Bahan-bahannya:
1 sikat pisang raja atau pisang awak yang masak ranum
3 cawan santan pekat + ½ sudu teh garam
daun pisang secukupnya ( dilayur sehingga layu)
tali untuk mengikat secukupnya
Cara-cara menyediakannya:
1. Rendam beras pulut selama 1 jam dan kukus hingga masak. Gaul rata dengan santan ketika pulut masih panas dan ketepikan seketika.
2. Ambil pisang dan belah dua. Sendukkan pulut dan letakkan ditengah-tengah daun pisang. Ratakan pulut dan letakkan pisang ditengah-tengahnya.
3. Lipatkan daun pisang seperti membalut lepat. Pastikan pulut membalut keseluruhan pisang. Buat sehingga pulut dan pisang habis.
4. Ambil dua bungkus pulut dan kembarkan keduanya secara bersemuka iaitu lipatan bertemu lipatan.Ikat dengan tali di bahagian atas dan bawahnya sehingga habis semua berpasangan.
5. Setelah selesai bolehlah dikukus selama lebih kurang 25 minit atau 30minit. Angkat dan hidangkan.
5. Setelah selesai bolehlah dikukus selama lebih kurang 25 minit atau 30minit. Angkat dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan