Bahan²nya :
140 gm butter (apa² brand pn blh)
100 gm marjerin (sy guna planta@daisy)
60 gm gula aising
1 bj kuning telur
1 sdk esen vanila
330 gm tepung red rose
50 gm tepung jagung
Jem nenas secukupnya
Cara²nya :
Ayakkn kedua² tepung..ketepikan.
Kemudian pukul butter,marjerin n gula aising sampai sebati.
Kemudian masukkn kuning telur n esen vanila,pukul sebati lagi.
Masukkn tepung td n uli sampai jadi doh yg tak melekat di
tangan..kalau terlalu lembik,blh tambah tepung red rose sikit demi
sedikit.
Bulatkn doh..balut dgn plastik n rehatkn doh dalam chiller untuk 15 - 20 minit.
Keluarkn doh ,canai setebal 3mm n terap mnggunakan acuan biskut jakarta 6 kelopak @ 5 kelopak.
Masukkn dlm mngkuk kertas dan susun dlm tray..isikn jem nenas.
Kemudian hiaslah sesuka hati anda,pd yg rajin btlah mcm sy..pd yg x berapa nk rajin blhlah letak manik n sebagainya yg sesuai..
Bakar dlm oven yg telah dipanaskn trlebih dahulu..bakar selama 20 - 25minit @ sehingga masak.
Suhu 170°c @ brgantung pd oven masing²..api atas bawah yer,
Kredit: nor haslina md nor @fb.com
Jangan hidup semata2 untuk makan , tetapi makanlah untuk kamu terus hidup....
Translate
Rabu, 4 Ogos 2021
Resepi Tart Teratai
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Bahan-bahan : 1) 4biji telur gred A 2) 500gram tepung gandum 3) 400gram fresh milk sejuk (dari peti ais) 4) 360gram gula pasir 5) 1sudu besa...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan