Translate

Rabu, 4 Ogos 2021

Resepi Tart Teratai

Bahan²nya :

➡ 140 gm butter (apa² brand pn blh)
➡ 100 gm marjerin (sy guna planta@daisy)
➡ 60 gm gula aising
➡ 1 bj kuning telur
➡ 1 sdk esen vanila
➡ 330 gm tepung red rose
➡ 50 gm tepung jagung
➡ Jem nenas secukupnya

Cara²nya :

➡ Ayakkn kedua² tepung..ketepikan.
➡ Kemudian pukul butter,marjerin n gula aising sampai sebati.
➡ Kemudian masukkn kuning telur n esen vanila,pukul sebati lagi.
➡ Masukkn tepung td n uli sampai jadi doh yg tak melekat di tangan..kalau terlalu lembik,blh tambah tepung red rose sikit demi sedikit.
➡ Bulatkn doh..balut dgn plastik n rehatkn doh dalam chiller untuk 15 - 20 minit.
➡ Keluarkn doh ,canai setebal 3mm n terap mnggunakan acuan biskut jakarta 6 kelopak @ 5 kelopak.
➡ Masukkn dlm mngkuk kertas dan susun dlm tray..isikn jem nenas.
➡ Kemudian hiaslah sesuka hati anda,pd yg rajin btlah mcm sy..pd yg x berapa nk rajin blhlah letak manik n sebagainya yg sesuai..
➡ Bakar dlm oven yg telah dipanaskn trlebih dahulu..bakar selama 20 - 25minit @ sehingga masak.
➡ Suhu 170°c @ brgantung pd oven masing²..api atas bawah yer,

Kredit: nor haslina md nor @fb.com


 

Semperit Cream Cheese

First time buat hari tu asalnya saja2 utk mkn sendiri. Tp jadi sumber pendapatan plk pd musim PKP ni. Alhamdulillah.

Sy share resepi.

🌸250 butter cup
🌸1/2 tin susu pekat
🌸5Og cream cheese tatura

Sebatikan bhn diatas. Tak perlu pakai mixer.
Pastu masukkan..


🌸500g tepung jagung
🌸3 sudu tepung kastad
🌸1 sudu esen vanila
🌸pewarna ikut suka.

Utk dptkn warna warni..asingkn 3 bhgn utk letak pewarna..masa nak tekan campurkn tiga2 warna.


Saya guna acuan tembaga saiz 13 .
Sekali adunan dpt 4 tray hitam yg dpt masa beli oven tu .

Slmt mencuba

Sumber : Yusliana Amoy@fb.com

 

Apam Berkuah

 Apam kuoh menu k.Zana ptg ni..

Bahan-bahan  untuk Apam :


1 1/2 cwn tepung beras cap teratai
1/2 cwn tepung gandum  cap rose
1 sdb yis mauripan.(letak dalam bekas) 

Blend 
1 cwn nasi sejuk
3/4 cwn gula
1 1/2 cwn air
 
Lepas blend..masukkan dalam tepung...kacau biar..selama 4 jam..tutup bekas dengan kemas.
Lepas 4 jam.. masukkan dalam bekas acuan kecil2 dan kukus lebih kurang 10 minit..jangan lupa sapukan sedikit minyak pada acuan supaya apam tidak melekat bila sudah masak.

Bahan-bahan untuk kuah:
 
6 ulas bwg merah *
1 ulas bwg putih *
1 sudu kecil lada hitam *
1 sudu kecil ketumbar *
1 sudu kecil jintan manis *
1 sdb gula perang*
4 sdb kelapa parut*
Isi seekor ikan sardin * (bergantung pada saiz ikan , kalau besar ambil seekor dah cukup , tapi kalau kecil, ambillah dalam 2-3 ekor)
 
1/2 kg santan
Gula Melaka (anda agak2 sendirilah nak manisnya setakat mana)
Garam

Blend semua bahan lepastu masukkan terus dalam periuk, bersama santan , gula melaka dan serbuk perisa dan garam..ikut sedap selera masing2 ya.. Tunggu gelegak masak dulu baru makan dengan apam ya...........selamat mencuba.......


 
 
  Kredit :Zana Anuar@fb.com