Translate

Selasa, 3 Ogos 2021

Resepi Jeruk Setoi

Bahan Bahan ( sesuaikan mengikut selera )

Buah Sentul @ Stoi
Garam
Gula
Air
Cili kering yang dimesin
 
Cara cara:
 
1. Kupas kulit buah sentul, potong kecil, cuci dan toskan.
2.Rendam dalam air garam hingga buah tenggelam selama 1 malam.
3. Toskan hingga kering.
4. Masak air, gula dan cili mesin hingga mendidih, kemudian sejukkan.
5. Masukkan buah yang telah ditoskan tadi dan rendam 1 malam lagi.
6. Boleh dinikmati.

Resepi Kredit :Hazila@fb.com

Variasi jeruk setoi

Kek Coklat Karamel

Bahan-bahan:

 Bahan puding:
 
1 tin susu cair
1/2 cawan gula
3 Sudu besar susu pekat
3 biji telur
Sedikit esen vanila
2 keping roti (buang kulit dan dicarik)
4 sudu besar gula
 
Bahan kek:
 
5biji telur
1cawan gula
1cawan susu pekat
1/4 cwn susu cair
1/2cwn air panas
1cawan minyak
Secubit garam
1¾ cawan tepung gandum (diayak)
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
 
Cara-cara:  
 
Cairkan 4 sudu besar gula di dalam loyang.
Kisar halus bahan puding.
Tapis dan masukkan ke dalam loyang karamel.
Panaskan pengukus sehingga air mendidih. Kukus selama 20-25 minit.
Ketepikan.
Untuk kek pula, pukul telur sehingga kembang. Masukkan gula dan teruskan pukul.
Sambil pukul juga, masukkan susu pekat dan susu cair.
Pukul hingga adunan menjadi pekat.
Masukkan tepung gandum bersama serbuk koko, serbuk penaik dan soda bikarbonat.
Masuk sedikit demi sedikit dengan kelajuan mixer yang perlahan.
Masukkan minyak dan air panas. Kacau sebati.
Masukkan adunan kek ke dalam puding karamel yang sudah dikukus tadi.
Kukus lagi selama 1 jam
 
 Kredit Resepi: mazni abdul rahman
 

 

Isnin, 2 Ogos 2021

Resepi Nasi Kerabu Kelantan

Resepi Kuah Sambal Tumis:

10 cili kering
3 ulas bwg merah
1 biji bwg besar
1/2 labu bwg putih
1/2 inci halia
200 gm santan pekat
3 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 1/2 sb gula
2 sk garam bukit halus
2 sb budu
Minyak masak - agak banyak
 
Cara cara:
 
Kisar cili, bawang bawang dan halia.
Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan 1 1/2 cawan air. Masukkan santan. Sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.
Masukkan serai, asam. Bila mendidihkan masukkan budu dan gula. Rasakan sebelum dimasukkan garam supaya tidak terlebih masin. Kacau sehingga pecah minyak dan bolehlah ditutup api.
 
Nota:Kuah biar pekat dan masin sedikit.
 
Resepi Sambal Ikan:

1 biji kelapa parut - goreng api perlahan supaya tidak keperangan & tumbuk kasar
7 ekor ikan selayang - rebus, ambil isi & tumbuk
5 ulas bawang merah
5 batang serai
2 1/2 sb gula
2 1/2 sk garam
 
Cara cara:
 
Tumbuk serai hingga hancur dan masukkan bawang merah.
Tumbuk lagi. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk dan kelapa goreng yang telah ditumbuk. Gaul rata rata.
Sambal Cili:
1/2 kg cili - basuh
Garam
Gula
Belacan
Asam jawa
Kisar kesemuanya.
Ulam ulaman
Kubis
Timun
Kacang panjang
Bunga kantan
Hiris halus dan sedia untuk dihidangkan.
 
Resepi Nasi:
 
5 1/2 pot beras. Air secukupnya.
Pewarna biru(atau guna 15 kuntum bunga telang utk nasi kerabu berwarna biru)
Serai diketuk
Daun limau purut
Masak nasi menggunakan rice cooker seperti biasa.
 
Resepi ayam madu bakar :

Ayam (rebus spruh masak) sbb tkut lmbt msk hehe
Gula
Tos tiram
Madu
Sos cili
Cili kering
Bawang(blend)
 
Kuantiti, saya agak-agak je.
 
Boleh juga dimakan bersama keropok goreng,telur masin dan bawang putih jeruk.

Kredit: Nurul Farhanim