Translate

Rabu, 4 Ogos 2021

RESEPI KEK SPAN MARBLE SUSU

Bahan-bahan:

- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1/3 cawan susu tepung
- 3/4 cawan gula kastor
- 1/4 cawan susu segar
- 6 biji telur
- 40g ovalette
- 80g mentega (dicairkan)
 
Cara-cara:
 
1. Pukul kesemua bahan-bahan (kecuali mentega cair) sehingga menjadi warna putih dan betul-betul gebu.
2. Cedokkan sedikit adunan dan gaul bersama mentega cair. Kemudian tuangkan semula ke dalam mangkuk adunan dan gaul rata.
3. Sapukan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Titiskan pewarna-pewarna yang diingini.
5. Gunakan lidi dan lorekkan pewarna untuk hasilkan corak yang diingini. Hentakkan loyang beberapa kali.
6. Bakar 35 ke 40 minit pada suhu 170°C dengan setting bakar atas-bawah.
7. Siap untuk dihidang!
 
P/S: Untuk pilihan pewarna dan corak, anda boleh mengikut kreativiti sendiri
 
 

 
Resepi: Irfan Syazwanshah@fb.com
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan