Translate

Rabu, 16 September 2020

TERUNG MASAK LEMAK PUTIH

BAHAN-BAHANNYA :


3 biji terung biru (cm guna terung organik)

1 camca besar udang kering, rendam sekejap, tos dan tumbuk kasar
2 1/2 cawan santan cair
1 cawan pati santan
1 helai daun kunyit, disiat
1 biji cili merah, hiris
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :


Terung dibuang sedikit kulitnya, belah 2 dan kerat 2 setiap belahan. Kemudia buat belahan tak putus untuk setiap bahagian terung. Rendam. Toskan udang kering, tumbuk kasar. Ketepikan.
Masukkan udang kering, hirisan bawang merah, bawang putih dan santan cair ke dalam periuk. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Masukkan terung (toskan) dan masak sekejap. Tuang pati santan dan tambah daun kunyit. Biar mendidih dengan api kecil, kacau selalu.
Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan hirisan cili merah, masak hingga terung lembut, tapi tidak lembik. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih, sambal belacan dan juga ikan goreng/ikan masin. 



Sumber : Resepi Ibu @ Facebook 

Selasa, 15 September 2020

RESEPI APAM PANDAN COKLAT GEBU


Bahan-bahan:

Tepung blue key/tepung gandum+1sk baking powder (pilih salah satu) 2 cawan

Santan kara 1 kotak 250ml

Gula 1 cawan

Ovellete 1sd

Telur 4 biji

1sk pewarna hijau

1sk esen pandan/Pes pandan

1sb serbuk koko


Teknik:

Pukul telur, gula Dan Ovellete dalam mixer hingga gebu bertukar warna Putih kira dah betul gebu ye. Kemudian masukkan tepung Dan santan berselang seli.. Mix sampai semua bahan sebati Dan gebu.

Bahagikan adunan kepada 2 bekas berasingan. Buat perasa pandan campur lah pewarna hijau Dan esen atau Pes pandan, gaul sebati. 1 adunan lg campur serbuk koko, gaul sebati..

Acuan boleh guna lompang atau seri ayu.. Sapu minyak dulu pada acuan ye.. Mudah nk keluar kn lepas siap kukus nanti.

CARA sy hanya guna sudu letak adunan pandan dan coklat berlapis.. Ikut lah korang nk corak paip ke mcm mna..

Kukus adunan ni guna api sederhana shj. Selama 10 minit shj OK. Jgn lebih masa!! 

Pastikan penutup kukus Di balut kain dulu supaya air wap tak menitis atas apam..


Selamat Mencuba...!
Resepi asal oleh saudari : Nor Haida Nor Azida via BIKMM @ Facebook

RESEPI APAM LENGGANG

 Bahan-bahan:


1 1/2 cwn tpg beras
1/2  cwn tpg gandum
1 1/2 sudu kecil yis
7-8 sudu besar gula
1  cawan air
1  cawan santan
 sebiji telur

Cara-cara:

campurkan semua bahan kecuali santan,gaul rata dan perap selam 2-3 jam.
masukkan santan dan gaul skali lagi
panaskan kuali dan griskan minyakpada kuali,ambil 1 senduk adunan dan lenggangkan macam buat kueh ketayap
tutup apam ngan tdg periuk dan bakar selama 2-3 min dengan api perlahan..
siap untuk di makan
Mmg sedap dan cantik kuih ni. Saya dah cuba. Silakan semua..

Resepi asal oleh: Chef Tayagan B Rajan