Resepi satay turun temurun dari arwah tok sampai ke cucu.
🤗Bahan2
Isi dada@peha ayam 10kg
Gula 3 kilo
Garam 10 sudu
Aji 2 sudu
Kunyit babas 125g
🤗Bahan2 diblend
Jintan manis biji 20sudu
Jintan putih biji 10sudu
Serbuk ketumbar babas 10sudu
Serai 10 btg
Lengkuas agak2 2 ibujari
Halia agak2 2ibu jari
Bawang putih 1 labu
Bawang besar 2 biji
🤗Cara2
Potong dadu isi ayam,kulit ayam celur sekejap potong kecik agak2 boleh cucuk,masuk semua bahan2di atas gaul rata perap 2 3 jam boleh lah cucuk bakar..
🤗Bahan renjis masa bakar
2 sudu susu pekat manis@santan,air perap satay,air masak sikit,minyak masak campur buat untuk renjis,bau harum semerbak masa bakar nanti
🤗Untuk kuah kacang
Bahan2
Kacang tanah 3kg
Minyak masak 1kg
Cili kering
Gula 1 kg
Garam
Air perapan satay 5 cawan
Bahan tumis sama macam bahan bland tadi sukatan separuh dari tadi
🤗Cara2 buat kuah kacang
Tuang minyak dlm kuali terus letak kacang bila minyak panas kacang pun masak jgn smp hitam nanti lemak kacang hilang,goreng cabai kering angkat bila sejuk boleh lah tumbuk atau blend(saya blend dengan air).
Tumis bahan blend(serai lengkus bawang putih/merah halia jintan manis/putih ketmbar) dalam kuali dengan minyak sampai pecah minyak,kemudian tuangkn bahan tumis dlm kacang dgn cabai yg di blend tadi perasakn dengan gula garam..kalau suka aji bubuh lah sikit dan kalau x suka manis buleh kurang kan gula ikut cita rasa sendiri...
Ok sekian terima kasih selamat mencuba
kredit to aisyah mohd nor
Tiada ulasan:
Catat Ulasan