Bahan²nya :
140 gm butter (apa² brand pn blh)
100 gm marjerin (sy guna planta@daisy)
60 gm gula aising
1 bj kuning telur
1 sdk esen vanila
330 gm tepung red rose
50 gm tepung jagung
Jem nenas secukupnya
Cara²nya :
Ayakkn kedua² tepung..ketepikan.
Kemudian pukul butter,marjerin n gula aising sampai sebati.
Kemudian masukkn kuning telur n esen vanila,pukul sebati lagi.
Masukkn tepung td n uli sampai jadi doh yg tak melekat di
tangan..kalau terlalu lembik,blh tambah tepung red rose sikit demi
sedikit.
Bulatkn doh..balut dgn plastik n rehatkn doh dalam chiller untuk 15 - 20 minit.
Keluarkn doh ,canai setebal 3mm n terap mnggunakan acuan biskut jakarta 6 kelopak @ 5 kelopak.
Masukkn dlm mngkuk kertas dan susun dlm tray..isikn jem nenas.
Kemudian hiaslah sesuka hati anda,pd yg rajin btlah mcm sy..pd yg x berapa nk rajin blhlah letak manik n sebagainya yg sesuai..
Bakar dlm oven yg telah dipanaskn trlebih dahulu..bakar selama 20 - 25minit @ sehingga masak.
Suhu 170°c @ brgantung pd oven masing²..api atas bawah yer,
Kredit: nor haslina md nor @fb.com
Jangan hidup semata2 untuk makan , tetapi makanlah untuk kamu terus hidup....
Translate
Rabu, 4 Ogos 2021
Resepi Tart Teratai
Semperit Cream Cheese
First time buat hari tu asalnya saja2 utk mkn sendiri. Tp jadi sumber pendapatan plk pd musim PKP ni. Alhamdulillah.
Sy share resepi.
250 butter cup
1/2 tin susu pekat
5Og cream cheese tatura
Sebatikan bhn diatas. Tak perlu pakai mixer.
Pastu masukkan..
500g tepung jagung
3 sudu tepung kastad
1 sudu esen vanila
pewarna ikut suka.
Utk dptkn warna warni..asingkn 3 bhgn utk letak pewarna..masa nak tekan campurkn tiga2 warna.
Saya guna acuan tembaga saiz 13 .
Sekali adunan dpt 4 tray hitam yg dpt masa beli oven tu .
Slmt mencuba
Sumber : Yusliana Amoy@fb.com
Apam Berkuah
Apam kuoh menu k.Zana ptg ni..
Bahan-bahan untuk Apam :
1 1/2 cwn tepung beras cap teratai
1/2 cwn tepung gandum cap rose
1 sdb yis mauripan.(letak dalam bekas)
Blend
1 cwn nasi sejuk
3/4 cwn gula
1 1/2 cwn air
Lepas blend..masukkan dalam tepung...kacau biar..selama 4 jam..tutup bekas dengan kemas.
Lepas 4 jam.. masukkan dalam bekas acuan kecil2 dan kukus lebih kurang 10 minit..jangan lupa sapukan sedikit minyak pada acuan supaya apam tidak melekat bila sudah masak.
Bahan-bahan untuk kuah:
6 ulas bwg merah *
1 ulas bwg putih *
1 sudu kecil lada hitam *
1 sudu kecil ketumbar *
1 sudu kecil jintan manis *
1 sdb gula perang*
4 sdb kelapa parut*
Isi seekor ikan sardin * (bergantung pada saiz ikan , kalau besar ambil seekor dah cukup , tapi kalau kecil, ambillah dalam 2-3 ekor)
1/2 kg santan
Gula Melaka (anda agak2 sendirilah nak manisnya setakat mana)
Garam
Blend semua bahan lepastu masukkan terus dalam periuk, bersama santan , gula melaka dan serbuk perisa dan garam..ikut sedap selera masing2 ya.. Tunggu gelegak masak dulu baru makan dengan apam ya...........selamat mencuba.......
Langgan:
Catatan (Atom)
-
Bahan-bahan : 1) 4biji telur gred A 2) 500gram tepung gandum 3) 400gram fresh milk sejuk (dari peti ais) 4) 360gram gula pasir 5) 1sudu besa...