Translate

Isnin, 9 Ogos 2021

Resepi Kuih Talam Pandan.. Versi acuan

 (Terima kasih pd yg sudi berkongsi resepi - cuma panjangkan aje - semoga Pahala mengalir seperti air Sungai Nil kpd Pemilik Resepi Amin. Mohon dihalal kan Resepi yg kami kongsi)

TALAM PANDAN

Bahan:
LAPISAN BAWAH
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan gula
8 - 10 helai daun pandan
3 cawan air
1 kotak kecil santan kara (nak guna santan kelapa pun boleh)
Secubit garam

Cara2 :
Blend daun pandan dgn air.. Tapiskan

Tuang dlm tepung2, santan & garam..kacau rata semuanya..tapis ke dlm bekas lain

Tuang sesudu besar atau lebih sedikit (sudu sukatan metrik) adunan pandan kat dlm acuan lompang saiz besar (acuan tu sapu sedikit minyak) dan kukus selama 10 minit.. Api jangan terlalu besar..sederhana

LAPISAN ATAS
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 kotak kecik santan kara (brand lain pun boleh)
3 cawan air
Sedikit garam

Cara2 :
Masukkan semua bahan..kacau & tapis

Bila adunan lapisan bawah dah masak..tuang 1 sudu besar atau lebih sedikit adunan ke dlm acuan tadi

Kukus selama 15 - 20 minit

Siap.. Tunggu sejuk baru keluar kuih ni dari acuan
.
P/s: ikut suka nak tuang samada yg putih atau yg hijau dulu..
*Nak kukus dlm loyang yg 10x10..alas loyang dgn plastik..kukus lapisan pertama 20 minit..lapisan kedua juga 20 minit

 

Kredit Resepi : zura zul

 

 Mungkin imej pencuci mulut dan teks

Tiada ulasan:

Catat Ulasan