BAHAN-BAHAN
LAPISAN BAWAH:
1/2 peket serbuk agar2 10g - 11g
1 tin susu cair
1 cawan air
1/2 cawan gula.. Nak manis tambah gula lagi
Secubit garam halus
CARA2:
1) Masak air, serbuk agar2 dan gula hingga larut gula
2) Tuang susu cair dan kemudian masuk secubit halus.. Kacau sebati
3) Masak hingga mendidih.. Tutup api.. Tapis dan tuang dalam loyang @ acuan yang di basahkan dengan air
4) Biarkan ia mengeras
LAPISAN ATAS:
1/2 peket serbuk agar2 10g - 11g yang berbaki tadi
3 cawan air
3/4 cawan gula.. Boleh kurangkan sedikit gula
3 sudu besar biji selasih
2 sudu besar pati sirap ros.. Nak warna pekat lagi boleh tambah
4 helai daun pandan.. Simpulkan
Secubit garam halus
CARA2:
1) Sebelum tu rendam biji selasih selama 2 jam lebih (bagi kembang)
2) Didihkan air, serbuk agar2 dan gula hingga larut.. Tuang pati sirap ros.. Kacau2 rata Masukkan daun pandan dan secubit garam
3) Biarkan mendidih sekejap.. Tutup api.. Tapis dan tuang dalam bekas biji selasih.. Kacau sebati
4) Sebelum tuang.. Cakar2 kan dulu permukaan agar2 tadi
5) Baru tuang agar2 selasih di atasnya.. Biarkan mengeras.. Sejukkan dalam peti sejuk 2 jam lebih
6) Sedia untuk di potong dan di hidangkan.. 😃
Kredit Resepi : Zura Zul
Tiada ulasan:
Catat Ulasan