Translate

Ahad, 20 September 2020

RESEPI BINGKA KEMBOJA PALING SENANG

Bahan-bahannya:

1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan( 2 helai daun pandan)
1 cawan santan
1 cawan susu cair (sejat)
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau
Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
.
Cara-cara membuatnya :
.
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
2. Blender hingga sebati
3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
4. Taburkan bijan (jika suka)
5. Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak. Untuk dapat kan permukaan yg berkerak/garing bolehlah tambah masa membakar.
 

KUIH PERUT AYAM A.K.A KUIH TELINGA

Resipi Kuih Perut Ayam a.k.a Kuih Telinga

Bahan-bahan:
1 kg Tpg Gandum
1 peket tpg jagung (300 gm)
1 peket serbuk santan segera
1 biji telur ayam grd B
1/2 cawan gula yg dilarutkan dgn 1 1/2 cawan air suam ( gula boleh lebihkan atau kurangkan ikut kehendak masing2)
2 cawan margarine **yg resipi drp group MK tak pyh dicairkan tp ida cairkan)

Cara membuatnya:

1. Gaulkan tepung gandum, tpg jagung, serbuk santan di dlm bekas. Buat lubang di tgh, kemudian masukkan telur. Gaulkan hingga sebati. Kemudian tuangkan margarine yg dah suam2 kuku tu ke dlm bekas tepung. Gaul lg.
2. Tuangkan air suam bergula td sedikit demi sedikit sehingga adunan tak melekat di jari.
3. Gunakan mesin pasta utk meleperkan doh dan kemudian gunakan mesin yg sama utk 'memotong' adunan tersebut spt saiz kue teow. Potong dlm anggaran 5" atau pun ikut kesesuaian.
4. Bentukkan la seperti dlm gambar ☺️..selamat mencuba!


Kredit : ida saudi

Sabtu, 19 September 2020

KUIH ULAT BULU

Resipi Kuih Ulat Bulu
.
Bhn2..
3 cwn tepung pulut
2 sb tepung gandum
1 cwn air
Sedikit air kapur
Secubit garam
Kelapa parut
Pewarna ikut suka
Inti kacang hijau .
Bhn inti..
Sedikit kacang hijau
Gula melaka
Gula
Garam
Daun pandan
Sedikit santan
.
Cara buat inti..
.
-rebus kacang hijau bersama daun pandan..rebus hingga empuk ye
-bila dah kering air masukkan sedikit santan, gula, gula melaka dan garam
-rasakan manis masinnya ikut selera sendiri
-bila dah hampir kering bolehlah diangkat..keluarkan semua daun pandan dan blend kacang hijau tadi sehingga hampir hancur
-sejukkan dahulu
.
Cara2 membuat ulat bulu
-satukan tepung pulut, tepung gandum, garam dan air kapur.. gaul semua sehingga sebati
-jika inginkan yg warna warni buat asing2 dan letakkan sedikit pewarna ye
-masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh..agak2 ye x lembik dan x keras..sama lbh kurg doh utk buat buah melaka
-ambil sedikit doh dan leperkan atas tapak tangan dan letak inti kacang hijau
-kemudian tutup doh dan gentel bujur -ulang semua sampai habis
-panaskan air sampai mendidih kemudian masukkan doh ulat bulu dan biarkan sampai ianya timbul
-apabila dah timbul angkat toskan air skjp masukkan dlm kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam..golek2kan biar kelapa tu melekat rata
-siap utk dimakan
.
*jika suka boleh goreng sedikit beras pulut taburkan atas kuih ulat bulu masa hidang
.
selamat mencuba 😊

.
kredit : Faezan Afza & Ida Hanie