Translate

Isnin, 16 Ogos 2021

Resepi Daging Masak Merah

Daging Masak Merah.. Menu paling senang nak masak.. Dan sedap..

Resepi & Bahan²..

Rebus daging dgn pewarna merah (daging tak perlu di hiris) air rebusan daging tak perlu di buang.. Utk di jadikan kuah nanti.. 

Setelah daging masak & empuk.. Hiris nipis²

Bawang putih di tumbuk kasar
Cili boh/pes cili kering
Sos tiram
Sos tomato
Sos cili
Sedikit kicap sotong
Gula, garam & pak aji (optional) 
Bawang holand, cili merah, bunga kobis (utk hiasan) 

Tumis bawang putih, cili boh, masukkan daging.. 
Goreng seketika.. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato.. & air rebusan daging tadi.. Kuah terpulang nk byk atau sikit.. 
Perasakan dgn gula, garam & pak aji.. Dah siap, bolehlah masukkan bahan hiasan tadi, bawang holand, bunga kobis & cili.. 

Siap utk di hidangkan..

Credit : Cik Ma

Keropok Lekor Homemade

BAHAN-BAHANNYA:
 
1 kilo ikan kembong(ambil isi mentah tak perlu rebus)*
2 sudu teh garam*
2 sudu teh maggi secukup rasa atau aji*
1 sudu teh lada sulah*
2 cwn tepung ubi
1 cwn tepung gandum
Air sejuk sikit utk letak dlm blender*(skit sja)
Sdikit minyak masak

CARA-CARANYA:
 
1.Kisar semua bhn bertanda*
2.kemudian satu kan bhn yg telah di kisar bersama tepung gandum dan tepung ubi.
3.Gaul dan uli sebati sampai tk melekat di tgn.
4.Dh siap uli,boleh lah di bentuk ikut saiz.
5.Panaskan air dlm periuk atau kuali & rebus.
Pastikan keropok lekor timbul baru di angkat dan gaul dgn sedikit minyak
6. Sejukkan dan boleh lah di goreng.

Airtangan dan gambar: Eniza M. Salim 
Sumber resepi:FB

KEK LAPIS SERIKAYA KUKUS

Bahan-bahan

1 1/2 cawan tepung kek @ tpg gandum pun boleh..
1/2 cawan gula kastor
1/2tin susu pekat
6 biji telur gred A
1 sdb ovalett
4 sdb milo + 1sdk serbuk nescafe / serbuk coklat pun boleh sy suka guna nescafe kek naik aroma
50g coffee mate
1 tin kaya ( tin kecil )
240 gm marjerin ( kmek guna marjerin pelangi Wangi )

Cara-cara

Pukul marjerin gula ovalett sampai kembang masukn telur sebiji2...pukul hingga kembang ...masukkan kaya sebati masuk kn..coffee mate..susu pekat ..sebatikan..
.. masukan tepung gandum sedikit2 pukul prlahan hingga sebati..

Bahagikn kepada 3 bahagian ( sy timbang adunan )
Masukkn milo dlm 1 adunan + nescafe... hijau sy guna Pandan emulco ..kuning .. msuk warna kesukaan anda sndiri...perasa n pewarna tepulang yer x semesti ikut sy punya ..

Panaskn kukusan sampai air melegak..api biasa jgn kuat sgt sdg2 nanti kek jd gelembung2 api telampau kuat...masukkn 1 adunan kedlm loyang yg dh disapu planta/ lapik kertas minyak...kukus satu2 lapisan dgn masa 5-8 minit api sederhana ..dn ulang yg sama sampai habis.bila lapisan terahkir biar selama 20 minit sampai masak... Sejuk baru dpotong

Selamat mencuba..

Kredit resepi by:Endun Bungai Kenunsung

.