Translate

Rabu, 4 Ogos 2021

RESEPI KEK SPAN MARBLE SUSU

Bahan-bahan:

- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1/3 cawan susu tepung
- 3/4 cawan gula kastor
- 1/4 cawan susu segar
- 6 biji telur
- 40g ovalette
- 80g mentega (dicairkan)
 
Cara-cara:
 
1. Pukul kesemua bahan-bahan (kecuali mentega cair) sehingga menjadi warna putih dan betul-betul gebu.
2. Cedokkan sedikit adunan dan gaul bersama mentega cair. Kemudian tuangkan semula ke dalam mangkuk adunan dan gaul rata.
3. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Titiskan pewarna-pewarna yang diingini.
5. Gunakan lidi dan lorekkan pewarna untuk hasilkan corak yang diingini. Hentakkan loyang beberapa kali.
6. Bakar 35 ke 40 minit pada suhu 170°C dengan setting bakar atas-bawah.
7. Siap untuk dihidang!
 
P/S: Untuk pilihan pewarna dan corak, anda boleh mengikut kreativiti sendiri
 
 

 
Resepi: Irfan Syazwanshah@fb.com
 

KEK HARIMAU MALAYA (loyang 8.5”)

Bahan A :
 
500gm mentega anchor/golden churn
150gm gula castor
1sdm ovelete
10 biji telur gred Aa
250gm susu pekat
1 tin kecil serikaya
200 gm horlick
250gm tepung pau
1 sd kcl esen vanila
 
Bahan B :
 
150 gm cream cheese
pewarna oren
 
Bahan C : 
 
1 cup metrik Milo
2 sudu koko powder
1-2 sd browning liquid
 
Cara-cara :
*pukul mentega,gula castor dan ovelete hingga kembang putih gebu.
*masukkan telur satu persatu
*kemudian masukkan susu pekat dan serikaya pukul hinggga sebati baru masuk bahan kering seperti horlick dan tepung pau. pukul lagi hingga tidak beketul kemudian masukkan esen vanila sebatikan.
*bahagi adunan kepada 2 bahagian
 
1-masukkan bahan A:cream cheese dan pewarna oren
2-masukkan bahan B: milo,serbuk koko dan browning liquid. 
 
*masukkan adunan dalam piping bag atau botol sos
 
Cara Melapis:
 
lapik loyang dengan kertas minyak
panaskan oven api bawah atas 150c ikut oven masing2.
selang seli adunan oren dan coklat menggunakan piping bag atau botol sos.
bakar ,kemudian tukar api atas sahaja piping lagi untuk lapisan kedua dan seterusnya sehingga habis.saya dapat 13 lapisan.
 
Kredit : nurul haniza mohamad
 

 
 

Kek pandan versi sponge kek

Senang Jer,,,!
 
Bahan-bahan:
Telor 5bji
Tepung kek bluekey 1cawan(ayak)
Gula blend halus 1cawan
Perisa pandan 1sudu mkn
Pewarna hijau 1sudukecil
Ovellet 1sudu mkn
(satukan bahan diatas ni dan mix sampai gebu)
Dah gebu letak minyak 1/2cwn dan kacau sampai sebati,
Letak dalam loyang yang dah dialas baking paper
Bakar suhu 170c 40minit api atas bawah.
Selamat mencuba!
 
Kredit: Hidayah fareez@fb.com