Translate

Ahad, 8 Ogos 2021

Resepi Lasagna Daging

Bahan inti :

πŸ‘‰ Daging kisar (1paket 400g) kak guna brand Ramly.
πŸ‘‰πŸ»Sos Prego spageti (1 tin) 
πŸ‘‰πŸ» Sos cili - kak tambah sebab nak rasa pedas
πŸ‘‰πŸ» Bawang besar (1biji) - cincang
πŸ‘‰πŸ» Bawang putih (5ulas) - cincang
πŸ‘‰πŸ» Serbuk lada itam
πŸ‘‰πŸ» Garam

Cara-cara :

πŸ‘‰πŸ» Tumis bawang besar dengan bawang putih sampai naik bau.
πŸ‘‰πŸ» Masukkan daging kisar. Masak sampai empuk. Boleh masukkan sikit air sampai cepat masak.
πŸ‘‰πŸ» Masukkan sos Prego, sos cili. Kacau.
πŸ‘‰πŸ» Perasakan dengan garam & serbuk lada hitam.
πŸ‘‰πŸ» Siap dan ketepikan.

Cara buat sos putih :

πŸ‘‰πŸ» 5 sudu besar mentega
πŸ‘‰πŸ» 3 sudu tepung gandum
πŸ‘‰πŸ» 500ml susu segar
πŸ‘‰πŸ» 2 keping keju - kak guna Cheesedale

Cara masak :

πŸ‘‰πŸ» Cairkan mentega
 Masukkan tepung gandum. Kacau jangan sampai berketul. Guna api perlahan.
πŸ‘‰πŸ» Masukkan susu & cheese. Kacau sebati & cheese cair. Siap. Bila sejuk sos akan pekat.

Lasagna @ roti Gardernia

πŸ‘‰πŸ» Kalau guna lasagna kene celup dengan air panas sekejap. Pastu susun dalam loyang.
πŸ‘‰πŸ» Kalau guna roti, gelek roti bagi nipis dan celup dengan susu. Susun dlm loyang.
πŸ‘‰πŸ» Susun selang seli.
Lasagna, inti, sos putih.. Buat berlapis.. Lapisan atas sekali biar sos putih.. Tabur dengan mozarela cheese. Lagi banyak lagi sedap.
πŸ‘‰πŸ» Bakar pada suh u 150'C dlm 30-40 minit @ sampai bahagian atas perang-perang..

Siap untuk dimakan! 🀀
# Uwan taburkn sikit serbuk cili atas chese tu supaya ada rasa2 pedas

Kredit resepi: Wahida Zakaria

Tiada ulasan:

Catat Ulasan