Translate

Khamis, 17 September 2020

KUIH CARA BERLAUK

Bahan-bahannya :

Bahan untuk inti:
● 200 gm daging kisar
● 2 sudu besar rempah kari daging ( bancuh dgn sedikit air )
● 2 ulas bawang merah
● 2 ulas bawang putih
● 1 sudu besar udang kering
● Sedikit daun bawang/sup di racik2 dan lada merah di potong serong
● Garam dan sedikit gula

Bahan adunan tepung:

● 2 cawan tepung gandum
● 3 1/2 cawan santan sederhana pekat
● 1 biji telur
● Pewarna kuning
● Sedikit garam

Cara-caranya :
Penyediaan bancuhan inti :

1. Blend atau tumbuk bawang putih dan bawang merah sehingga lumat. Tumbuk udang kering sekadar hancur sedikit sahaja.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang di tumbuk, masukkan rempah kari yang di bancuh dngn sedikit air dan tumis hingga naik minyak dan bau.
3. Masukkan daging kisar. Tambah sedikit air dan jika perlu masak hingga daging itu empuk.
4. Masukkan garam dan sedikit gula. Kacau hingga sebati dan kering.
5. Setelah siap, boleh angkat dan ketepikan dahulu.

Penyediaan bancuhan tepung :

1. Pukul telur bersama garam.
2. Masukkan tepung dan santan berselang-seli.
3. Kacau hingga rata, kalau berketul, terpaksalah tapis dahulu adunan.
4. Titikkan sedikit pewarna, kacau rata.

Cara masak kuih cara berlauk :
1. Panaskan acuan kuih cara. Sapukan sedikit minyak.
2. Tuang adunan 3/4 sahaja.
3. Masukkan satu sudu inti daging dan letakkan sepotong lada merah dan taburkan daun sup dan daun bawang.
4. Tutup gunakan tutup periuk selama 4 minit atau sehingga kuih cara berlauk tadi masak.
5. Keluarkan dari acuan dan bolehlah untuk dihidangkan. 

KUIH LOMPANG

 Jumlah Hidangan : 10

Bahan-Bahan:
• 1 1/2 cawan tepung beras
• 1 sudu teh kapur mkn
• 1sudu besar tepung jagung
• 1/2 cawan gula pasir
• 1 keping gula melaka
• 1 cawan air
• 1 cawan santan cair
• Daun pandan

Cara Penyediaan:

1. Masak gula,gula melaka,air,santan dan daun pndan yg disimpul hingga larut

2. Apabila air gula dah sejuk masukkan ke dalam bekas yg berisi tepung beras,air kapur,tepung jagung,Kacau sebati

3. Tapiskan dan masukkan ke dlm acuan lompang yg telah di sapu minyak..

4. Kukus dlm 15-20mnt

5. Hidangkan bersama kelapa parut



Ditulis oleh : Buku Resepi Facebook
 

KASWI PANDAN LEMAK

Bahan-bahan:

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi kayu
1 cawan santan
1 1/2 cawan air daun pandan(3 helai)
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam
1 biji telur
Pewarna hijau
Kelapa parut (putih sahaja)+secubit garam-kukus sekejap supaya kelapa tahan lama

Cara membuatnya:
Satukan kesemua bahan,kacau sebati dan tidak berketul.Tapis
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak.Kukus selama 30 minit
Sejukkan.Potong dan golekkan ke dalam kelapa parut tadi



Kredit resepi: Kak Besah@MYR

Kredit Resepi : arieza rieza via mahn