Translate

Khamis, 17 September 2020

CEK MEK MOLEK

Bahan-Bahan (10 biji)

• 400-450gram ubi keledek (2 cawan keledek lecek)
• 1 cawan tepung gandum @ secukupnya
• Gula putih
• Minyak masak

Cara-cara:
1. Ubi keledek direbus hingga empuk ( masukkan sedikit garam ).Biarkan ubi keledek rebus sejuk,kemudian lecek halus
2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, adun hingga boleh dibentuk.(jangan masukkan terlalu byk tepung, nnt kuih akan menjadi keras).
3. Bahagikan adunan kepada 10 bahagian, bulat2 (besar sket dr bola pingpong), leperkan masukkan setengah sudu kecil gula kat tengah.
4. Pastukan bentukkan seperti kuih cekmek molek.
5. Goreng dgn api sederhana hingga kuning keemasan. SeLamaT MeNcUbA

Note:
• Pastikan ubi keledek betul2 sejuk,barulah masukkan tepung.kalau masih suam2..akan menambahkan penggunaan tepung.
• Jika adunan masih melekat kat tangan, sapukan tangan dengan tepung supaya kuih boleh dibentuk.
• Berhati2 kalau makan cekmek time panas2 sbb gula cair masih panas kat dalam..nnt melecur lak 

BUTIR NANGKA KELANTAN

 Bahan-bahan ( 7-8 orang )

• 4 cawan tepung beras pulut ( saya buat 1 cawan jer)
• air
• sedikit kapur makan
• secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan
• (bahan utk kuah)
• santan dari setengah biji kelapa
• gula
• 1 sudu makan halba.. tak letak
• garam
• daun pandan
#5 ulas nangka dipotong memanjang - saya tambah

Cara-cara
1. masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
2. masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
3. buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
4. panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul..
5. apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
6. untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
7. bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
8. lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.
masak butir nangka dan hirisan nangka bersama kuahnya sehingga mendidih.. 

ASAM GUPPA / SAGUPPA

 Resepi asam guppa / saguppa


Bahan-bahan:
4 cawan sagu
8 cawan air panas
1 biji kelapa - diambil santannya
1 inci halia - di potong memanjang
2 ulas bawang merah - di mayang
1 helai daun pandan
2 sk halba
1 cawan kacang hijau
1 cawan gula
air secukupnya untuk masak inti kacang
daun pisang

Cara-cara:

1. masakkan kacang hijau bersama air & gula sehingga empuk dan pecah.
2. kacau sehingga kering. matikan api dan biarkan sehingga sejuk
3. bulat2kan inti sebesar biji guli dan ketepikan
4. rendamkan sagu bersama air panas (air yang betul2 mendidih). tunggu sehingga sejuk.
5. kepalkan sagu dan masukkan inti kacang hijau tadi.
6. Letakkan dalam kukusan yang di alas dengan foil atau daun pisang. Kukuskan sagu sehingga masak. 15-20 minit.
7. untuk kuah, masakkan santan dengan halia, halba, bawang merah dan daun pandan sehingga mendidih.
8. Masukkan sagu dan masakkan sebentar.
9. Sejukkan dan hidangkan