Translate

Rabu, 4 Ogos 2021

RESEPI KERABU TAUGE BERSAMA KERANG

Bahan-bahan:

2 cawan tauge
5 batang kacang botol
1 biji bawang besar - boleh kurangkan
1 biji cili merah - boleh ditambah
1/2 cawan udang kering
1 cawan isi kerang rebus - boleh ditambah
jus limau nipis secukupnya
sedikit belacan
kerisik secukupnya
garam dan gula secukup rasa

*boleh ditambah cili api jika sukakan pedas


Cara:

1. Bersihkan kacang botol dan potong nipis. Kemudian bersihkan tauge dan celur dalam air panas selama 5 saat saja, kalau nak rangup tak payah celur pun tak apa.
2. Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan dulu.
3. Tumbuk udang kering, belacan dan cili merah sampai lumat, perah limau kasturi dan ambil jusnya.
4. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata.
5. Jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah mengikut citarasa.

Resepi kredit : proviral masakan


 

Resepi Kerabu Daging

Bahan-Bahan:

300g daging, rebus smpai lembut
1 biji bawang besar, hiris nipis
1 batang serai, hiris nipis
1 biji tomato, hiris nipis
5-7 biji cili padi, hiris nipis
2 sudu besar sos ikan
1 biji limau nipis, ambil jus
3 helai daun limau purut, hiris halus
garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan: 

1. Hiris daging rebus nipis-nipis dengan cara melintang urat.
2. Gaulkan daging bersama kesemua bahan di atas.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Lebihkan sedikit gula
kerana dapat mengimbangi rasa masam dan pedas.

Kredit: iResepi@fb.com 



 

RESEPI SOS SAMBAL VIRAL THAI

Jika anda peminat makanan thai mesti ada biasa dengan 3 jenis sos thai tiap kali makan. Sesuai dengab MiangPla, somtam nasik putih, nasik campur semua pon boleh wahhh..
Sos ni makan dengan nasik putih pun sedap tak terhingga.
 
3 SAMBAL/SOS INI SESUAI UNTUK
 
🌶 Daging dan Ayam bakar
🌶 Ikan Goreng ayam goreng
🌶 Nasi Putih
🌶 Daun Salad
🌶 Nasi Putih
🌶 Kari dan Gulai
🌶 Lokcing
🌶 Makanan barbeque
🌶 Ulaman
 
Kredit resepi asal CIk Nadiaa di Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN) / SirapLimau
 

SOS MERAH / THAI SWEET SAUCE
 
Bahan-bahan:

3-4 biji cili api
6 biji cili merah
6 ulas bawang putih
1/2 kiub ayam
3 sb sos nam pla
gula putih / gula kabung secukup rasa
perahan air limau nipis @ cuka
sedikit air
sedikit tepung jagung
 
Cara-cara:

Kisar semua bahan. Kemudian masak sampai pekat atas api dengan menambahkan sedikit tepung jagung.

Sos merah ni rasanya manis pedas macam sos maggi.
 
 

SOS HIJAU

Bahan-bahan:


3-4 biji cili api hijau
6 biji lada hijau
segenggam daun ketumbar (sekali dengan akar)
6 ulas bawang putih
3 sb sos nam pla
1/2 kiub ayam
1/4 cwn gula putih / gula kabung
1/4 cwn air limau nipis
1/4 cawan air
garam secukup rasa
sedikit tepung jagung
 
Cara-cara:

Kisar semua bahan, kemudian masak dengan tepung jagung sampai pekat.

Sos hijau ni rasanya masam manis. Tak payah bubuh garam banyak sangat atau tak payah bubuh pun tak apa sebab dah ada rasa masin sedikit dari kiub ayam tadi..
 
SOS HITAM

Bahan-bahan:


1/2 sb beras pulut – disangai & ditumbuk halus
1/2 sb udg kepai / geragai – disangai
1 sb thai chilli flake -kalau tak ada, sangai sekejap cili kering & tumbuk
3-4 biji cili api- dihiris
1 biji bawang merah – dihiris
sedikit daun ketumbar – dihiris
2 sb sos nam pla (sos ikan – cari yang ada gambar sotong dengan sticker hijau)
1/4 cwn gula putih + gula perang / nisan kerek / gula kabung
1/2 cwn air + pes asam jawa secukup rasa
sedikit tepung jagung

Cara-cara:

Masakkan semua bahan dengan sedikit tepung jagung KECUALI beras pulut, cili, bawang, daun ketumbar & udang kepai.

Bila dah pekat dan sejuk baru campur semua bahan sangai dan hiris tadi. Sos hitam ni rasanya masin, manis dan pedas.

Sos ini pun boleh dimakan bersama Miang Kham, cuma tak payah letak beras pulut.