Translate

Khamis, 17 September 2020

RESEPI NASI KAK WOK

Nasi putih berlaukkan Ayam Goreng kunyit yang dipotong saiz dadu, lengkap dengan kuah gulai pekat dan sambal belacan,perghhhhh sape je yang tak cair konfom meleleh
walaupun lauknya agak simple.Ini resepi untuk nasi kak wok bagi sesiapa yang tidak tahu dan ingin mencuba.

Resepi gulai ayam kakwok
---------------------------------------
Bahan Bahan:
Bawang bombay – 4 labu
Bawang putih – 5 ulas
Halia – 1 inci setengah
Lengkuas – 1 inci setengah
Rempah kari daging – 3 sudu
Rempah kerutub – 1 sudu
Kacang panjang – potong
Terung potong kecil
Leher ayam, kaki ayam, sayap dan paha dipotong kecil.
Santan (jangan pekat sangat)
Garam dan kiub ayam
1 Nisan Kerek / Gula Melaka

Cara-cara Penyediaan:
1. Blend bawang merah putih halia & lengkuas hingga lumat dan tumis sampai wangi.
2. Rempah kari & rempah kerutub bancuh dengan air dan gaul pada ayam, perap sekejap.
3. Kemudian masukkan kedalam bahan bahan yang ditumis tadi, masukkan ayam dan masak ayam empuk, masukkan santan, masak sehingga mendidih dan kuahnya sedikit pekat dan kemudian masukkan terung dan kacang panjang.
4. Masuk garam, gula nisan kerek dan serbuk kiub ayam, dan biarkan masak sekejap.

Ayam goreng harum
------------------------------
Bahan Bahan:
1 ekor Ayam – potong kecil
Garam- 2 sudu kecil
Kunyit hidup – 2 inci tumbuk lumat
Serbuk kunyit – 1 sudu kecil
Serbuk cili – 1 sudu kecil
Daun kari – 3 tangkai

*Tips, daun kari untuk rasa, bau dan lalat tak suka bau ini.

Cara-cara Penyediaan:
1) Ayam basuh bersih dan toskan.
2) Potong kecil dan lumurkan/sapu ayam dgn bahan-bahan diatas dan perapkan sekejap.
3) Goreng ayam dalam minyak terendam sampai sederhana garing.

Sambal belacan ala kak wok
-------------------------------------------
Bahan Bahan:
4 biji cili kering – direbus
Cili padi ikut pedas
2 inci belacan
1 labu bawang besar dibakar
1 labu bawang putih dibakar
Gula, garam, perasa
Air asam jawa

Cara-cara Penyediaan:
Blend kesemua bahan diatas kemudian masukkan perahan asam limau kasturi berserta dgn kulitnya.


Sumber : Sajian Malaysia

RESEPI SATAY TURUN TEMURUN

Resepi satay turun temurun dari arwah tok sampai ke cucu.

🤗Bahan2
Isi dada@peha ayam 10kg
Gula 3 kilo
Garam 10 sudu
Aji 2 sudu
Kunyit babas 125g

🤗Bahan2 diblend
Jintan manis biji 20sudu
Jintan putih biji 10sudu
Serbuk ketumbar babas 10sudu
Serai 10 btg
Lengkuas agak2 2 ibujari
Halia agak2 2ibu jari
Bawang putih 1 labu
Bawang besar 2 biji

🤗Cara2
Potong dadu isi ayam,kulit ayam celur sekejap potong kecik agak2 boleh cucuk,masuk semua bahan2di atas gaul rata perap 2 3 jam boleh lah cucuk bakar..

🤗Bahan renjis masa bakar
2 sudu susu pekat manis@santan,air perap satay,air masak sikit,minyak masak campur buat untuk renjis,bau harum semerbak masa bakar nanti

🤗Untuk kuah kacang
Bahan2

Kacang tanah 3kg
Minyak masak 1kg
Cili kering
Gula 1 kg
Garam
Air perapan satay 5 cawan
Bahan tumis sama macam bahan bland tadi sukatan separuh dari tadi

🤗Cara2 buat kuah kacang

Tuang minyak dlm kuali terus letak kacang bila minyak panas kacang pun masak jgn smp hitam nanti lemak kacang hilang,goreng cabai kering angkat bila sejuk boleh lah tumbuk atau blend(saya blend dengan air).

Tumis bahan blend(serai lengkus bawang putih/merah halia jintan manis/putih ketmbar) dalam kuali dengan minyak sampai pecah minyak,kemudian tuangkn bahan tumis dlm kacang dgn cabai yg di blend tadi perasakn dengan gula garam..kalau suka aji bubuh lah sikit dan kalau x suka manis buleh kurang kan gula ikut cita rasa sendiri...


Ok sekian terima kasih selamat mencuba

kredit to aisyah mohd nor

KUIH KATO@KUIH KATUN

kalau org kelate mesti tau kuih ni kan...kuih kato@kuih katun...asas kuih ni adalah tepung pulut..air kapur..kelapa parut n air gula melaka😀

1. Satukan 3 cwan tepung pulut n scwan gandum,dan air kapur sikit dan masukkan air sedikit demi sedikit uli2 smpai jd doh..(untk warna kalau ikt org dlu buh gambir..tp sy titik pwarna merah n biru skit je..bg warna light2 je...nk pkai air daun pandan pn bleh)

2. Sapu minyak pada loyang, alas daun pisang(sy alas pkai plastik je...sapu minyak pd alas jgk😅).Letakkan adunan tepung tadi,penyet2 n ratakan dan kukus sampai masak.

3. Gunakan garpu atau lidi untuk menyucuk adunan tadi, tgk melekat ke x.

4. Sejukkan,kemudian potong kecil-kecil sebesar ibu jari tangan

5. Gaulkan bersama kelapa parut yg dh dicmpur dgn garam skit.

6.cair kn gula melaka untk dijadikan kuah.makan bsama kuih td.


Cc: siti faizah mohd nawi