Translate

Ahad, 1 Ogos 2021

Resepi Rendang Telur

Rendang telur kalau makan dengan nasi putih panas-panas atau nasi lemak..perghh mesti bertambah-tambah nasi ni..
 
Resipi Rendang Telur
 
* Telur anggaran 30 biji rebus ( Digoreng, tapi tak goreng pun boleh).
* Serai 5 btg .halia 2 in.lengkuas 2 in.
11 ulas bwg merah.
* Cili kering / cili api ikut suka bnyk mne.
* 2 sudu mkn rempah kari daging babas.( rempah rendang jenama ape ikutlh.)
* 1 sudu mkn serbuk jintan manis.
* 2 sudu mkn kerisik.
* 1/2 caw santan kotak..( mak mmg guna santan tak bnyk ).
* 2 helai daun kunyit.
* Asam kpg gula dan garam secukup rasa.
 
Cara..
 
*Blendkan bawang, halia, lengkuas, serai dan cili.
*Tambahkan sekali sehelai daun kunyit.yg lagi sehelai tu utk hiris2 nti bila rendang dh siap msk.
*Tumis bhn yg diblend agak2 wangi msukn rempah kari/ rempah rendang dan serbuk jintan    manis.masukkan santan, asam kpg gula & garam. tmbhkn sikit air ltk assm kpg masukn kerisik .dh mendidih kuat pelankn api masukn telur.terpulang lh nk kuah banyak ke kuah kering.
*Taburkn hirisan daun kunyit yg tinggal
sehelai tadi tu.....dh siap.selebihnye air tangan memasing.....

 

Rendang telur juga enak dimakan bersama nasi lemak.
Selamat Mencuba...
 
 
 Kredit Resepi : siti anah saleh via mahn

Sabtu, 26 September 2020

RESEPI AYAM KOREA SPICY

Resepi Ayam Korea Spicy

Bahan-bahan
• 2 ulas bawang putih
• 2 inci halia
• Sedikit lada hitam
• 1 ekor ayam (potong kecil)
• 1 biji telur ayam
• Setengah mangkuk tepung gandum
• Setengah mangkuk tepung jagung
• 2 cawan minyak masak

• 2 ulas bawang putih (didadu)
• 1 sudu besar serbuk cili
• 1 sudu besar sos cili
• 1 sudu besar sos tomato
• 1 sudu besar madu
• 1 sudu besar gula perang
• Secubit garam
• 1 mangkuk kecil bijan

Cara membuat:

1. Tumbuk bawang putih, halia dan hitam. Kemudian masukkan ayam. Gaul rata.

2. Masukkan telur ayam, tepung gandum dan tepung jagung. Gaul lagi sampai betul-betul rata.

3. Panaskan minyak masak. Goreng secara deep fry. Angkat dan ketepikan.

4. Untuk buat kuah, panaskan minyak masak di kuali. Tumiskan bawang putih yang dipotong dadu.

5. Masukkan serbuk cili, sos cili, sos tomato, madu, gula perang dan garam. Kacau rata.

6. Masukkan bijan dan gaul sebati.

7. Akhir sekali, apabila kuah sudah masak, masukkan ayam digoreng tadi. Gaul rata dan angkat.


Kredit: Pesan Bonda

Jumaat, 25 September 2020

KUIH KOLEH KACANG

RESEPI KUIH KOLEH KACANG
BAHAN2

BAHAN A
1 cawan gula merah
1cawan air
2sdb gula halus
1helai daun pandan

BAHAN B
1cawan tepung kacang hijau
1sk garam
2cawan santan
1/2 cawan air

CARA2NYA

-Masak bahan A sekadar gula larut sj.. sejukkan dan tapis...(jgn smp air gula pekat)
-satukan bahan (B), kacau hingga rata dan sebati dan tapiskan ke dlm kuali...(guna bekas kuali yg buat tahi minyak tadi)...
-masukkan bahan A ke dlm bancuhan B, kacau di atas api sederhana.. (tuangkan 2sb minyak tahi minyak supaya berkilat).
- Adunan hendaklah dikacau, supaya tidak bergentel dan melekat di dlm kuali..
-bila dah masak tuangkan ke dlm loyang yg telah di sapu minyak... Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya..

CARA MEMBUAT TAHI MINYAK
2cawan santan pekat
Garam sedikit
-masak dgn api perlahan sehingga menjadi tahi minyak dan warna kekuningan.Tapis supaya tahi minyak tidak hitam.
Minyaknya jgn buang guna dlm adunan supaya berkilat...

credit : Juma Natull‎