Translate

Khamis, 17 September 2020

KUIH KASTURI


Kuih Kasturi Berlemak,Rangup di luar, lembut di dalam.
Kuih Kasturi, kuih kacang hijau atau kuih rengas, nama yang berbeza namun ianya kuih yang sama. Kuih ini cukup enak dengan inti kacang hijau berlemak dengan salutan tepung rangup di bahagian luar.
Lebih mudah, kuih ini boleh disediakan dalan kuantiti yang banyak dan difrozenkan. Jadi hanya goreng apabila teringin nak makan.


Bahan : (untuk 20 kuih)

250 gm kacang hijau

2 senduk kelapa parut

3 senduk gula ikut manis yang kita suka

Bahan salutan celup tepung:

1 cwn tepung beras cap teratai

1 sudu tepung jagung (optional)

1 sudu air kapur makan

Garam secukup rasa

Sedikit kunyit


Cara-caranya :

1. Rendam kacang hijau selama 1 hingga 2 jam. Kemudian rebus.


2. Apabila air agak kering air, masukkan gula dan gaul sampai kering dengan api perlahan. Pastikan air betul-betul kering sewaktu masukkan gula, jika tidak kuih akan berair.


3. Selepas itu masukkan kelapa dan gaul sebentar dengan api perlahan. Tutup api. Biarkan sejuk. Boleh masukkan dalam peti sejuk.


4. Bentukkan seperti dalam gambar. Pastikan padat, jika tidak kuih akan berderai sewaktu digoreng.


5. Buat bancuhan macam goreng pisang.


6. Celup dan goreng.


Tadaa... dah siap..😋👍

Resepi asal oleh saudari  Zunainah Hamid..💗

KUIH BADAK BERENDAM

Bahan Doh

3 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan air jus pandan (air + 4-5 helai daun pandan..blender..tapiskan)
Sedikit pewarna hijau..tak letak pun tak pe..hijau jus pandan pun ok

Cara:

1) Tuang air jus pandan sikit2..gaul sebati..uli2..jadikan doh
2) Bulatkan doh (ikut nak besar mana) kesemuanya..kemudian leperkan doh..isi inti kelapa atau inti ikut suka..bulatkan semula

3) Rebus macam kita buat kuih buah melaka/onde-onde..angkat dan jirus sekejap bawah air paip..toskan airnya

4) Tuang dadih dalam bekas yang sesuai..masukkan doh yang direbus tadi..sedia untuk dihidang ☺

Bahan Inti

1 biji kelapa parut putih
1/2 cawan gula merah
1 ketul gula melaka
1 1/2 cawan air
3 helai daun pandan
Secubit garam
1 sudu besar tepung gandum

Cara2:

1) Masak gula merah + gula melaka + air hingga larut..tapiskan
2) Air gula tadi masak bersama kelapa parut putih..agak2 nak kering..letak tepung gandum..gaul sebati

Bahan Dadih

5 cawan santan sederhana pekat
8 sudu makan tepung beras
8 sudu tepung gandum
2 helai daun pandan..simpulkan
Sedikit garam

Cara-cara:

1) Sebatikan bahan diatas (akak blender)..masak hingga naik wap..sentiasa dikacau2 agar tidak berketul2..kacau sampai sedikit likat..terpulang nak likat lagi..kacau2.. tapi jangan sampai pekat


Kredit: zura zul via mahn

RESIPI APAM PURI

 Bahan untuk inti:
 1 cawan tepung gandum
 2 sudu besar tepung kastard 
 1 cawan gula pasir
 3 cawan air
 pewarna kuning

Blend semua bahan kat atas dan kacau sampai likat seperti gambar di bawah. Masak guna api yang kecil sahaja.

Bahan untuk kulit:
 2 cawan tepung gandum
 1 biji telur ayam
 1 paket Mauripan
 4 sudu besar gula pasir
 2 cawan air
 garam
 pewarna kuning

Langkah-langkah:
1. Blend semua bahan kulit dan perapkan selama 5 minit
2. Tuangkan adunan seperti penkek dan jangan terbalikkan
3. Masak sampai atas nampak kering
4. Angkat dan letakkan inti seperti karipap
5. Tekankan bahagian tepi bagi melekat
6. Siap untuk dihidangkan

Selamat mencuba 

Kredit: Kamsuzaini Shamsudin via Kuali Terbalik