Translate

Sabtu, 19 September 2020

KUIH ULAT BULU

Resipi Kuih Ulat Bulu
.
Bhn2..
3 cwn tepung pulut
2 sb tepung gandum
1 cwn air
Sedikit air kapur
Secubit garam
Kelapa parut
Pewarna ikut suka
Inti kacang hijau .
Bhn inti..
Sedikit kacang hijau
Gula melaka
Gula
Garam
Daun pandan
Sedikit santan
.
Cara buat inti..
.
-rebus kacang hijau bersama daun pandan..rebus hingga empuk ye
-bila dah kering air masukkan sedikit santan, gula, gula melaka dan garam
-rasakan manis masinnya ikut selera sendiri
-bila dah hampir kering bolehlah diangkat..keluarkan semua daun pandan dan blend kacang hijau tadi sehingga hampir hancur
-sejukkan dahulu
.
Cara2 membuat ulat bulu
-satukan tepung pulut, tepung gandum, garam dan air kapur.. gaul semua sehingga sebati
-jika inginkan yg warna warni buat asing2 dan letakkan sedikit pewarna ye
-masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh..agak2 ye x lembik dan x keras..sama lbh kurg doh utk buat buah melaka
-ambil sedikit doh dan leperkan atas tapak tangan dan letak inti kacang hijau
-kemudian tutup doh dan gentel bujur -ulang semua sampai habis
-panaskan air sampai mendidih kemudian masukkan doh ulat bulu dan biarkan sampai ianya timbul
-apabila dah timbul angkat toskan air skjp masukkan dlm kelapa parut yang telah dicampur dengan sedikit garam..golek2kan biar kelapa tu melekat rata
-siap utk dimakan
.
*jika suka boleh goreng sedikit beras pulut taburkan atas kuih ulat bulu masa hidang
.
selamat mencuba 😊

.
kredit : Faezan Afza & Ida Hanie

RESEPI KEK GULA HANGUS

🍮 RESEPI KEK GULA HANGUS KUKUS 🍮

Resepi ni senang sangat, yang tak ada oven boleh laa cuba resepi ni 😉 Boleh buat untuk minum petang, atau sebarang majlis.. Lembut je kek nye..

Bahan dan cara² nye semua hakak dah letak sesiap dlm gambar.. Selamat mencuba 😘💕

RESEPI PAU SIMPLE/SENANG

Bahan-bahan

1/2 kg tepung gandum
11/2 sudu gula
1 camca kecil baking powder
1 sudu shortening
1 cawan air suam
1/2 pkt mauripan
Inti ikut suka

Cara2:
 
1. Campurkan 1/2 sudu gula & yis dlm air suam. Tunggu yis berbuih
2. Campurkan semua bahan2 lain... tepung, gula, baking powder & shortening.. gaul rata
3. Masukkan campuran yis & tambah sdkt air sambil uli
4. Uli sampai doh lembut (uli macam sental baju tu)
5. Rehatkan doh dlm 30min (tutup rapat /tutup dgn kain lembap)
6. Lepas 30min, tumbuk doh utk buangkan angin. Uli lagi dlm 5 minit
7. Bulat2kan, besar ikut suka, masukkan inti
8. Kukus selama 7 minit dlm air yg dah mendidih , api kukusan besar
9. Cukup 7 minit, alihkan dulu pengukus baru bukak penutup pengukus


Credit》Marlia lia via mahn