Translate

Rabu, 11 Ogos 2021

RESEPI CHICKEN PERATTAL

CHICKEN PERATTAL
******************

BAHAN-BAHAN
Ayam – dipotong kecil
Sebiji tomato 
Daun kari sikit  
Daun ketumbar (pilihan, tiada pun takpa)
5 biji bawang kecil  
5 ulas bawang putih  
2 halia saiz ibu jari  
1 batang kayu manis  
5 buah pelaga  
2 bunga lawang 
1/2 sudu besar jintan manis 
2 1/2 sudu besar serbuk cili 
2 sudu besar serbuk kari ayam atau daging 
1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit  
Garam  

CARA PENYEDIANNYA
1. Kisar bawang merah kecil, bawang putih dan halia.
2. Kemudian, panaskan kuali dengan minyak dan masukkan buah pelaga, bunga lawang dan jintan manis. Masukkan juga daun kari.
3. Selepas itu, masukkan bahan yang telah dikisar tadi
4. Masukkan sedikit air dan tumis sehingga pecah minyak.
5. Bila dah pecah minyak, masukkan ayam dan 1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
6. Kacau sebati dan masukkan buah tomato.
7. Masukkan 2 1/2 sudu besar serbuk cili dan 2 sudu besar serbuk kari ayam/daging.
8. Kacau sebati dan masukkan garam. Biar ayam masak dalam api sederhana. Kacau sekali sekala. Jika terlalu kering, boleh tambah air sedikit.
9. Masukkan daun ketumbar. Kacau sebati dan biar masak dalam 5 minit lagi.
10. Siap! Boleh makan dengan nasi panas, capatti, thosai, idly, roti canai, lemang, ketupat. Semua boleh.

SELAMAT MENCUBA 😃

kredit resepi: 
sheena supramaniam

#yatiemarvellous 
#looksgoodtoeat 
#fasa3bserimanjung 
#chickenperattal

Resepi Ikan bawal emas goreng kerabu mangga

Goreng ikan bawal emas mcm biasa letak garam dan kunyit dan ajinomoto sikit. Ajinomoto tu optional la. Tak letak pun xpe....

Untuk kerabu mangga

Bahan2nya

Mangga muda
Serai
Bawang kecil thai
Daun ketumbar
Cili api
Bunga kantan
Hiris halus semua bahan dan ketepikan.

Untuk sos

Sunquick orange
Sanquick lemon
Sos tiram
Sos ikan
Madu
Garam

Masukkan semua bahan dan panaskan sekejap atas api perlahan. Biar sekejap smpi pekat. Tutup api dan sejukkan sekejap. 

Bila dah sejuk sikit masukkan  sos dalam bahan2 yg dihiris halus td dan gaul rata. Letakkan atas ikan yg dah di goreng td. Siappp...

RESEPI MINI PAVLOVA

Bahan-bahan:

4 biji telur putih
1 cawan gula
1/2 sudu kecil jus lemon
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar tepung jagung

Bahan Krim:
 
1 1/2 cawan krim putar tenusu (sejuk)
2 sudu besar gula

Cara-cara:
 
Panaskan oven pada suhu 110ºC.

Pukul putih telur sehingga menjadi seperti buih halus.

Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus memukul sehingga putih telur menjadi ringan dan kaku lebih kurang 10-15 minit. Gunakan kelajuan yang tinggi.

Tambahkan jus lemon dan juga esen vanila ke dalam adunan tadi. Kaup balik adunan sehingga rata.

Masukkan pula tepung jagung. Kaup balik lagi sehingga adunan sebati. Jangan terlalu lama dan kuat.

Masukkan adunan ke dalam piping bag supaya lebih mudah untuk dibentuk.

Pipekan ke atas dulang secara membulat. Biarkan tengahnya rendah daripada bahagian tepi untuk meletakkan krimnya kemudian. Pastikan dulang di alas dengan kertas pembakar.

Bakar selama 1 jam 15 minit atau sehingga sedikit kekuningan (hampir putih).

Selepas bakar, biarkan ianya di dalam ketuhar selama 30 minit. Kemudian biarkan ia betul-betul sejuk di luar sebelum letak krim di atasnya.

Untuk membuat krim, pukul krim putar (whipping cream) bersama gula sehingga kental. Jangan pukul terlalu lama kerana krim akan mencair jika terlebih pukul. 

Pipekan krim ke atas mini pavlova yang telah sejuk tadi dan hiasankan dengan buah-buahan kegemaran.

=====

Tips untuk membuat meringue (adunan putih telur) :

Pastikan bekas untuk membancuh adunan, bekas untuk mengisi semua bahan, dan semua alatan untuk membuat meringue betul-betul bersih dan kering.
Pastikan putih telur tak bercampur sedikit pun dengan kuning telur dan tidak terkena air, minyak dan sebagainya.

Untuk memastikan meringue betul-betul kental, terbalikkan mangkuk selama lebih kurang 10 saat. Jika adunan tidak jatuh, meringue tu dah ok. Jika jatuh, pukul lagi sehingga kental.

Pukul dengan kelajuan yang tinggi.

Kredit: buat orang lapo