Translate

Selasa, 15 September 2020

RESEPI APAM PANDAN COKLAT GEBU


Bahan-bahan:

Tepung blue key/tepung gandum+1sk baking powder (pilih salah satu) 2 cawan

Santan kara 1 kotak 250ml

Gula 1 cawan

Ovellete 1sd

Telur 4 biji

1sk pewarna hijau

1sk esen pandan/Pes pandan

1sb serbuk koko


Teknik:

Pukul telur, gula Dan Ovellete dalam mixer hingga gebu bertukar warna Putih kira dah betul gebu ye. Kemudian masukkan tepung Dan santan berselang seli.. Mix sampai semua bahan sebati Dan gebu.

Bahagikan adunan kepada 2 bekas berasingan. Buat perasa pandan campur lah pewarna hijau Dan esen atau Pes pandan, gaul sebati. 1 adunan lg campur serbuk koko, gaul sebati..

Acuan boleh guna lompang atau seri ayu.. Sapu minyak dulu pada acuan ye.. Mudah nk keluar kn lepas siap kukus nanti.

CARA sy hanya guna sudu letak adunan pandan dan coklat berlapis.. Ikut lah korang nk corak paip ke mcm mna..

Kukus adunan ni guna api sederhana shj. Selama 10 minit shj OK. Jgn lebih masa!! 

Pastikan penutup kukus Di balut kain dulu supaya air wap tak menitis atas apam..


Selamat Mencuba...!
Resepi asal oleh saudari : Nor Haida Nor Azida via BIKMM @ Facebook

RESEPI APAM LENGGANG

 Bahan-bahan:


1 1/2 cwn tpg beras
1/2  cwn tpg gandum
1 1/2 sudu kecil yis
7-8 sudu besar gula
1  cawan air
1  cawan santan
 sebiji telur

Cara-cara:

campurkan semua bahan kecuali santan,gaul rata dan perap selam 2-3 jam.
masukkan santan dan gaul skali lagi
panaskan kuali dan griskan minyakpada kuali,ambil 1 senduk adunan dan lenggangkan macam buat kueh ketayap
tutup apam ngan tdg periuk dan bakar selama 2-3 min dengan api perlahan..
siap untuk di makan
Mmg sedap dan cantik kuih ni. Saya dah cuba. Silakan semua..

Resepi asal oleh: Chef Tayagan B Rajan

RESEPI APAM CORNETTO

πŸ’—Lembut Macam KekπŸ’—



Bahan-Bahan:

4 biji telur (A)
200g gula
1 s/t overlatte
200g tepung gandum
100ml susu cair
100ml minyak masak
Sedikit coklat emulco
Sedikit capucino emulco
Dark chocolate beril’s

Hiasan :

Coklat chip
Butterscotch chip
Coklat rice
Manik gula
Almond (takde stok)πŸ˜‚

Alatan:

Acuan horn pastry
Baking paper (coklat) @ kertas bungkus nasi lemak (coklat)
Gunting
stepler

Cara Buat:

1. Panaskan kukusan. tutup penutup kukus dengan kain bersih.

2. Potong baking paper ikut saiz yang dikehedaki, kemudian letakkan acuan horn pastry di atasnya. Balut ikut bentuk acuan dengan kemas, kemudian stepler. Buat hingga siap semua keronsong.

3. Pukul telur, gula dan overlatte hingga kembang & pekat. Masukkan tepung gamdum. Gaul hingga sebati, gaul dengan menggunakan spatula hingga rata.

4. Masukkan pula susu cair, gaul sebati. Masukkan pula minyak masak, gaul perlahan dengan mengunakan spatula. Bahagikan adunan menjadi 3 adunan. (1) putih (2) tambah coklat emulco (3) tambah capucino emulco.

5. Kemudian masukkan ke dalam piping bag. Susun kerongsong tadi di dalam lubang kukusan. Paipkan adunan ke dalam kerongsong yang dah siap dicetak. Bubuh sedikit-sedikit setiap warna.

6. Kemudian, boleh la dikukus selama 15 minit. Tuang dalam kerongsong secara berselang-seli, adunan coklat, adunan capucino dan adunan putih. Bila dah masak sejukkan kuih dahulu, Jangan di buka lagi kerongsong ia ye.

7. Cairkan dark coklat di dalam oven sekejap atau guna kaedah double boil. Bila dah cair, tuangkan di atas kuih tadi. Taburkan atas ngan bahan taburan. Sejukkan ia dulu. Baru boleh dibuka keronsong. siap, boleh la dihidangkan.



Nota Penting: Lupa nak bagitau, bila kerongsong dah siap, bahagian bawah akan nampak sikit lubang.. ambil gam seletip. Kome gam sikit je cantum kat bawah tu.. supaya takde lubang. Kalau tak nanti adunan turun pulak.πŸ˜‚πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ’—πŸ’—

Resepi asal olehAznie Khasri