Translate

Rabu, 11 Ogos 2021

RESEPI BROWNIES KUKUS CREAM CHEESE

Bahan2 (1)
 
300 grm tepung segera brownies
120 grm myk jagung atau myk masak
50 grm coklat cabury milk atau cooking coklat
4 biji telor
45 grm susu pekat
25 grm gula halus
campurkan semua bahan 1, mix hingga sebati dan gebu

Bahan2 (2) cream cheese
 
125 grm cream cheese
50 grm gula halus
50 grm tepung gandum
1 biji telor
campur semua bahan 2, mix atau blend hga halus sebati.

Cara2nya
Lapik loyang kukusan dgn plastik dipermukaan bwh loyang potong plastik mengikut besar tapak loyang anda, ambil 3 senduk makan bahan 1, masukkan pd layer pertama, masukkan pula bahan 2, 1 sudu makan keatas lapisan pertama td, buat sehingga abis semua lapisan, kukus 25 minit hingga masak brownies cream cheese. Slmt mencuba
 
Nota:pastikan tudung pengukus anda dibalut dgn kain atau tuala supaya permukaan brownies tdk dimasuki air wap.

kredit:empunya resepi
#bestmalaysiafoodviral

RESEPI AYAM BERSALUT RANGGUP

Bahan- bahan :

➡ Isi ayam (nak banyak mana pun boleh)
➡ Bread crumbs / cornflakes
➡ Mayonis / tepung bestari

Cara- cara :
 
➡ Hiris nipis dan memanjang isi ayam...
➡ Masuk mayonis n breadcrumbs dalam mangkuk
➡ Celup isi ayam dlm mayonis
➡ Salut pulak dengan breadcrumbs.
➡ Kalau ada plastik zip lock masukkn breadcrumbs pastu terjunkn ajer isi ayam yang dah salut mayonis dalamnya, goncang2 biar bersalut..
➡ Atur dulu dalam pinggan pastu simpan sejam dalam peti ais. biar suma bahan kenal mesra dulu
➡ Kalau xde breadcrumbs boleh gnti cornflakes... ramas2 bagi hancur sikit
➡ Option lain kalau xde mayonis... boleh guna tepung ni
➡ Tabur tepung bestari tu dan letak air skit... gaul bagi rata
➡Salut dengan breadcrumbs / cornflakes ikut suka.
➡ Simpan peti ais

Dah sejam tu, panaskn minyak... guna api sedang2 jer... minyak jangan panas sangat nanti luar dah garing dalam x masak... masuk isi ayam dan goreng sampai perang
Cicah dengan sos n mayonis.. terlajak sedap!

Sumber : FB Nor Izan Mustapa

SINGGANG PEDAS IKAN KERISI

BAHAN-BAHAN:

4 ekor ikan kerisi
5 biji cili padi
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit
3 cawan air
5 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
2 kuntum bunga kantan | belah 2
8 tangkai daun kesum

CARA MEMASAK:

1. Siang ikan kerisi dengan membuang sisik. Basuh bersih dan kelar.
2. Masukkan cili padi, bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit dan 1 cawan air ke dalam pengisar. Kisar halus.
2. Masukkan bahan kisar, asam gelugur, 2 cawan air dan garam ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, bunga kantan dan daun kesum ke dalam periuk.
4. Biarkan mendidih lagi dengan perlahan-lahan selama 5 minit. Hidangkan.