Translate

Rabu, 4 Ogos 2021

RESEPI SOTONG SUMBAT BERSOS

Bahan-Bahan:

400g sotong – bersihkan
Inti secukupnya
1 biji bawang besar – potong bulat

Bahan Inti –

2 biji telur – dipukul sedikit
½ biji bawang besar – cincang
1 batang cili merah – cincang
1 sudu besar lobak merah – cincang
2 helai daun bawang – cincang
garam dan lada putih secukup rasa

Bahan Kisar –

5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
½ inci halia
½ inci kunyit
1 hiris lenkuas
1 batang serai – diracik

Bahan Sos –

3 sudu besar cili kisar
2 sk ketumbar – siap kisar
½ sk jintan manis – siap kisar
½ sk jintan putih – siap kisar
2 sudu besar kicap soya
1 keping asam gelugur
garam + gula secukup rasa
minyak utk menumis

Cara Memasak:

1. Campurkan telur bersama bawang, cili cincang, lada putih dan garam secukup rasa. Goreng hancur (scramble) telur tadi.

2. Tutup api dan gaulkan lobak merah dan daun bawang. Sejukkan sebelum disumbat ke dalam perut sotong.

3. Sumbatkan inti ¾ penuh kedalam sotong, tutup dengan kepala sotong, cucuk dgn pencungkil gigi supaya tidak bergerak.

4. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan semua bahan kisar dan siap kisar hingga naik bau dan sedikit garing.

5. Masukkan kicap, asam keping, garam dan gula secukup rasa. Biar kuah sedikit kering. Masukkan sotong, gaul sebati dan biarkan hingga sotong masak.

6. Taburkan bawang yang dipotong bulat sebelum dimatikan api. Hiaskan sebelum dihidang.

Kredit to : ResepiSedap@fb.com

Resepi Udang Masak Diraja

Bahan Kisar :

4 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
5 biji cili padi/besar atau ikut citarasa
3 sudu sk cili kering kisar (nak pedas letak la lebih)

Bahan Lain :

1 kg Udang galah / udang kulit putih etc
2 batang serai dititik
Daun kunyit dihiris halus
2 keping Asam keping
Garam dan gula sesedap rasa
1 cawan santan pekat

Cara Memasak :

Tumiskan bahan yang dikisar.
ila minyak naik masukkan serai dan asam keping. Masukkan santan pekat, gaulkan dan masukkan daun kunyit. Buarkan merenih, pekat skit. Kemudian masukkan perasa garam sedikit dan gula secukup rasa.Akhir sekali masukkan udang.. Masak jangan lama sangat, nanti udang tak fresh.

kredit:Zulfaza Loves Cooking ZLC
 

Resepi Kek Oreo Red Velvet Cheese

Base kek : 
1 pack @ 14 keping Oreo Red Velvet
(biskut sahaja, asingkan creamnya)
80gm butter (dicairkan)

Bahagian Cream Cheese :
500gm cream cheese
250ml whipping cream
4sb @ 50gm gula icing
1sb @ 10gm serbuk gelatin
Cream oreo yang diasingkan
6 biskut oreo (dicincang kasar)

Lapisan atas :
200ml whipping cream
2sb @ 25gm gula icing
2gm serbuk gelatin
Sedikit red velvet emalco @ pewarna merah/pink

Sukatan bahan dan step by step juga ada di setiap gambar ye. Loyang yg digunakan saiz 8 inci

Sumber  : 1001 resepi