Translate

Khamis, 17 September 2020

APAM CHEESE

Bahan-bahan :

2biji telur gred A atau B
1cawan gula
1sudu kecil ovelete
1cawan susu cair
2 keping cheddar cheese
2 cawan tepung naik sendiri
2sudu kecil esen vanilla

*masak susu cair dan cheddar chese dgn api sederhana hingga cheese larut.ketepikan

Cara-cara :

Pukul gula telur ovelete dan esen vanila hingga putih gebu.masukan susu cair yg dimasak bersama cheese tadi.baru masukan tepung.ayak tepung dulu yer.gaul rata.
Boleh masukan dlm cup.saya guna sudu jer.kukus api sederhana 8-9 minit.. pstikan air kukusan mendidih dahulu.. selamat mencuba..


Sumber resepi : Eiyjarn Aziean AnGah‎ #mahn

APAM MENTEGA

Bahan-bahan :

3/4 cwn gula
1 cwn air - untuk gula hangus
Masak gula dlm periuk hgga perang masukkn air dan kcau hgga gula larut
3 cwn tpg gandum
2 sdu teh baking pawder
1 sdu teh bicarbonat soda
( Ayak bersama)
1 buku mentega
1 tin susu cair
3/4 cwn gula
3 biji telur
1 sdu kecil esen vanila

Cara-cara :

Pukul mentega brasingan hingga kembang
Pukul telur dgn gula hingga kembang masukkn rsen vanila
Masukkn mentega dlm telur kcau masukkn gula hangus kcau lagi
Masukkn susu selang seli dgn tpg kcau sebati
Masukkn adunan dlm acuan kuih lompang yg dh disapu minyak kukus selama 20 minit


sumber resepi : Wan Latifah‎

APAM LABU MANIS

APAM LABU MANIS 

Bahan-bahan :

1 cawan labu rebus - lenyek halus
3/4 cawan gula pasir
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
200ml air
250ml santan kelapa
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis

Cara-Caranya :

Satukan kesemua bahan dan (Amie masukkan dalam mixer) gaul hingga sebati.
Perap adunan selama 1-1 1/2 jam.
Sapukan acuan dengan minyak.
Kukus selama 15-20 minit menggunakan api yang kuat.
Kalau suka makan dngn kelapa parut putih pun sedap.

Kredit : yatie memories