Bahan inti :
π Daging kisar (1paket 400g) kak guna brand Ramly.
ππ»Sos Prego spageti (1 tin)
ππ» Sos cili - kak tambah sebab nak rasa pedas
ππ» Bawang besar (1biji) - cincang
ππ» Bawang putih (5ulas) - cincang
ππ» Serbuk lada itam
ππ» Garam
Cara-cara :
ππ» Tumis bawang besar dengan bawang putih sampai naik bau.
ππ» Masukkan daging kisar. Masak sampai empuk. Boleh masukkan sikit air sampai cepat masak.
ππ» Masukkan sos Prego, sos cili. Kacau.
ππ» Perasakan dengan garam & serbuk lada hitam.
ππ» Siap dan ketepikan.
Cara buat sos putih :
ππ» 5 sudu besar mentega
ππ» 3 sudu tepung gandum
ππ» 500ml susu segar
ππ» 2 keping keju - kak guna Cheesedale
Cara masak :
ππ» Cairkan mentega
Masukkan tepung gandum. Kacau jangan sampai berketul. Guna api perlahan.
ππ» Masukkan susu & cheese. Kacau sebati & cheese cair. Siap. Bila sejuk sos akan pekat.
Lasagna @ roti Gardernia
ππ» Kalau guna lasagna kene celup dengan air panas sekejap. Pastu susun dalam loyang.
ππ» Kalau guna roti, gelek roti bagi nipis dan celup dengan susu. Susun dlm loyang.
ππ» Susun selang seli.
Lasagna, inti, sos putih.. Buat berlapis.. Lapisan atas sekali biar sos putih.. Tabur dengan mozarela cheese. Lagi banyak lagi sedap.
ππ» Bakar pada suh u 150'C dlm 30-40 minit @ sampai bahagian atas perang-perang..
Siap untuk dimakan! π€€
# Uwan taburkn sikit serbuk cili atas chese tu supaya ada rasa2 pedas
Kredit resepi: Wahida Zakaria
Tiada ulasan:
Catat Ulasan