula banjir semangkuk 👍🏻

1. Kuey teow (cuci toskan)
2. Cili kering & bwg besar (dblend)
(Bhn² tumis,cili sos,kicap manis,kicap pekat,sos tiram)
3. Bwg putih ketok²..
4. Taugeh & kucai
5. Telor..
6. Udg direbus (asingkn air)
7. Kerang (direbus)

TERUNG MASAK MINANG

4 biji terung
5 batang lada merah
5 batang lada hijau
(klo nak pedas tambah cili padi)
3 helai daun limau perut
2 biji bawang besar
serbuk kunyit,perasa.

cara;
Terung di potong 2,goreng hingga nampak garing sedikit kemudian toskan minyak. Cili merah,cili hijau dan bawang besar tadi di kisar jgn sampai halus, biar kasar2 sedikit. Tumis bahan yg telah di kisar td masukkan perasa dan kunyit serbuk ,ratakan sampai naik minyak.Terung yg telah di toskan td di atur dlm piring dan bahan2 yg telah cukup masak td tuangkan atas terung td.

TERUNG MASAK KICAP BERCILI

 Jumlah Hidangan : 2 orang

Bahan-Bahan:

2 biji terung panjang, saiz sederhana
5-10 biji cili padi, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris nipis
1 biji bawang besar. hiris nipis
Kicap manis
Garam
Minyak, untuk menggoreng dan menumis
Cara Penyediaan:

Cara-cara untuk memasak:
Potong dadu terung tapi jangan terlalu kecil. Gaulkan dengan sedikit garam dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam anggaran 2 cawan dan goreng terung separuh masak. Jangan sampai lembik. Goreng berperingkat sehingga selesai.
Kurangkan minyak dalam anggaran 1 senduk. Tumis bawang besar dan cili padi sehingga naik bau. Kemudian masukkan bawang putih dan diikuti terung yang digoreng tadi. Masukkan pula kicap pekat. Jika anda suka berkuah, lebihkan kicap.
Angkat dan hidangkan bersama nasi panas.
Tips:
Bawang putih dimasukkan agak lambat sedikit kerana jika digoreng agak lama ia mudah hangus dan memberikan rasa pahit yang tidak enak.

Tumis Terung bersama Daging Cincang

 Bahan-bahannya:

4-5 biji terung panjang (Dibelah dua)
200 gram daging cincang
1 biji cili merah(Dipotong bulat)
2 ulas bawang putih(Dicincang halus)
2 inci halis(Dicincang halus)
2 sudu besar kepingan cili/chilli flakes
1 sudu besar tepung jagung dicampurkan dengan air
Daun bawang (Dipotong halus)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan untuk sos:
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu teh minyak bijan
1/2 sudu makan cuka

Cara membuatnya:
Satukan kesemua bahan-bahan sos. Ketepikan
Panaskan minyak dan goreng terung. Angkat dan toskan (Angkat terung apabila ianya bertukar warna )
Tinggalkan dalam 2 sudu makan minyak dan masukkan kepingan cili.
Kemudian masukkan bawang putih , halia dan cili merah. Masak sehingga wangi.
Masukkan daging cincang dan masak dalam 2 minit.
Masukkan sos , terung , garam dan gula. Gaul sebati
Akhir sekali masukkan campuran tepung jagung dan masak sehingga kuahnya pekat.
Taburkan daun bawang 

PAJERI TERUNG

 Bahan-Bahan :

3 biji terung panjang
5 ulas bawang merah – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
1/2 inci halia – dikisar
7 cili kering – dikisar
rempah ratus – bunga lawang,bunga cengkih,jintan putih,kulit kayu manis
3 ulas bawang merah – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 sudu besar udang kering – ditumbuk
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar kerisik
Santan secukupnya
Asam jawa
Garam, Gula serta Gula Melaka

Cara Membuat:

1. Terung dipotong 2 kerana saiznya yang agak panjang dan dibelah di tengah2nya tapi jangan sampai putus.

2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap hingga warna keperangan. Angkat dan ketepikan.

3. Panaskan minyak dan masukkan rempah ratus, bawang merah dan bawang putih yang dihiris dan tumiskan sehingga kekuningan.

4. Masukkan bahan kisar dan udang kering. Masak sehingga garing.

5. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Masak lagi sehingga pecah minyak.

