Translate

Khamis, 17 September 2020

BUTIR NANGKA KELANTAN

 Bahan-bahan ( 7-8 orang )

• 4 cawan tepung beras pulut ( saya buat 1 cawan jer)
• air
• sedikit kapur makan
• secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
• (bahan utk kuah)
• santan dari setengah biji kelapa
• gula
• 1 sudu makan halba.. tak letak
• garam
• daun pandan
#5 ulas nangka dipotong memanjang - saya tambah

Cara-cara
1. masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
2. masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
3. buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
4. panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul..
5. apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
6. untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
7. bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
8. lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.
masak butir nangka dan hirisan nangka bersama kuahnya sehingga mendidih.. 

ASAM GUPPA / SAGUPPA

 Resepi asam guppa / saguppa


Bahan-bahan:
4 cawan sagu
8 cawan air panas
1 biji kelapa - diambil santannya
1 inci halia - di potong memanjang
2 ulas bawang merah - di mayang
1 helai daun pandan
2 sk halba
1 cawan kacang hijau
1 cawan gula
air secukupnya untuk masak inti kacang
daun pisang

Cara-cara:

1. masakkan kacang hijau bersama air & gula sehingga empuk dan pecah.
2. kacau sehingga kering. matikan api dan biarkan sehingga sejuk
3. bulat2kan inti sebesar biji guli dan ketepikan
4. rendamkan sagu bersama air panas (air yang betul2 mendidih). tunggu sehingga sejuk.
5. kepalkan sagu dan masukkan inti kacang hijau tadi.
6. Letakkan dalam kukusan yang di alas dengan foil atau daun pisang. Kukuskan sagu sehingga masak. 15-20 minit.
7. untuk kuah, masakkan santan dengan halia, halba, bawang merah dan daun pandan sehingga mendidih.
8. Masukkan sagu dan masakkan sebentar.
9. Sejukkan dan hidangkan 

KUIH LOMPAT TIKAM

Lapisan hijau:

2 cawan tepung beras
3 cawan air
1 cawan air daun pandan
1/2 sk garam
1 sk air kapur

Lapisan putih:
1 senduk leper tepung beras (sukatan menggunung)
2 cawan santan
1/2 cawan air
1/4 sudu kecil garam

Pulut Merah
1 cawan pulut - rendam terlebih dahulu
Santan cair secukupnya
Garam secukupnya
Sedikit pewarna merah

Air gula melaka:
1 keping gula melaka
Air secukupnya
1 helai daun pandan

Cara lapisan hijau:
Gaul rata semua bahan lapisan hijau dalam mangkuk dan tapis. Kecairan mestilah bila senduk kayu diangkat tinggi, ianya mengalir laju dan tak melekat di senduk.

Masakkan adunan ini ke dalam kuali tembaga (jika ada) dan kacau atas api yang sederhana sehingga menggelegak. Mula mula saya kacau dengan whisk, lagi mudah. Lepas dah mengeras, baru guna senduk kayu.
Terus dikacau sehingga adunan menjadi pekat dan berkilat serta menggelembung. Masukkan ke dalam loyang dan disejukkan.

Cara lapisan putih:
Satukan semua bahan lapisan putih dalam mangkuk dan tapis. Masak atas api sederhana dengan sentiasa dikacau dengan whisk sehingga mendidih dalam 15-20 minit.

Apabila adunan menjadi pekat dan berkilat masukkan ke dalam bekas dan sejukkan.
Nota: lapisan putih mesti rasa masin sedikit, baru sedap

Cara Pulut Merah:
Panaskan periuk pengukus dan kukus beras pulut selama 10-15 minit.

Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk. Tuangkan santan cair yang telah dicampur dengan garam halus, agak agak sehingga pulut menjadi lembut. Masukkan dalam pengukus dan kukus sekali lagi dalam 10 minit. Buka penutup dan dibalik balikkan pulut supaya masak rata.

Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk dan dikacau rata. Taburkan sedikit gula bagi menjadikan pulut berkilat dan bersinar. Siap untuk dihidangkan.