Translate

Rabu, 4 Ogos 2021

Resepi Tart Teratai

Bahan²nya :

➡ 140 gm butter (apa² brand pn blh)
➡ 100 gm marjerin (sy guna planta@daisy)
➡ 60 gm gula aising
➡ 1 bj kuning telur
➡ 1 sdk esen vanila
➡ 330 gm tepung red rose
➡ 50 gm tepung jagung
➡ Jem nenas secukupnya

Cara²nya :

➡ Ayakkn kedua² tepung..ketepikan.
➡ Kemudian pukul butter,marjerin n gula aising sampai sebati.
➡ Kemudian masukkn kuning telur n esen vanila,pukul sebati lagi.
➡ Masukkn tepung td n uli sampai jadi doh yg tak melekat di tangan..kalau terlalu lembik,blh tambah tepung red rose sikit demi sedikit.
➡ Bulatkn doh..balut dgn plastik n rehatkn doh dalam chiller untuk 15 - 20 minit.
➡ Keluarkn doh ,canai setebal 3mm n terap mnggunakan acuan biskut jakarta 6 kelopak @ 5 kelopak.
➡ Masukkn dlm mngkuk kertas dan susun dlm tray..isikn jem nenas.
➡ Kemudian hiaslah sesuka hati anda,pd yg rajin btlah mcm sy..pd yg x berapa nk rajin blhlah letak manik n sebagainya yg sesuai..
➡ Bakar dlm oven yg telah dipanaskn trlebih dahulu..bakar selama 20 - 25minit @ sehingga masak.
➡ Suhu 170°c @ brgantung pd oven masing²..api atas bawah yer,

Kredit: nor haslina md nor @fb.com


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan