Translate

Khamis, 12 Ogos 2021

Resepi kuah yong tau fu viral

Bahan- bahannya:

Kuah hitam
2 sd mkn taucu
2 sd mkn tpg jgung
2 sd mkn tpg gndum
3 sd mkn kicap pkat
3 sd mkn sos tiram
4-5 sd mkn gula
3 cwn air

Masukan semua dlm blender.. blender bgi taucu halus... pas tu masak bgi mendidih sekejap..

Kuah merah
1/2 cwn kcng tanah yg dh d goreng
1 sd mkn tpg gndum
1 sd mkn tpg jgung
4- 5 sd mkn gula
3 cwn air
1/4 sd mkn garam
Blender semua bhn kt atas bgi kcang halus..
3 sd mkn cili blend
Panaskan sikit myak... tumis 2 bj bwang putih ketuk.. letak 3 sd mkn cili blend.. tggu kering.. masukan semua bhn dlm blender tdi.. mask sekejap bgi kuah agak pekat.. dlm 5 mnt..

Dh bleh mkn ngan apa2 bebola.. hot dog.. sayur..sotong kangkung.. dll..
Campur kuah untuk sesuaikan rasa pedasnya..tabur bijan sangai ngan bwang goreng..
Selamat mencuba..

Kredit : group resepi

Nabati Caramel Frappucino

Bahan-bahan kisar

2 batang Nabati cheese wafer.
1 gelas air batu
200ml susu full cream
2 sudu besar caramel sauce
1 sudu besar caramel syrup.
Hiasan
Krim putar
Sos karamel
Nabati cheese wafer
Kaedah
Kisarkan semua bahan kisar.
Hiasi gelas dengan caramel sauce dulu.
Tuang bahan yang telah dikisar. Hiasi dgn krim putar dan dengan caramel sauce dan akhir sekali biskut nabati.
Siap untuk dihidang.
 
Kredit: resepi.my
 

 

Rabu, 11 Ogos 2021

Resepi Kuih Talam kaswi keladi

Bahan-bahannya:

2cwn tepung gandum
1cwn tepung ubi
1cwn gula castor.. Kku nk mnis sikit tmbh lagi stengh cwn
Santan pekat 200ml..campur air jadi 5cwn
Esen keladi
Pewarna keladi
1sdk air kapur
Campur semua bhn..
Kacau hingga x berketul
Kalau nk kaler cam saya. Msuk sikit Red velvet emulco sikit je tau
Tapis..
Pnskn kukusan
Sapu minyk pada loyg
Lapik plaatik
Kukus 45minit

15minit nk msk. Bukak je tudung kukusan.. Biar air kering atas permukaan kuih..

Kelapa parut putih. Gaul sikit grm kukus sekejsp

Sejuk kn dahulu kaswi bru potong 
#RESEPIHARIINI
#KASWIKELADI

Credit : Iedaa Jahaya