Translate

Sabtu, 19 September 2020

BUBUR LAMBUK

Bahan2..

2 mug beras ( rendam dlm 20min).
Daging ( 1/2 kg...campur yg berlemak).
Rempah sup..( 1 bungkus kecil)
Santan.. (.250 ml)
Lada hitam...3 sb.
Bwg merah...3 biji.
Bwg putih...8 ulas.
Halia....2 jari.
Kentang.
Lobak merah.
Daun sup.
Bwg goreng.

Cara2...

Blend bwg2 & halia...tumis sehingga bwg agak garing.
Masukkan rempah sup....tumis sehingga rempah masak.
Masukkan daging...gaul sebati & masukkan beras.
Goreng beras seketika...masukkan air.
Rebus beras sehingga nmpk lembut.
Masukkan santan & garam..
Lada hitam serbuk masukkan juga.
Masukkan kentang & lobak merah..
Bila sayur dah lembut...tabur daun sup & bwg goreng...
Sesuaikan rasanya..
Bubur Lambuk siap.

*boleh digandingkan dgn ayam/ udg juga.
*bubur lambuk amat popular di bulan ramadhan...
*yg penting...berkhasiat..mudah disediakan & menyelerakkan.


kredit: jamal & asmahan

RESEPI KETUPAT SOTONG KELANTAN/KLATE

BAHAN-BAHAN:

1 kilo sotong saiz sederhana yang segar
Sekilo santan pekat
3 ketul gula melaka (nise)
Pencungkil gigi
1 cawan beras pulut
10 helai daun pandan
Garam dan gula

CARA MEMBUATNYA:
1. Bersihkan sotong, buangkan hitam dan kulitnya, toskan.
2. Basuh beras pulut dan rendam seketika dengan sedikit santan dan garam.
3. Ambil sotong, gunakan sudu kecil, masukkan beras pulut tadi sehingga separuh badannya.(jangan isi penuh nanti isi pulut yang terhasil keras dan mentah)
4. Ambil kepala sotong dan masukkan ke dalam badannya yang berisi beras pulut tadi.
5. Cucukkan pengcungkil gigi depan dan belakang kepala.
6. Di dalam periuk, lapik bahagian dasarnya dengan daun pandan sehingga melitupi kesemuanya.
7. Susun sotong biar memenuhi ruang dasar dan tindan perlahan di atasnya.
8. Masukkan santan pekat tadi bersama sedikit garam, dan gula melaka.
9. Hidupkan api yang paling kecil, tutupkan periuk dan masak selama 30-45minit (hingga pulut dalam sotong tu masak). Santan tu akan pecah minyak.

sedia utk dihidang....

KUIH KACANG

Kuah kacang.

Takde belacan, takde santan. Resepi arwah bonda mak senior sekolah dulu.

Resepi kredit untuk kak asma Nurul Mansor.

500g kacang tanah
13 tangkai cili kering 
2 biji bawang besar 
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras (saya letak dua biji)
Sejemput air asam jawa (saya guna satu sudu asam jawa paste adabi)
2 keping asam gelugor (saya guna 3 keping)
5 sudu gula (ikut resepi asal sedap kalau guna gula merah, tapi takada, saya letak 5 sudu gula perang, tiga sudu gula biasa)
Garam.
Perasa (resepi asal ada, tapi saya tak letak)
Saya tambah 2 batang serai

1. Panaskan minyak api dengan api perlahan, masukkan kacang. Kacau sampai ada bunyi meletup.
2. Masukkan bawang besar dan buah keras. Goreng sehingga agak garing, masuk cili kering, serai dan goreng sampai garing semuanya. 
3. Kemudian tos minyak. Dan biarkan sejuk sedikit. 
4. Kisar semua bahan yang digoreng, campur dengan air dalam dua cawan.
5. Masukkan semula bahan kisar dalam minyak goreng tadi. Minyak perlu banyak baru kuah kacang garing dan cantik.
5. Masukkan gula, air asam jawa,asam gelugor, garam semua sekali dan perlu kacau selalu. Sebaiknya api yang kecil.
6. Bila dah nampak dah pecah minyak, kuah kacang dah siap.

credit : Cr Nur Hafizah‎

Selamat Mencuba.....👍🥰