6. Kemudian masukkan santan. Kacau rata sebelum dimasukkan garam, gula melaka dan asam jawa.

7. Akhir sekali masukkan kerisik dan terung yang telah digoreng. Biarkan kuah masak sehingga pecah minyak.

8. Bolehlah diangkat dan dihidangkan. 

TERUNG BAKAR SAMBAL ASAM

 Bahan :

-Untuk terung
3 biji Terung
1 sudu serbuk lada hitam
sedikit garam
1 sudu minyak zaitun

Bahan Sambal Asam
1 biji tomato potong dadu
5 biji cili api hijau atau merah sukahati
1 sudu cili boh
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sudu air asam jawa
1 biji bawang besar potong bulat2
sedikit sos cili
sedikit garam
2 sudu gula

Cara :
-Terung di bersihkan,belah dua dan perapkan dengan serbuk lada hitam,garam dan minyak zaitun.Biarkan dalam 10 minit.
-Blend cili api,cili boh,bawang putih,bawang merah dan tomato.
-panaskan minyak dan tumis bahan blend,masukkan sos cili ,bawang besar dan garam serta gula,akhir sekali masukkan air asam jawa.
-kalau nak pekat biarkan lama sikit.ok dah siap sambal asam.
-terung grilkan je atas nonstick pan ,senang hehehe macam gambar kat bawah,grill la stakat mana kita mahu,tapi jangan la jadi hitam cam arang lak .

Terung Goreng Berlada

Bahan2

1 biji terung panjang ( size agak besar)
6 biji cili merah (dibuang bijinya)
6 biji cili padi
1 labu bwg besar
2 ulas bawang putih
belacan sebesar ibu jari
air asan jawa gula dan garam secukup rasa
Minyak masak

Cara2nya

Terung di potong setebal 1 inci dan digoreng sehingga sedikit kekuningan.Ketepikan sebentar.
Cili merah , cili padi , bawang besar , bawang putih , belacan dikisar kasar (jgn halus sangat )
Tumiskan bahan kisaran tu sampai wangi .
Masukkkan air asam jawa secukupnya.
Perisakan dgn garam dam gula. kacau hingga masak dan sedikit kering.
Siap dan tuangkan ke atas terung digoreng tadi.


sumber :  Kaknita -jomknitamasak.blogspot.com 

KARI TERUNG UDANG

Bahan - bahannya:


350 gm terung panjang

150 gm udang,buang kulit

1 biji tomato

30 gm serbuk kari ikan,dibanch dengan sedikit air menjadi pes

600 ml santan

2 sudu makan air asam java

Garam secukup rasa

Bahan tumis:

1 biji bawang besar,hiris halus

6 ulas bawang merah,belah 2

2 tangkai daun kari

1 sudu teh halba

4-5 sudu makan minyak

Cara- caranya:

1. Panaskan minyak and tumis bahan tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang. Masukkan pes kari dengan sedikit air tumis hingga naik miyak.

2. Masukkan terung dengan tomato dan kacau rata. Masukkan santan dan air asam kacau rata dan biarkan masak hingga terung 1/2 masak masukkan udang dan garam kacau dan masak hingga terung masak .


Simpe bukan,? 👍😃

Sumber: Resepi Ibu @ Facebook 

TERUNG MASAK TAUCU

Bahan:

3 biji terung potong serong
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
sedikit ikan bilis*
sedikit cili api*
3 sudu taucu.. cuci supaya hilang rasa masin..
gara & aji
gula

Cara:

tumbuk bahan2 bertanda (*).. tumiskan hingga kekuningan..
masukkan taucu.. kemudian masukkan terung..
tumiskan sekejap.. tambah sedikit air.. garam aji dan gula..
masak hingga terung lembut..
sedia untuk dihidang.

Mudah..? 😄 Sumber : Resepi Ibu @ Facebook

TERUNG MASAK LEMAK PUTIH

BAHAN-BAHANNYA :


3 biji terung biru (cm guna terung organik)

1 camca besar udang kering, rendam sekejap, tos dan tumbuk kasar
2 1/2 cawan santan cair
1 cawan pati santan
1 helai daun kunyit, disiat
1 biji cili merah, hiris
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :


Terung dibuang sedikit kulitnya, belah 2 dan kerat 2 setiap belahan. Kemudia buat belahan tak putus untuk setiap bahagian terung. Rendam. Toskan udang kering, tumbuk kasar. Ketepikan.
Masukkan udang kering, hirisan bawang merah, bawang putih dan santan cair ke dalam periuk. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Masukkan terung (toskan) dan masak sekejap. Tuang pati santan dan tambah daun kunyit. Biar mendidih dengan api kecil, kacau selalu.
Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan hirisan cili merah, masak hingga terung lembut, tapi tidak lembik. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih, sambal belacan dan juga ikan goreng/ikan masin. 



Sumber : Resepi Ibu @ Facebook