Translate

Selasa, 15 September 2020

RESEPI APAM PANDAN COKLAT GEBU


Bahan-bahan:

Tepung blue key/tepung gandum+1sk baking powder (pilih salah satu) 2 cawan

Santan kara 1 kotak 250ml

Gula 1 cawan

Ovellete 1sd

Telur 4 biji

1sk pewarna hijau

1sk esen pandan/Pes pandan

1sb serbuk koko


Teknik:

Pukul telur, gula Dan Ovellete dalam mixer hingga gebu bertukar warna Putih kira dah betul gebu ye. Kemudian masukkan tepung Dan santan berselang seli.. Mix sampai semua bahan sebati Dan gebu.

Bahagikan adunan kepada 2 bekas berasingan. Buat perasa pandan campur lah pewarna hijau Dan esen atau Pes pandan, gaul sebati. 1 adunan lg campur serbuk koko, gaul sebati..

Acuan boleh guna lompang atau seri ayu.. Sapu minyak dulu pada acuan ye.. Mudah nk keluar kn lepas siap kukus nanti.

CARA sy hanya guna sudu letak adunan pandan dan coklat berlapis.. Ikut lah korang nk corak paip ke mcm mna..

Kukus adunan ni guna api sederhana shj. Selama 10 minit shj OK. Jgn lebih masa!! 

Pastikan penutup kukus Di balut kain dulu supaya air wap tak menitis atas apam..


Selamat Mencuba...!
Resepi asal oleh saudari : Nor Haida Nor Azida via BIKMM @ Facebook

Tiada ulasan:

Catat Ulasan