Translate

Khamis, 17 September 2020

KUIH KATO@KUIH KATUN

kalau org kelate mesti tau kuih ni kan...kuih kato@kuih katun...asas kuih ni adalah tepung pulut..air kapur..kelapa parut n air gula melaka😀

1. Satukan 3 cwan tepung pulut n scwan gandum,dan air kapur sikit dan masukkan air sedikit demi sedikit uli2 smpai jd doh..(untk warna kalau ikt org dlu buh gambir..tp sy titik pwarna merah n biru skit je..bg warna light2 je...nk pkai air daun pandan pn bleh)

2. Sapu minyak pada loyang, alas daun pisang(sy alas pkai plastik je...sapu minyak pd alas jgk😅).Letakkan adunan tepung tadi,penyet2 n ratakan dan kukus sampai masak.

3. Gunakan garpu atau lidi untuk menyucuk adunan tadi, tgk melekat ke x.

4. Sejukkan,kemudian potong kecil-kecil sebesar ibu jari tangan

5. Gaulkan bersama kelapa parut yg dh dicmpur dgn garam skit.

6.cair kn gula melaka untk dijadikan kuah.makan bsama kuih td.


Cc: siti faizah mohd nawi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan