Translate

Khamis, 17 September 2020

KUIH PUTERI MANDI

Bahan-Bahan:

1 paket tepung pulut
1/2 cawan tepung beras
2 1/2 cawan air daun pandan

Bahan Inti –
1 biji kelapa parut muda
Gula melaka secukupnya
Air secukupnya

Cara Membuat:
1. Campurkan tepung pulut, tepung beras dan air pandan.Gaul hingga sebati dan ketepikan.
2. Setelah itu, bentukkan doh dalam bentuk bulat-bulat kecil kemudian penyetkan ditengahnya supaya leper. Lakukan proses yang sama hingga semua doh habis dibentuk.
3. Sementara itu, didihkan 4 cawan air dan setelah selesai membentuk kuih, masukkan ke dalam air mendidih tersebut hingga masak.
4. Kuih akan kelihatan terapung apabila sudah masak, angkat dan toskan airnya.
5. Sementara itu, masak air gula melaka sehingga pekat dan masukkan kelapa parut. Masak sehingga kering atau ikut citarasa sekiranya ingin sedikit lembab.
6. Akhir sekali, masukkan kuih tadi gaul bersama inti hingga sebati. Hidangkan. 



Sumber: Resepi.my

PULUT DAKAP

Bahan-bahannya:

3 cawan beras pulut
1 sikat pisang raja atau pisang awak yang masak ranum
3 cawan santan pekat + ½ sudu teh garam
daun pisang secukupnya ( dilayur sehingga layu)
tali untuk mengikat secukupnya

Cara-cara menyediakannya:

1. Rendam beras pulut selama 1 jam dan kukus hingga masak. Gaul rata dengan santan ketika pulut masih panas dan ketepikan seketika.

2. Ambil pisang dan belah dua. Sendukkan pulut dan letakkan ditengah-tengah daun pisang. Ratakan pulut dan letakkan pisang ditengah-tengahnya.

3. Lipatkan daun pisang seperti membalut lepat. Pastikan pulut membalut keseluruhan pisang. Buat sehingga pulut dan pisang habis.

4. Ambil dua bungkus pulut dan kembarkan keduanya secara bersemuka iaitu lipatan bertemu lipatan.Ikat dengan tali di bahagian atas dan bawahnya sehingga habis semua berpasangan.

5. Setelah selesai bolehlah dikukus selama lebih kurang 25 minit atau 30minit. Angkat dan hidangkan.

KUIH BUAH PERIA

 Kuih buah peria


Bahan- Bahan
300 gm tepung pulut
250 ml/1 cawan santan pekat (kalau guna kelapa parut - boleh kisar kelapa parut dan beberapa helai daun pandan untuk mendapatkan aroma kuih yg lebih harum)
Sedikit garam
Pewarna hijau

Bahan lain
Minyak masak
Inti kelapa atau kacang hijau
Daun pisang

Masukkan tepung ke dalam mangkuk. Masukkan pewarna dan garam ke dalam santan dan kacau rata. Tuangkan santan ke dalam mangkuk tepung sediiit demi sedikit sambil uli hingga menjadi doh lembut.

Resepi inti kacang hijau

1 cawan kacang hijau (rendam 3 jam atau lebih - sesekali ganti air - kalau rendam kacang ni cepat empuk...jimat gas)
1 keping gula nise
Gula putih secukup rasa dan sedikit garam
Air utk merebus

Rebus kacang hingga empuk. Air jgn banyak sangat dalam 3 cawan. Sesekali kacau. Kalau kacang masih belum empuk tapi air dah kering boleh tambah air. Masukkan gula dan garam. Kacau dan pastikan gula hancur dan inti pekat dan agak kering. Sejukkan dan sedia digunakan. Kalau buat banyak boleh simpan dalam freezer.