Translate

Selasa, 22 September 2020

RENDANG AYAM PEDAS CILI PADI

 RENDANG AYAM PEDAS CILI PADI


Bahan-bahan:
8 ketul ayam
3 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 biji bawang besar*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1/2 inci kunyit*
3 batang serai*
20 biji cili padi* (sy letak lebih rasanya) kisar bahan bertanda *
1/2 sudu ketumbar (disangai dan tumbuk)
1/2 sudu jintan manis (disangai dan tumbuk)
santan dari sebiji kelapa
daun kunyit (hiris halus)
1 sudu kecil kerisik
gula melaka
garam
air asam jawa

Cara:
1. Tumis bahan kisar hingga naik baunya. Masukkan ketumbar dan jintan. Kacau sebati.
2. masukkan santan, daun kunyit dan ayam.
3. Setelah separuh kering, masukkan kerisik. Perasakan dgn garam, gula dan asam jawa.
4. Tunggu hingga kuah kering dan bolehlah dihidangkan. (Kalau ayam belum masak leh tambah air dan biarkan kering semula

RENDANG KERANG

 BAHAN UNTUK DIBLENDER

 Bawang merah
Bawang Putih
Halia
Lengkuas ( sedikit sahaja)
Kunyit hidup
Serai hiris ,lebihkan serai..lagi sedappp gituzzss
Cili kering yg di rebus dan diblender

Sukatan korang agak2 lah ye..cam masak rendang biasa2 tu ajeerr

 Kerang ( direbus dahulu)
KAYUmanis/bungalawang
Pati santan
Kerisik( saya buat sendiri mmg x pandai guna pakai yg ready made)
Bahan perasa
Daun kunyit di hiris..ikut suka hati nak hiris atau x nak

Cara: tumis kayu.manis tu..bahan blender sampai naik bau dan garing..
Masukkan cili kering
Masak sampai cili naik minyak..
Masukan santan...
Kerisik
Kerang
Bahan perasa...kcilkan api..
Yg last korang deco yerkk.

Jika nak kan rendang kering..biarkan dlm kuali lama sikit tp api.kecil.tauu..saya suka rendang berkuah sikit..makan dgn nasi panas2 sedappp juga...makan dgn nasi impit pun ok.

RENDANG AYAM POWER

 Cili api,

Lengkuas,
Kunyit,
Halia,
Serai,
Bawang merah,
Bawang putih,
(Blend)

1. Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan blend.
2. Tumis sampai tukar warna coklat sikit. Masuk cili mesin.
3.Campak garam, ajinamoto (jika guna) dan gula melaka.
4.Masukkan ayam.
5. Kemudian terus masukkan santan. ( ini saya pakai santan kara kotak ye )
6. Agak kering sikit masukkan kerisik dan daun limau/daun kunyit hiris. Siap


Kredit Resepi : nurul jannah zakariar via mahn