Translate

Rabu, 23 September 2020

PULUT INTI KELAPA MANIS

Resepi Pulut Inti Kelapa Manis

Bahan Resepi Pulut Inti Kelapa Manis :
1/2 biji kelapa parut
3 keping gula melaka (3kerek )
1 sudu makan gula putih
2 sudu makan tepung gandum
2 helai daun pandan disimpul
1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam
Cara Buat Inti Kelapa :

#1: Dalam kuali,campurkan gula melaka,gula putih,daun ,garam dan air. Masak hingga semua cair guna api sederhana.

Baru tambah masuk kelapa parut dan juga gandum. Kacau sebati dan masak hingga sedikit kering tapi masih lagi lembab. Baru lah sedap inti nya. Ketepikan seketika.

Bahan Resepi Pulut Inti Kelapa – Pulut :
4 cawan beras pulut
3 cawan santan sederhana pekat ( 2 kotak santan + air hingga cukup 3 cawan )
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan disimpul
Bahan Lain :

Daun pisang yang dilayur secukupnya

Cara Buat Resepi Pulut Inti :

#1: Rendam dulu beras pulut minima 1 jam 30 minit. Saya suka guna beras pulut susu. Dah siap rendam,basuh dan toskan.

Panaskan air dalam pengukus hingga mendidih. Tuang beras pulut dalam loyang.Tambahkan santan,garam dan daun pandan.

Kukus pulut 15 minit dan kacau bagi rata.Sambung kukus 10 minit lagi. Dah siap,sejukkan dulu pulut.

Sedapnya resepi pulut inti ni. Buat dengan kelapa parut sebagai inti,lepas tu kukus pulut pula. Buat sebagai menu sarapan memang best. Cara buat pun senang
Ambil daun pisang yang telah dilayur ikut saiz anda suka,ambil pulut letak atasnya,tambah satu sudu makan inti di atas pulut,bungkus seperti bungkus nasi lemak.

Dah siap dah resepi pulut inti kelap yang sedap ni. Berlemak elok. Sedap makan waktu pagi ni.


Selamat mencuba.

BLEBAT UBI STELO @ LEPAT UBI KELEDEK


"BLEBAT UBI STELO"

(Anggaran dalam 60 butir)

Bahan-bahan:-
-Tepung Beras 1kg
-Santan Pekat 1 cawan
-Ubi stelo 2 toko (di hiris ikut suko)
-Air
-Garam secukup rasa
-Gula ikut suka
-Daun pisang dilayur

Cara-caranya:-
-masukkan santan di dalam periuk
-tambahkan gula
-perasakan dengan garam secukupnya
-tambahkan air dan kacau hingga sebati
-masukkan tepung beras
-kacau dan masukkan ubi stelo yang telah dihiris tadi
-hidupkan api, letakkan di atas dapur
-kacau sehingga agak-agak pekat
(Pastikan dikacau sentiasa untuk mengelakkan ianya berketul-ketul atau berkerak)
-padamkan api tunggu sehingga sejuk sedikit
-bungkus dengan daun pisang yang telah dilayur tadi
-masukkan dalam kukusan
-kukus dalam 5-10 minit
-angkat dan sedia untuk dimakan

Kredit Resepi : Arwan Shah Bin Tahir 

RESEPI KUIH TAIK ITIK (SHAI ANNE AHEMED)

 RESEPI KUIH TAIK ITIK (SHAI ANNE AHEMED)


Bahan2nya:
👉telor putih setengah kilo *ditapis*
👉tepung gandum setengah cawan
👉gula 1 cawan
👉bunga cengkih 5 - 6 kuntum
👉daun pandan 3 helai disimpul
👉minyak mazola setengah cawan

Cara membuatnya:
1. Kesemua bahan kecuali minyak disatukan. Kepok2 biar sebati.
2. Masak dengan menggunakan api yang sederhana.
3. Kacau2kan agar tidak hangit.
4. Bila dah hampir kental, masukkan minyak mazola.
5. Kacau lagi hingga kental sempurna.
6. Buang daun pandan dan bunga cengkih.
7. Bentukkan ikut suka hati. Selamat Mencuba