Translate

Rabu, 4 Ogos 2021

RESEPI SOTONG SUMBAT

Bahan-bahan:
 
1. Telur ayam - 3 @ 4 biji
2. Carrot - dicincang halus
3. Daun bawang + daun sup - cincang halus
4. Bawang besar - potong dadu
5. Udang - cincang (jika suka)

Cara-cara membuatnya:
 
1. Satukan kesemua bahan & perasakan.
2. Panaskan kuali & goreng bahan campur & jadikan telur hancur.
3. Sejukkan & sumbatkan ke dalam sotong yg telah dibersihkan.
4. Cucuk dgn lidi pencungkil gigi utk kemaskan bahagian kepala.
5. Lumurkan sotong dgn sedikit pewarna kuning telur & serbuk kunyit.
6. Bakar ats kuali dgn api yg slow.
7. Sotong yg telah siap dibakar bolehlah dihiris & curahkan sos di atasnya.

Bahan untuk sos:

Bahan tumbuk:
1. Cili padi - 5 biji
2. Bawang putih - 4 ulas
3. Gula & garam

Bahan lain:
1. Sos cili - 3 sudu besar
2. Sos pencicah - 4 sudu besar
3. Air limau nipis - 2 biji
4. Hirisan daun ketumbar
5. Sos ikan
6. Sedikit air

Cara-cara membuatnya:
1. Gaulkan semua bahan bersama bahan tumbuk.
2. sesuaikan rasa & jika terlalu pekat boleh tambah sedikit air.
 


Kredit: Adila Razak@fb.com

RESEPI KERABU TAUGE BERSAMA KERANG

Bahan-bahan:

2 cawan tauge
5 batang kacang botol
1 biji bawang besar - boleh kurangkan
1 biji cili merah - boleh ditambah
1/2 cawan udang kering
1 cawan isi kerang rebus - boleh ditambah
jus limau nipis secukupnya
sedikit belacan
kerisik secukupnya
garam dan gula secukup rasa

*boleh ditambah cili api jika sukakan pedas


Cara:

1. Bersihkan kacang botol dan potong nipis. Kemudian bersihkan tauge dan celur dalam air panas selama 5 saat saja, kalau nak rangup tak payah celur pun tak apa.
2. Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan dulu.
3. Tumbuk udang kering, belacan dan cili merah sampai lumat, perah limau kasturi dan ambil jusnya.
4. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata.
5. Jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah mengikut citarasa.

Resepi kredit : proviral masakan


 

Resepi Kerabu Daging

Bahan-Bahan:

300g daging, rebus smpai lembut
1 biji bawang besar, hiris nipis
1 batang serai, hiris nipis
1 biji tomato, hiris nipis
5-7 biji cili padi, hiris nipis
2 sudu besar sos ikan
1 biji limau nipis, ambil jus
3 helai daun limau purut, hiris halus
garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan: 

1. Hiris daging rebus nipis-nipis dengan cara melintang urat.
2. Gaulkan daging bersama kesemua bahan di atas.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Lebihkan sedikit gula
kerana dapat mengimbangi rasa masam dan pedas.

Kredit: iResepi@fb.com