Translate

Khamis, 17 September 2020

KUIH BADAK BERENDAM

Bahan Doh

3 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan air jus pandan (air + 4-5 helai daun pandan..blender..tapiskan)
Sedikit pewarna hijau..tak letak pun tak pe..hijau jus pandan pun ok

Cara:

1) Tuang air jus pandan sikit2..gaul sebati..uli2..jadikan doh
2) Bulatkan doh (ikut nak besar mana) kesemuanya..kemudian leperkan doh..isi inti kelapa atau inti ikut suka..bulatkan semula

3) Rebus macam kita buat kuih buah melaka/onde-onde..angkat dan jirus sekejap bawah air paip..toskan airnya

4) Tuang dadih dalam bekas yang sesuai..masukkan doh yang direbus tadi..sedia untuk dihidang ☺

Bahan Inti

1 biji kelapa parut putih
1/2 cawan gula merah
1 ketul gula melaka
1 1/2 cawan air
3 helai daun pandan
Secubit garam
1 sudu besar tepung gandum

Cara2:

1) Masak gula merah + gula melaka + air hingga larut..tapiskan
2) Air gula tadi masak bersama kelapa parut putih..agak2 nak kering..letak tepung gandum..gaul sebati

Bahan Dadih

5 cawan santan sederhana pekat
8 sudu makan tepung beras
8 sudu tepung gandum
2 helai daun pandan..simpulkan
Sedikit garam

Cara-cara:

1) Sebatikan bahan diatas (akak blender)..masak hingga naik wap..sentiasa dikacau2 agar tidak berketul2..kacau sampai sedikit likat..terpulang nak likat lagi..kacau2.. tapi jangan sampai pekat


Kredit: zura zul via mahn

RESIPI APAM PURI

 Bahan untuk inti:
 1 cawan tepung gandum
 2 sudu besar tepung kastard 
 1 cawan gula pasir
 3 cawan air
 pewarna kuning

Blend semua bahan kat atas dan kacau sampai likat seperti gambar di bawah. Masak guna api yang kecil sahaja.

Bahan untuk kulit:
 2 cawan tepung gandum
 1 biji telur ayam
 1 paket Mauripan
 4 sudu besar gula pasir
 2 cawan air
 garam
 pewarna kuning

Langkah-langkah:
1. Blend semua bahan kulit dan perapkan selama 5 minit
2. Tuangkan adunan seperti penkek dan jangan terbalikkan
3. Masak sampai atas nampak kering
4. Angkat dan letakkan inti seperti karipap
5. Tekankan bahagian tepi bagi melekat
6. Siap untuk dihidangkan

Selamat mencuba 

Kredit: Kamsuzaini Shamsudin via Kuali Terbalik

RESEPI NASI KAK WOK

Nasi putih berlaukkan Ayam Goreng kunyit yang dipotong saiz dadu, lengkap dengan kuah gulai pekat dan sambal belacan,perghhhhh sape je yang tak cair konfom meleleh
walaupun lauknya agak simple.Ini resepi untuk nasi kak wok bagi sesiapa yang tidak tahu dan ingin mencuba.

Resepi gulai ayam kakwok
---------------------------------------
Bahan Bahan:
Bawang bombay – 4 labu
Bawang putih – 5 ulas
Halia – 1 inci setengah
Lengkuas – 1 inci setengah
Rempah kari daging – 3 sudu
Rempah kerutub – 1 sudu
Kacang panjang – potong
Terung potong kecil
Leher ayam, kaki ayam, sayap dan paha dipotong kecil.
Santan (jangan pekat sangat)
Garam dan kiub ayam
1 Nisan Kerek / Gula Melaka

Cara-cara Penyediaan:
1. Blend bawang merah putih halia & lengkuas hingga lumat dan tumis sampai wangi.
2. Rempah kari & rempah kerutub bancuh dengan air dan gaul pada ayam, perap sekejap.
3. Kemudian masukkan kedalam bahan bahan yang ditumis tadi, masukkan ayam dan masak ayam empuk, masukkan santan, masak sehingga mendidih dan kuahnya sedikit pekat dan kemudian masukkan terung dan kacang panjang.
4. Masuk garam, gula nisan kerek dan serbuk kiub ayam, dan biarkan masak sekejap.

Ayam goreng harum
------------------------------
Bahan Bahan:
1 ekor Ayam – potong kecil
Garam- 2 sudu kecil
Kunyit hidup – 2 inci tumbuk lumat
Serbuk kunyit – 1 sudu kecil
Serbuk cili – 1 sudu kecil
Daun kari – 3 tangkai

*Tips, daun kari untuk rasa, bau dan lalat tak suka bau ini.

Cara-cara Penyediaan:
1) Ayam basuh bersih dan toskan.
2) Potong kecil dan lumurkan/sapu ayam dgn bahan-bahan diatas dan perapkan sekejap.
3) Goreng ayam dalam minyak terendam sampai sederhana garing.

Sambal belacan ala kak wok
-------------------------------------------
Bahan Bahan:
4 biji cili kering – direbus
Cili padi ikut pedas
2 inci belacan
1 labu bawang besar dibakar
1 labu bawang putih dibakar
Gula, garam, perasa
Air asam jawa

Cara-cara Penyediaan:
Blend kesemua bahan diatas kemudian masukkan perahan asam limau kasturi berserta dgn kulitnya.


Sumber : Sajian Malaysia