BAHAN UNTUK DIBLENDER
Bawang merahBawang Putih
Halia
Lengkuas ( sedikit sahaja)
Kunyit hidup
Serai hiris ,lebihkan serai..lagi sedappp gituzzss
Cili kering yg di rebus dan diblender
Sukatan korang agak2 lah ye..cam masak rendang biasa2 tu ajeerr
Kerang ( direbus dahulu)
KAYUmanis/bungalawang
Pati santan
Kerisik( saya buat sendiri mmg x pandai guna pakai yg ready made)
Bahan perasa
Daun kunyit di hiris..ikut suka hati nak hiris atau x nak
Cara: tumis kayu.manis tu..bahan blender sampai naik bau dan garing..
Masukkan cili kering
Masak sampai cili naik minyak..
Masukan santan...
Kerisik
Kerang
Bahan perasa...kcilkan api..
Yg last korang deco yerkk.
Jika nak kan rendang kering..biarkan dlm kuali lama sikit tp api.kecil.tauu..saya suka rendang berkuah sikit..makan dgn nasi panas2 sedappp juga...makan dgn nasi impit pun ok.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan