Translate

Khamis, 17 September 2020

RESEPI KUAH SOTO, BEGEDIL DAN CILI KICAP

RESEPI KUAH SOTO πŸ˜‹

1. Blend halia, lada hitam, jintan manis, jintan putih, halia, bawang besar & bawah putih
2. Panaskan minyak, tumis 3 sekawan (kayu manis, bunga lawang & buah pelaga..bila dah naik bau, masukkan bahan blend tadi. Goreng hingga naik minyak & bau semerbakπŸ˜€
3. Masukkan air, sekeping asam keping, sebatang serai dititik. Kemudian masukkan rempah mak siti (masukkan air kacau dahulu so that dia tak berketul kemudian baru masukkan dalam bahan tadi)
4. Masukkan dada ayam dan ayam di rebus sampai masak. Setelah masak keluarkan dan tos. Sup ni di tambah air ikut suka banyak mana kemudian masukkan garam gula secukupnya
5. Ayam yang direbus tadi kemudian di goreng dan diricih2kan

RESEPI BEGEDIL
1. Kentang di buang kulit dan dihiris2 kemudian digoreng
2. Bila dah masak, kentang di tumbuk lumat dan gaulkan dengan mince meat
3. Masukkan sedikit telur (kalau sebijik telor di pecah dan kacau, masukkan separuh) * kalau terlembik masukkan sedikit tepung kalau 'ok'..tepung tidak perlu
4. Potong daun sup & bawang , gaulkan sekali dengan bahan tadi (option). Jangan lupa garam gula dan perasa
5. Kemudian di bulat2kan. Panaskan minyak..celup telur dan goreng dengan api sederhana

RESEPI CILI KICAP
1. Blend cili (sebanyak dan mengikut kepedasan masing2)
2. Seulas dua bawang putih (depends banyak mana cili)
3. Kicap dan garam sedikit
4. Blend kesemua, last sekali perah limau sedikit
Semoga resepi ini memberi manfaat kepada semuaπŸ˜‰


Kredit: ‎Kaseh Aryssa‎

RESIPI LAKSAM PUTIH LICIN

 Bahan-bahannya:

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air ( 3 cawan air panas+ 2 cawan air biasa)
1/2 sudu kecil garam
( Adunan ni dapat dalam 10 batang laksam)

Cara-caranya:

Satukan kesemua bahan, kacau sehingga adunan tak berketul. Lepas kacau,Tapis adunan.
Panaskan pengukus. Letakkan tudung periuk didalam kukusan beserta dgn sedikit minyak masak . Lepastu masukkan 2 senduk bancuhan ke atas tudung periuk tadi dan kukus sehingga masak. Adunan masak dalam 2-3 minit. Angkat dan biarkan seketika, baru gulung. Ulang langkah sehingga adunan habis......... Siap ..!

Untuk kuah putih :
Ikan kembong 5/6 ekor ( ikan bersize sedang, jangan ikan yg kecil) ( Rebus ikan bersama asam keping dan garam, lepas tu ambil isi ikan dan blend bersama bawang putih, bwg merah dan lada hitam)
Santan kotak brand M&S 400gram (2 kotak kecil-kotak warna kuning)
Lada htam 3 sudu stengah ( sukatn sudu kfc atau sudu kecil) - (Blend bersama ikan)
Gula 2 sudu besar @ 1 sudu 1/2 sudu besar ( jangan penuh sangat)
Bwg putih 3 ulas ( Blend bersama ikan)
Bawang merah 4 biji ( Blend bersama ikan)
Ajinomoto jika mahu
Garam secukupnya
Air secukupnya ( dalam 2 cawan )
*campur semua bahan dlm periuk, kacau sehingga mendidih. Siap ...!
*doublekan bahan jika buat banyak
Makan bersama Ulam :
Kacang panjang - hiris
Bunga kantan - hiris
Daun kesum - hiris
Kobis - hiris
Timun batang - cincang dan hiris
Taugeh
( Gaulkan sekemua ulam)
Tambahan bahan lain : ( Tak nak pun tak apa)
Belacan
Ciliboh
Garam

P/s : Kalau nk mkn jnis ada pedas2 skit, Kalau tak nak mkn laksam dgn ciliboh, boleh juga makan dengan sambal lada : Resepi - Ambil cilipadi merah 15 biji, 2 biji lada besar merah, sedikit garam & gula. Blend guna blender kering. Masukkan dlm mangkuk, letak sedikit cuka n air panas. Gaul rata.........Siap !
P/s : Contoh pinggan ikea yg digunakan untuk mengukus ada di gambar yang terakhir .
Jika tak ada tudung periuk, so boleh la guna pinggan ikea yea 😍
Boleh juga makan bersama laksa...


Selamat Mencuba ...
Sumber : Ilham Resepi @ facebook
Resepi asal oleh saudari ..Tia Rizz πŸ’–


KUIH KASTURI


Kuih Kasturi Berlemak,Rangup di luar, lembut di dalam.
Kuih Kasturi, kuih kacang hijau atau kuih rengas, nama yang berbeza namun ianya kuih yang sama. Kuih ini cukup enak dengan inti kacang hijau berlemak dengan salutan tepung rangup di bahagian luar.
Lebih mudah, kuih ini boleh disediakan dalan kuantiti yang banyak dan difrozenkan. Jadi hanya goreng apabila teringin nak makan.


Bahan : (untuk 20 kuih)

250 gm kacang hijau

2 senduk kelapa parut

3 senduk gula ikut manis yang kita suka

Bahan salutan celup tepung:

1 cwn tepung beras cap teratai

1 sudu tepung jagung (optional)

1 sudu air kapur makan

Garam secukup rasa

Sedikit kunyit


Cara-caranya :

1. Rendam kacang hijau selama 1 hingga 2 jam. Kemudian rebus.


2. Apabila air agak kering air, masukkan gula dan gaul sampai kering dengan api perlahan. Pastikan air betul-betul kering sewaktu masukkan gula, jika tidak kuih akan berair.


3. Selepas itu masukkan kelapa dan gaul sebentar dengan api perlahan. Tutup api. Biarkan sejuk. Boleh masukkan dalam peti sejuk.


4. Bentukkan seperti dalam gambar. Pastikan padat, jika tidak kuih akan berderai sewaktu digoreng.


5. Buat bancuhan macam goreng pisang.


6. Celup dan goreng.


Tadaa... dah siap..πŸ˜‹πŸ‘

Resepi asal oleh saudari  Zunainah Hamid..πŸ’—