Translate

Rabu, 4 Ogos 2021

KEK HARIMAU MALAYA (loyang 8.5”)

Bahan A :
 
500gm mentega anchor/golden churn
150gm gula castor
1sdm ovelete
10 biji telur gred Aa
250gm susu pekat
1 tin kecil serikaya
200 gm horlick
250gm tepung pau
1 sd kcl esen vanila
 
Bahan B :
 
150 gm cream cheese
pewarna oren
 
Bahan C : 
 
1 cup metrik Milo
2 sudu koko powder
1-2 sd browning liquid
 
Cara-cara :
*pukul mentega,gula castor dan ovelete hingga kembang putih gebu.
*masukkan telur satu persatu
*kemudian masukkan susu pekat dan serikaya pukul hinggga sebati baru masuk bahan kering seperti horlick dan tepung pau. pukul lagi hingga tidak beketul kemudian masukkan esen vanila sebatikan.
*bahagi adunan kepada 2 bahagian
 
1-masukkan bahan A:cream cheese dan pewarna oren
2-masukkan bahan B: milo,serbuk koko dan browning liquid. 
 
*masukkan adunan dalam piping bag atau botol sos
 
Cara Melapis:
 
lapik loyang dengan kertas minyak
panaskan oven api bawah atas 150c ikut oven masing2.
selang seli adunan oren dan coklat menggunakan piping bag atau botol sos.
bakar ,kemudian tukar api atas sahaja piping lagi untuk lapisan kedua dan seterusnya sehingga habis.saya dapat 13 lapisan.
 
Kredit : nurul haniza mohamad
 

 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan