BAHAN-BAHANNYA :
3 biji terung biru (cm guna terung organik)
1 camca besar udang kering, rendam sekejap, tos dan tumbuk kasar
2 1/2 cawan santan cair
1 cawan pati santan
1 helai daun kunyit, disiat
1 biji cili merah, hiris
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
Terung dibuang sedikit kulitnya, belah 2 dan kerat 2 setiap belahan. Kemudia buat belahan tak putus untuk setiap bahagian terung. Rendam. Toskan udang kering, tumbuk kasar. Ketepikan.
Masukkan udang kering, hirisan bawang merah, bawang putih dan santan cair ke dalam periuk. Kacau rata dan masak hingga mendidih. Masukkan terung (toskan) dan masak sekejap. Tuang pati santan dan tambah daun kunyit. Biar mendidih dengan api kecil, kacau selalu.
Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan hirisan cili merah, masak hingga terung lembut, tapi tidak lembik. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih, sambal belacan dan juga ikan goreng/ikan masin.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan